Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για το επεισόδιο στην Κάσο

Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα -και την Ιταλία- για τη συνεργασία; αναρωτιέται ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση από την ελληνική πλευρά, υποστηρίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Νέα κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για το επεισόδιο στην Κάσο

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για το επεισόδιο στην Κάσο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να θέτει τρία ερωτήματα και τον Γιώργο Γεραπετρίτη να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία υποχώρηση από ελληνικής πλευράς. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε στο Χ: 

Ο ελληνικός λαός δικαιούται μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνησή του:

Είχε συζήτηση ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για να δοθεί και από μεριάς τους άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο;

Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα -και την Ιταλία- για τη συνεργασία;

Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η NAVTEX της Τουρκίας, που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας;

 

Γεραπετρίτης: Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση από την ελληνική πλευρά

Στη διαβεβαίωση πως «δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση» στο επεισόδιο της Κάσου προέβη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας πως ουδέποτε ζητήθηκε άδεια από την Τουρκία.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός τόνισε πως: «Υπήρξε ένας προγραμματισμός του ιταλικού πλοίου στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων αλλά και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πρόγραμμα αυτό έρευνας ολοκληρώθηκε απολύτως. Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Το ιταλικό πλοίο διεξήγαγε την έρευνά του και μάλιστα τη διεξήγαγε για πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό σε θάλασσα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδος».

«Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατό να ζητηθεί άδεια. Ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων Τουρκίας στην εκεί περιοχή και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν», επανέλαβε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της ισχυρή και αυτόνομη «και με μία ισχυρή αυτοπεποίθηση θα πορευθεί στο διεθνές στερέωμα».

«Το γεγονός ότι έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να μην παράγονται οι εντάσεις του παρελθόντος, αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε η οποιαδήποτε παραχώρηση και ούτε και θα υπάρξει ποτέ», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v