Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Στις κάλπες του 2027 η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη

Ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Συμπίπτουν με τα 50 χρόνια της ΝΔ. Ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση». Τι είπε για τη «μάχη των μεταρρυθμίσεων».

Μητσοτάκης: Στις κάλπες του 2027 η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη

Η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει νέα αφετηρία για τη χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στην ειδική επετειακή συνεδρίαση.

Όπως είπε, «ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση. Τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων. Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα, αντλώντας συμπεράσματα από το χθες. Γιατί όπως η αδύναμη βαλκανική χώρα του 1974 σταδιακά μεταμορφώθηκε σε σταθερή δημοκρατία, έτσι και η Ελλάδα της καθήλωσης και του διχασμού πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία. Το 2027, όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες, η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι «στην τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις δύσκολες και όχι αυτονόητες. Στις μέρες μας φαίνεται να ενώνεται ξανά το νήμα των εθνικών μας στόχων, γιατί η χούντα μπορεί να έκοψε βίαια την προσπάθεια της Ελλάδας να υπερβεί τον εμφύλιο ενώ τα μνημόνια έβαλαν την Ελλάδα στον λαβύρινθο της οπισθοδρόμησης».

Πρόκειται, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «για μάχη μεταρρυθμίσεων που δίνει η Ελλάδα για να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω, από τη φοροδιαφυγή και τη βία στα γήπεδα μέχρι τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη». Προσδιόρισε ως στόχο τη γρήγορη σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, στους θεσμούς και στις ατομικές συμπεριφορές. «Κινδυνεύουμε στην αυτοαναφορικότητα και την ικανοποίηση για τη θεμελίωση της Δημοκρατίας να ξεχάσουμε αυτές τις αποτυχίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα, επισήμανε, «προχώρησε, όχι όμως όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε, καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες, Σπαταλήθηκαν συχνά στην κατανάλωση κοινοτικοί πόροι. Αναγκαίες αλλαγές έμειναν συχνά μισές. Ένα κράτος που πολλές φορές υποτάχθηκε στις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος. Η χώρα ξανασυναντήθηκε με τον πολιτισμό της και την άνοιξη της δεκαετίας του '60 που ακολούθησε η κακογουστιά της Δικτατορίας.

Παράλληλα η οικονομία αναπτύχθηκε και, με τη συνδρομή της Ευρώπης, κρίσιμες υποδομές κατασκευάστηκαν στην επικράτεια, εκσυγχρονίστηκε το οικογενειακό δίκαιο, εξασφαλίσαμε τις αδιάβλητες πανελλαδικές, το αξιοκρατικό ΑΣΕΠ, μπήκαμε στην ΟΝΕ και στο ευρώ. Ο πατριωτισμός επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του μετά την άγρια κακοποίησή του από τη χούντα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας συμπίπτουν με τα 50 χρόνια της ΝΔ. Η πυξίδα της παράταξης δείχνει μόνο μπροστά, ώστε το κόμμα να υπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους».

Ο Καραμανλής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς να αφήσει τις όποιες ιδεολογικές παρωπίδες να τον βγάλουν από τον στόχο του. Νομιμοποίησε όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, και άνοιξε τον δρόμο στη Δημοκρατία. Αυτός ήταν ο πρόλογος ενός σχεδίου με τέσσερις πυλώνες: πολιτική σταθερότητα, ενότητα, ανάπτυξη και ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Τα γενέθλια της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας, ανέφερε, «δεν είναι μια συγκυρία τιμής, αλλά αναστοχασμού γι’ αυτά που μένουν να γίνουν αύριο. Το πολίτευμά μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Η Δημοκρατία είναι η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης, έστω και αν αυτά που ακούγονται δεν συνάδουν με το κλίμα της ημέρας».

Ομάδες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «που δρούσαν στο περιθώριο, έχουν πλέον όλα τα δικαιώματα που τους δίνει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση για το Κράτους Δικαίου εντάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις, σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974, είναι μια σύγχρονη χώρα με ισχυρές συμμαχίες, πιο στιβαρή οικονομία και με την κοινωνία πιο ενωμένη από όσο ήταν στο παρελθόν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v