Δούκας: «Ανένδοτος» για τη θωράκιση της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου

Οι πανθομολογούμενες παθογένειες στην Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου, δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα, τονίζει σε άρθρο του ο δήμαρχος Αθήνας, Χάρης Δούκας.

Δούκας: «Ανένδοτος» για τη θωράκιση της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου

Ο Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη One Voice» αναφέρει ότι «οι υποκλοπές, που ορθώς τάραξαν αυτή την εβδομάδα το πολιτικό σκηνικό, με την απόφαση του Άρειου Πάγου να αρχειοθετήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ της μεγάλης εικόνας: Η χώρα τα τελευταία χρόνια διασύρεται διεθνώς και  εγκαλείται ότι, υπονομεύει βασικές λειτουργίες της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, ενώ πριν από λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ένα σκληρό ψήφισμα, κατέταξε την Ελλάδα πολύ χαμηλά».

«Δυστυχώς, η εξέλιξη με τις υποκλοπές δεν είναι η εξαίρεση. Μόλις χθες αποφυλακίστηκε και ο τελευταίος προφυλακισμένος κατηγορούμενος για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ η δίκη δεν έχει ακόμη - 1,5 χρόνο μετά - ξεκινήσει. Στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, η αυλαία έπεσε με την αθωωτική απόφαση μερικών μεταναστών που αποδείχθηκε ότι, αδίκως κατηγορήθηκαν ως διακινητές. Οι κατηγορούμενοι για τους νεκρούς στο Μάτι πρωτοδίκως αθωώθηκαν και το Εφετείο ξεκίνησε εσπευσμένα, με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι υπαρκτός. Ενώ η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Τα κρούσματα είναι πολλά και τραυματίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και οι πολίτες νοιώθουν απροστάτευτοι όταν κλονίζεται το Κράτος Δικαίου» επισημαίνει ο Χ. Δούκας και προσθέτει:

«Όμως, οι πανθομολογούμενες παθογένειες στην Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου, δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα. Έχουν ενορχηστρωτή και υπερασπιστή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να αντιμετωπίσει, υπέθαλψε αυτές τις παθογένειες. Νομοθέτησε, προασπίζοντας είτε ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου είτε συμφέροντα ισχυρών φίλων του. Νομοθέτησε (προστατευτικά), από τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, μέχρι τους παρανομούντες σε αιγιαλούς και δάση. Άλωσε Ανεξάρτητες Αρχές, διορίζοντας ως μέλη, με τερτίπια (και σε συνεργασία με τον Κ. Βελόπουλο), ημετέρους.

Το σοβαρότερο: Ανέχτηκε τη συνάφεια δικαστών με το πελατειακό πολιτικοοικονομικό σύστημα, που κρατά σε ομηρία τη χώρα. Αυτές οι παθογένειες παράγουν  αδικία και ανισότητα, που πληρώνει η Ελλάδα και οι πολίτες της».

Στο άρθρο του επικαλείται επίσης τα αποτελέσματα πρόσφατης «Έρευνας Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς» που έδειξαν ότι «το 70% των πολιτών δήλωσε ότι, δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2007».

«Γι' αυτό», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, καταλήγοντας ο Χ. Δούκας «χρειάζεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος εκδημοκρατισμού των θεσμών.  Να ξεκινήσει ένας "Ανένδοτος" για την θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, την εξασφάλιση της απολεσθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος Δικαίου και, ως εκ τούτου, για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v