Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Αμυνας: Ουδείς «σεβασμός»» σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Η απάντηση στο υπ. Άμυνας της Τουρκίας για τη στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων «στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει». Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπ. Αμυνας: Ουδείς «σεβασμός»» σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

«Ουδείς "σεβασμός" επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας - Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».

Τα παραπάνω απαντούν στην Άγκυρα πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας αναφορικά με ισχυρισμούς πηγών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Νωρίτερα, όπως έγραφε το Euro2day.gr, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, αλλά και την παρουσία τους στη Μεγαλόνησο με αφορμή την επέτειο εισβολής του Αττίλα, η πολιτική ηγεσία της γείτονος συνεχίζει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, μακριά από το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών και την εμπέδωση του καλού κλίματος για το οποίο έχει υπάρξει σχετική συμφωνία.

Χθες, μια μέρα μετά τις ανιστόρητες αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για τη μειονότητα της Θράκης με αφορμή την 29η επέτειο από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ και λίγα 24ωρα ύστερα από την πρόκληση του τουρκικού στόλου ανοιχτά της Κάσου, ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το ενδεχόμενο αυτό να επανεξεταστεί.

«Εμείς με τη Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα», σημείωσε, την ίδια ώρα που το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας κινείτο στο ίδιο μήκος κύματος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, «τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα το διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά της Άγκυρας, ξεκαθαρίζει ότι στην Κάσο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βάσει του αρχικού σχεδιασμού, όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να διαψεύσει η κυβέρνηση δημοσιεύματα ότι ζητήσαμε άδεια στην Κάσο

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα και να διαψεύσει τα σημερινά προβοκατόρικα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα οποία, επικαλούμενα και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ισχυρίζονται ότι “οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων στην Κάσο” και με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα “αποδέχεται τα όσα περιέχονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο”.

Η τουρκική πλευρά, επιδιώκει για άλλη μια φορά να επαναφέρει το νεό-οθωμανικό αναθεωρητικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και της επίκλησης του άκυρου και νομικώς ανυπόστατου τουρκολιβυκού Μνημονίου, σε μία απόπειρα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι διαρροές από πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία…“ευχαριστεί” τις ελληνικές και ιταλικές Αρχές “για τον σεβασμό και τη συνεργασία με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες” της. Οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, είναι προδήλως έωλες και αντιβαίνουν κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας.

Η απάντηση μέσω πηγών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι “ουδείς ´σεβασμός´ επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου”, δεν αρκεί και δεν συνιστά ξεκάθαρη απάντηση στο αν η ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε άδεια για την πόντιση καλωδίων στην Κάσο. Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση άμεσα και να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότατες συνέπειες τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v