Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας από Πολάκη, αποχώρηση των «87» από ΠΓ

Ο βουλευτής φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της Π. Γ. ότι «αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να δώσει πολιτικές λύσεις». Κασσελάκης: Όποιος θέλει να κινήσει διαδικασίες, εγώ δεν πρόκειται να τα βροντήξω. Αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία στελέχη που ανήκουν στους «87».

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας από Πολάκη, αποχώρηση των «87» από ΠΓ

Με μία φράση που φέρεται να είπε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - αυτή τη φορά από στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη τόσο για την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη συνέχεια.

“Αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να δώσει πολιτικές λύσεις”, είναι η φράση που του αποδίδεται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαψευστεί ή επιβεβαιωθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως “όποιος θέλει μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες, εγώ δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω άλλο το κόμμα ούτε να τα βροντήξω”.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Λίγο αργότερα, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση τα οκτώ στελέχη που ανήκουν στους “87” (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου), προκειμένου να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. 

Απέστειλαν δε, δικό τους κείμενο στην γραμματέα Ράνια Σβίγκου, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης τους από τη συνεδρίαση και καταγγέλλοντας αντιθεσμικές συμπεριφορές, με αιχμές τόσο στον κ. Κασσελάκη όσο και στον κ. Πολάκη (χωρίς να τους κατονομάσουν).

Μεταξύ άλλων, κάνουν σαφή την αντίθεσή τους και στην παραίτηση των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να αποκτήσει βουλευτική ιδιότητα ο κ.Κασσελάκης, μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου, η κίνηση των “οκτώ” ήταν προαποφασισμένη και η αποχώρηση τους έγινε προκειμένου αφενός να μην πάρουν θέση (ναι-όχι-παρών) στο σχέδιο για την βιωσιμότητα των κομματικών μέσων ενημέρωσης και, αφετέρου, να συντηρήσουν την εσωστρέφεια και την εικόνα διάλυσης.

Σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχουν δοθεί στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας “ολόκληρα πακέτα” που αποτυπώνουν πλήρως τα έξοδα-έσοδα, τόσο του κόμματος όσο και των μέσων ενημέρωσης.

Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, με τα περισσότερα μέλη της να μετέχουν διαδικτυακά αφού δεν έχουν επιστρέψει ακόμα από τις διακοπές. Το αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος και το σχέδιο για τη βιωσιμότητά τους.

Σημειώνεται ότι ο κ.Πολάκης μετέχει κανονικά στα όργανα καθώς η διαγραφή του έγινε μόνο από την Κ.Ο και όχι από το κόμμα.

Ως… ανεξάρτητος βουλευτής, αλλά κομματικό στέλεχος, ο κ.Πολάκης είχε προϊδεάσει με αναρτήσεις του τις τελευταίες ημέρες ότι θα έσπαγε το σκοινί που τον ένωνε (έστω και με μία κλωστή) με τον κ. Κασσελάκη.

Αντιδρώντας τόσο στη διαγραφή του από την Κ.Ο. του κόμματος όσο και στη “σιωπή” της Κουμουνδούρου για τις καταγγελίες εις βάρος της Αθηνάς Λινού, ότι δηλαδή το Ινστιτούτο της “Πρόληψη” έπαιρνε κρατικές χρηματοδοτήσεις με απευθείας αναθέσεις, ακόμα και μετά την εκλογή της ως βουλευτή.

Να υπενθυμίσουμε ότι η “βεντέτα” των δύο πυροδοτήθηκε στα τέλη Ιουλίου, όταν η κ. Λινού ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη από την συνεργάτη του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία νωρίτερα είχε επικρίνει δριμύτατα ο κ. Πολάκης επειδή έκανε γκριμάτσες την ώρα που μιλούσε.

Μετά από την κίνηση της κ. Λινού (και, κυρίως το κλάμα) αποφασίσθηκε η διαγραφή του κ. Πολάκη από την Κ.Ο. του κόμματος.

Το κείμενο των στελεχών που αποχώρησαν

«Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας.

Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο.

Παρά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε. , σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς το χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματος μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης .

Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση.

Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες της παράταξης μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v