Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων μετά το πόρισμα για τις υποκλοπές

Ερωτήματα για τα κενά και τις «μαύρες τρύπες» του πορίσματος που έβγαλε «λάδι» κυβέρνηση και ΕΥΠ. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με άρθρα από Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη.

Συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων μετά το πόρισμα για τις υποκλοπές

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το πόρισμα για τις υποκλοπές με το οποίο μπήκε στο αρχείο το σκάνδαλο σε ότι αφορά την κυβέρνηση, ενώ περιορίστηκε σε ποινικές διώξεις ιδιωτών μόνο για πλημμελήματα.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», η δικαστική έρευνα φέρει 15 μαύρες τρύπες, καθώς μεταξύ άλλων δεν δίνει απαντήσεις στο γιατί παρακολουθήθηκαν οι στόχοι του Predator αλλά και οι 28 κοινοί στόχοι της ΕΥΠ.

Από την πλευρά της, η Καθημερινή επισημαίνει ότι η εισαγγελική έρευνα επιβεβαίωσε την ύπαρξη παράνοµων παρακολουθήσεων και απέδωσε κοµβικό ρόλο σε τέσσερις ιδιώτες επιχειρηµατίες. Ωστόσο, ο κ. Ζήσης ζήτησε την ποινική τους δίωξη μόνο για τρία πληµµελήµατα. Νοµικοί κύκλοι επισήµαιναν ότι δεν έχει σταθµιστεί από τον εισαγγελέα το ενδεχόµενο οι κατηγορούµενοι να αποκόµισαν περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, γεγονός που θα σήµαινε την αναβάθµιση της κατηγορίας σε κακούργηµα. Παράλληλα, η παρακολούθηση δηµοσιογράφων, πολιτικών και της ηγεσίας του στρατεύµατος θα µπορούσε να εµπίπτει και στις διατάξεις περί απειλής για την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και την εθνική ασφάλεια, που επίσης οδηγούν σε αναβάθµιση της κατηγορίας.

Επιπλέον, ενώ ο κ. Αχιλλέας Ζήσης αποδέχεται ότι τέσσερις ιδιώτες συνδέονται µε απόπειρες ή την παγίδευση κινητών τηλεφώνων µε παράνοµο κατασκοπευτικό λογισµικό, δεν προχώρησε σε άσκηση εναντίον τους ποινικής δίωξης για το αδίκηµα της κατασκοπείας.

Η µη κλήση κρίσιµων µαρτύρων αποτελεί σηµείο έντονης κριτικής στην εισαγγελική έρευνα. Πολλώ δε µάλλον όταν ο ρόλος ορισµένων από αυτούς περιγράφεται στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισµα, γράφει η εφημερίδα.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν διαπίστωσε σχέση των παράνοµων παρακολουθήσεων µε τις νόµιµες διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η ύπαρξη 28 τηλεφωνικών αριθµών σε ταυτόχρονη παρακολούθηση από την ΕΥΠ και το Predator, σε σύνολο 116 συνδέσεων που έλαβαν παγιδευµένα sms, χαρακτηρίζεται «έλασσον ποσοστό».

Κασσελάκης: Πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης

«Η ΝΔ έβαλε, λοιπόν, και την κοινοβουλευτική της σφραγίδα στην πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών», γράφει στο Βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Μια υποκριτική και επικίνδυνη στάση για τη δημοκρατία, αφού το σκάνδαλο αυτό ακουμπά στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επί κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα απομακρύνεται δραματικά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαγκωνιζόμενη με την Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν για τις περισσότερες παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου, τις απόπειρες χειραγώγησης της δικαιοσύνης και την εκτενή ατιμωρησία και προστασία των πρωταγωνιστών σε μεγάλα σκάνδαλα.

Εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου στη Βουλή και την κοινωνία. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να μην περάσει η συγκάλυψη ούτε του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ούτε των κυβερνητικών ευθυνών για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη».

Ανδρουλάκης: Τρεις αλληλένδετες διαστάσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με άρθρο του στο Βήμα επισημαίνει ότι «η υπόθεση των υποκλοπών διαθέτει τρεις αλληλένδετες διαστάσεις. Αρχικά, είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα εξήγαγε το παράνομο λογισμικό Predator προς αφρικανικά κράτη, επειδή το Ισραήλ απαγορευόταν να το κάνει απευθείας. Με την υπογραφή του σημερινού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Εξυπηρετήθηκαν, δηλαδή, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με μια εντυπωσιακή αδιαφορία για το γεγονός ότι μια χώρα με φιλελεύθερη κυβέρνηση εξάγει παράνομο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών σε αυτά τα κράτη.

Κατά δεύτερον, πρόκειται για ένα σκάνδαλο παρακολούθησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς παρακολουθούνταν την ίδια στιγμή από μυστικές υπηρεσίες και ιδιώτες, στελέχη της αντιπολίτευσης, Υπουργοί της κυβέρνησης, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, εισαγγελείς, ακόμα και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων!

Τέλος, κατέστη σαφές ότι έχουμε να κάνουμε και με ένα σκάνδαλο συγκάλυψης. Πρώτα η Νέα Δημοκρατία με τη βοήθεια του κ. Βελόπουλου άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ για να ανακόψει τον έλεγχο της. Έπειτα, η ΕΥΠ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που πετύχαμε με τον νομικό μας αγώνα, και όριζε να ενημερωθώ εγγράφως για τον τυπικό λόγο της παρακολούθησης μου».

«Τώρα έχουμε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως αποτέλεσμα μιας προσχηματικής έρευνας με καρμπόν καταθέσεις, χωρίς να ερωτώνται οι πρωταγωνιστές ούτε καν για τους λόγους της παρακολούθησης, με αφαίρεση της δικογραφίας από τους δύο νεότερους εισαγγελείς και προσκόμματα στην ανεξάρτητη έρευνα. Η αρχειοθέτηση, όμως, δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο εντολέας της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v