Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης οι υποκλοπές

«Ο κ. Μητσοτάκης σφράγισε ανεξίτηλα την πολιτική του κληρονομιά ως ο εντολέας της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού», τόνισε μιλώντας στη Βουλή.

Ανδρουλάκης: Σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης οι υποκλοπές

«Η προσπάθεια να κρύψετε τις ευθύνες του Μαξίμου και του βαθέος κράτους έχουν επιμολύνει τις συντεταγμένες εξουσίες της χώρας. Πρώτα επιμόλυνε το Μαξίμου τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνει και τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Ν Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Είπε, επίσης, ότι η υπόθεση των υποκλοπών «είναι διπλό σκάνδαλο, σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης».

Αναλυτικά: 

Πριν από δυο χρόνια, τέτοιες ημέρες, περνούσα την πόρτα του Αρείου Πάγου, αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού Predator και των ταυτόχρονων –«συμπτωματικών» για την κυβέρνηση και απ’ ό,τι φαίνεται για τη δικαιοσύνη- ίδιων στόχων της ΕΥΠ και του Predator.

Τι μάθαμε στη διαδρομή αυτών των δύο χρόνων;

Η χώρα μας έγινε το κέντρο εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Ρredator, γιατί πολύ απλά αυτό δεν μπορούσε να εξαχθεί από το Ισραήλ, σε ανελεύθερα καθεστώτα της Αφρικής ή χώρες που δεν έχουν ισχυρούς θεσμούς. Αυτό το έκανε η Ελλάδα και δυστυχώς ήταν μια ντροπιαστική πρακτική να πουλάς αυτά τα λογισμικά σε ανελεύθερα καθεστώτα γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά πολιτικών αντιπάλων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε χώρες του τρίτου κόσμου. Και όλα με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα τον τότε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης τον έχει διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας για να του πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Στήθηκε μια μηχανή εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων. Δεν είναι μόνο ότι μας άκουγαν, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο ένα σκάνδαλο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο βαθιάς διαφθοράς με τζίρο εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 87 άνθρωποι, Υπουργοί, επιχειρηματίες, εισαγγελικοί λειτουργοί, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί με το Ρredator. Κατά διαβολική σύμπτωση το 1/3 αυτών παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ… Όλα συμπτώσεις, όπως αποφαίνεται το πόρισμα του κ. Ζήση.

Εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα:

Για πολιτικούς λόγους ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πει στο ντιμπέιτ πριν τις εθνικές εκλογές ότι έγινε λάθος και δεν αποτελώ εθνικό κίνδυνο, όπως υπέγραψε η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κα. Βλάχου.

Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας τι αποτελούν; Θα μάθουμε ποτέ; Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επιχειρηματίες, οι εισαγγελείς; Θα μιλήσει κάποιος επιτέλους για τους λόγους που στοχοποιήθηκαν από το Ρredator και τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ;

Δεύτερο ερώτημα: αυτές οι υπόγειες διαδρομές παρακρατικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών, που τελούν υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού και που κατά τη Νέα Δημοκρατία και τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν «ρυπαρά δίκτυα» , είναι ευρωπαϊκή κανονικότητα; Έχετε δει σε άλλες χώρες όπου λειτουργούν οι θεσμοί και η δικαιοσύνη, να υπάρχουν τέτοια ανεξέλεγκτα δίκτυα και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός και σήμερα να πανηγυρίζει ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας για όσα μάθαμε από την ελληνική δικαιοσύνη;

Άρα, είναι κανονικό να παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιο; Είναι κανονικό σε μία χώρα που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο της Ευρώπης να παρακολουθούν τις ένοπλες δυνάμεις; Όλα αυτά είναι κανονικότητα; Είστε δηλαδή εσείς κεντρώοι και φιλελεύθεροι; Αν είναι δυνατόν.

Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι όλα αυτά είναι κανονικότητα σε μία ευρωπαϊκή χώρα, με αγώνες για την δημοκρατία; Μόλις πριν λίγες μέρες ήταν η 50η επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας, ποιος μπορεί να πιστέψει σε αυτή την αίθουσα ότι όλα αυτά είναι μια ευρωπαϊκή κανονικότητα;

Σε αυτή την πορεία των δύο χρόνων γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επιχείρησης συγκάλυψης, κάθε φορά που οι ανεξάρτητες αρχές βρίσκονταν προ αποκαλύψεων. Είδαμε την αλλαγή στη σύνθεση της ΑΔΑΕ με τις πλάτες του κ. Βελόπουλου, λίγες ώρες πριν η ΑΔΑΕ επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ για τη μη συμμόρφωση της να παράσχει στοιχεία για τη διακρίβωση του κοινού κέντρου παρακολουθήσεων.

Και το κορυφαίο: να μην ανοίγει ρουθούνι, όταν η ΕΥΠ έρχεται πάλι και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Εκδίδει απόφαση το ΣτΕ που ορίζει επακριβώς ότι πρέπει να ενημερωθώ εγγράφως για τον φάκελο της παρακολούθησής μου. Γράφει η ΕΥΠ στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και αυτό δεν σας πειράζει. Και αυτό ευρωπαϊκή κανονικότητα!

Τι φοβούνται η ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και δεν αποκαλύπτουν τις καθ’ όλα νόμιμες –σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- αποφάσεις τους;

Η προσπάθεια να κρύψετε τις ευθύνες του Μάξιμου και του βαθέως κράτους έχει επιμολύνει τις συντεταγμένες εξουσίες της χώρας. Πρώτα επιμόλυνε τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όπως είπα από την πρώτη στιγμή, η υπόθεση των υποκλοπών είναι διπλό σκάνδαλο. Σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ -όπως και πολλοί σήμερα έχουμε συγκλονιστεί απ’ αυτές τις εξελίξεις- ότι η συγκάλυψη θα λάμβανε τέτοιες αποτρόπαιες διαστάσεις. Τελικά, κ. Φλωρίδη, η κάθε εποχή έχει τους δικούς της «Παπαγγελόπουλους» αλλά η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ για να τους καταγγέλλει σε κάθε εποχή γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται.

Άκουσα τον κ. Γεωργιάδη προ ολίγου σε αυτήν εδώ την αίθουσα να αξιώνει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτόν που ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε μόλις κατάλαβε το τι έχει συμβεί και πού πάει το πράγμα σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί όπως δήλωσε δημόσια, δεν αποτελούσα εθνικό κίνδυνο. Σε λίγο ο κ. Γεωργιάδης θα μας πει ότι έχει προτείνει στον κ. Μητσοτάκη να επαναπροσλάβει μετά βαΐων και κλάδων τον κ. Κοντολέοντα και τον κ. Δημητριαδη για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους.

Άρα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τους ζητήσει συγγνώμη και όχι εμείς. Ο Πρωθυπουργός σήμερα πρέπει να πάρει τον ανιψιό του και τον κ. Κοντολέοντα και να τους πει: «συγγνώμη που σας θυσίασα εκείνο το ζεστό καλοκαίρι του 2022». Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα από τις διαρροές σας. Τους πήρε να τους ζητήσει συγγνώμη;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή απόφαση για αρχειοθέτηση της υπόθεσης λειτουργεί ως προσωρινό πλυντήριο των ευθυνών των σημερινών κυβερνώντων -όσο θα είστε κυβερνώντες. Γιατί τα πράγματα σε κάθε δημοκρατία αλλάζουν. Και όταν αλλάξουν τα πράγματα, όλα θα μπουν σε έναν άλλο δρόμο. Θα λειτουργούν κανονικά οι θεσμοί, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η διάκριση των εξουσιών. Αυτό επιβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτό επιβάλλει ο αγώνας κάθε δημοκράτη. Γιατί, όπως είπα εξαρχής, δεν είναι μία προσωπική υπόθεση. Είναι ένας αγώνας να μην αλλοιωθεί η αντίληψη των πολιτών για το πώς πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα η δημοκρατία μας.

Είχαμε σήμερα μία αποκάλυψη που αποδεικνύει μια έρευνα προσχηματική, με καρμπόν καταθέσεις χωρίς να ερωτώνται οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου ούτε το «γιατί». Είναι σαφές πλέον γιατί αφαιρέθηκε γρήγορα-γρήγορα η δικογραφία από τους δυο έντιμους νεότερους εισαγγελείς. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου με όλες μας τις δυνάμεις. Η αλήθεια στο τέλος θα νικήσει όπως το φως νικά το σκοτάδι, κάτι που συνέβη και σε άλλες υποθέσεις πριν μερικά χρόνια. Όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του νομίζουν ότι όλα τελείωσαν με αυτήν την ιστορία.

Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο έντιμους εισαγγελείς πρωτοδικών, που προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους υπό αντίξοες συνθήκες. Τις ανεξάρτητες αρχές, που αντιπάλεψαν τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων που έκανε ο σημερινός υπουργός Υγείας που είχε το θράσος να θέλει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη. Μια συστηματική δολοφονία χαρακτήρων που εξαπολύθηκε και στα θύματα και στους δικαστές και στις ανεξάρτητες αρχές. Γιατί θέλατε όλοι να σιωπήσουμε. Όχι μόνο δεν θα σιωπήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα μας απέναντι σε αυτό το σκοτεινό παρακράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία της πολιτικής του διαδρομής, σήμερα σφράγισε ανεξίτηλα την πολιτική του κληρονομιά: ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον καταγράψει ως τον εντολέα της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο πρακτικές μακριά από κάθε μορφή ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτή η σκοτεινή κληρονομιά θα σας ακολουθεί μέχρι το τέλος της πολιτικής σας διαδρομής, κ. Μητσοτάκη.

Η ιστορία θα σας κρίνει πολύ αυστηρά για όσα επιτρέψατε να συμβούν σε αυτήν την υπόθεση. Και κάτι τελευταίο: οι υποθέσεις που αρχειοθετούνται ενίοτε ανασύρονται από λειτουργούς που σέβονται τον όρκο τους.

Σε ό,τι με αφορά: Αυτός ο μοναχικός -ενίοτε καρτερικός- νομικός αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Γιατί πάνω από όλα, έχουμε ένα μεγάλο χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που θέλει να μεγαλώνει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αυτό το χρέος θα μας κάνει να μη σταματήσουμε τον αγώνα μας, τον αγώνα που ξήλωσε τον νόμο της συγκάλυψης των ανομημάτων σας και θα τον συνεχίσουμε ως την τελική αποκάλυψη της αλήθειας. Στην ανάγκη να κρυφτούν τα αίσχη του βαθέως κράτους αλλοιώνεται η δικαιοσύνη και η διάκριση των εξουσιών. Δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς όμως για τη χώρα και τους θεσμούς, συμμετέχουμε τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισότιμα και ο αγώνας μου δεν σταματάει και θα δικαιωθεί σε όλους αυτούς τους θεσμούς.

Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει η στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι που προσέβαλαν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, θα πληρώσουν. Και θα πληρώσουν γιατί είναι ντροπή μία χώρα που μπήκε στην Ευρώπη πριν πάνω από 40 χρόνια, κάποιοι να την εκθέτουν με πρωτοφανή τρόπο εν έτει 2024. Και είμαι σίγουρος ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα δημοκρατικά κόμματα θα σταθούν μαζί μας σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v