Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση στη Βουλή για τις υποκλοπές

Η ΝΔ, όπως διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της, Θάνου Πλεύρη, απορρίπτει τα αιτήματα, έχοντας απέναντι σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση στη Βουλή για τις υποκλοπές

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών και μετά το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να έρθει στη Βουλή το πόρισμα του Αρείου Πάγου και να προσέλθει για εξηγήσεις η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη.

Η ΝΔ, όπως διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της, Θάνου Πλεύρη, απορρίπτει τα αιτήματα, έχοντας απέναντι σύσσωμη την αντιπολίτευση.

«Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια εντυπωσιασμού που γίνεται. Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Επιτροπής που υποβάλλεται ένα αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Εάν το αίτημα είχε τεθεί από πρωτοετή φοιτητή της νομικής, δεν θα του επιτρεπόταν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύμφωνα με άρθρο 26 του Συντάγματος, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό έργο. Η κλήση Εισαγγελέως που χειρίστηκε υπόθεση για να δώσει εξηγήσεις για πόρισμα και διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος επιτρέπει τέτοια κλήση μόνο για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης».

Ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «προκλητικό να μιλάτε για Κράτος Δικαίου και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ζητάτε η Βουλή να είναι πάνω από τη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα της Επιτροπής μας να ζητήσει πόρισμα. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τέσσερα άτομα σε βαθμό πλημμελήματος λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά λυπούμαι για όσους έχουν υπογράψει το αίτημα και ιδιαίτερα όσους διακονούν την δικαιοσύνη. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο μοναδικός δικαστής που είναι στην επιτροπή (από τη Νίκη) σήμερα έχει αντικατασταθεί, αναρωτιέμαι τι θα έλεγε».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, ότι «λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν τα 2/5 της Επιτροπής, θα έπρεπε να έχετε ήδη καλέσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς και να ζητήσετε το πόρισμα. Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του πορίσματος και της σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας, ως προς τη λειτουργία της επιτροπής και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας. Θυμίζω ότι το 2017 η εισαγγελέας εφετών κ. Τσατάνη εκλήθη να έρθει στην Επιτροπή για την περίπτωση του κ. Βγενόπουλου και η άρνησή της είχε προκαλέσει διακομματική οργή.

«Συγκάλυψη και περιφρονηση»

Έχουμε δικαίωμα, τόνισε η κυρία Τζάκρη, «να λάβουμε γνώση των πορισμάτων. Είναι απολύτως αναγκαίο για την ενημέρωσή μας. Δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση, αλλά ζητάμε να ενημερωθούμε γι’ αυτήν και να την αξιολογήσουμε. Το δελτίο τύπου της Εισαγγελέως δεν συνιστά ενημέρωση. Η άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν οι δικαστικοί λειτουργοί, συνιστά συγκάλυψη και περιφρόνηση του δικαιώματος ενημέρωσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Επιτροπή έχει σήμερα έναν πάρα πολύ σοβαρό θεσμικό ρόλο και η προσπάθεια του κ. Πλεύρη να υποβαθμίσει το ζήτημα πρέπει να του επιστραφεί. Αφορά στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται ένα χτύπημα. Η πράξη αρχειοθέτησης δεν είναι αμετάκλητη. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασυρθεί ο φάκελος. Το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί σοβαρά και όχι μόνο από την πράξη της αρχειοθέτησης. Όταν έφτασε σε μια ωριμότητα η έρευνα των δύο πρώτων εισαγγελέων, τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και πήγε στον κ. Ζήση».

Σύμφωνα με τον κ. Δουδωνή, «θέλουμε να λάβουμε γνώση. Κατά τον κ. Μητσοτάκη η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν λάθος. Το μισό σας υπουργικό συμβούλιο ήταν παρακολουθούμενο. Αν είναι όλα καλά, αυτό πλήττει την κυβέρνησή σας και την ηθική και πολιτική της βάση. Παρακολουθούμενοι υπουργοί υπερασπίζονται τις παρακολουθήσεις τους. Ποιο είναι το κίνητρό τους; Αυτό αναζητούμε. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Αν θέλει να διακοινώνει τις απόψεις της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποχρεούται να έρθει να πει έστω αυτά που είπε στο δελτίο τύπου και να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών. Η διάκριση των εξουσιών συνιστά και αυτοπεριορισμό των εξουσιών».

Στην αρχή της συνεδρίαση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε λεκτική διένεξη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δρομολογείται από την κυβέρνηση μια απόπειρα βίαιου κλεισίματος της Επιτροπής. Η πρόταση του Προεδρείου για τη διαδικασία, κατατείνει στο να μην γίνει συζήτηση, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για συμμετοχή σε συγκάλυψη των δικών της ευθυνών. Ζητάμε με άπλετο χρόνο να τοποθετηθούμε, μην κάνετε κύριε Πρόεδρε νοήματα επειδή σας κάνανε τηλέφωνο, σας είδαμε όλοι που σας πήραν τηλέφωνο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v