Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητικότητα με χαμηλά τον πήχη στο Κυπριακό

Μηνύματα-απαντήσεις Μητσοτάκη στις τουρκικές προκλήσεις. Η ευκαιρία που βλέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Το σενάριο της ευρείας διάσκεψης και η ανοιχτή επιστολή της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ.

Κινητικότητα με χαμηλά τον πήχη στο Κυπριακό

Μπορεί η κινητικότητα και οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό σε επίπεδο ΟΗΕ να ανατροφοδοτούν τα σενάρια για πρόοδο στο ζήτημα έστω μισό αιώνα μετά, ωστόσο η επιμονή της Τουρκίας στην εμπρηστική ρητορική και την άρνηση της τήρησης του διεθνούς δικαίου περιορίζει τις ελπίδες για τη λύση του προβλήματος.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η χθεσινή προκλητική συμπεριφορά με τις… εορταστικές εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αγνοεί την πραγματικότητα», αρνούμενος πεισματικά την ομοσπονδιακή λύση.

Την ίδια ώρα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητούσε τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και το υπουργείο Άμυνας της χώρας του απειλούσε με νέο «Αττίλα», δημοσιεύοντας βίντεο με τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας και ανάρτηση ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συναισθηματικά φορτισμένης παρέμβασής του στη χθεσινοβραδινή συγκινητική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, διεμήνυσε ότι «θα αγωνιζόμαστε μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που συμμερίζεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την επανεκκίνηση των συνομιλιών», και διευκρίνισε πως «το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε». Επανέλαβε δε ότι «δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Η επιδίωξή μας παραμένει μία: Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένο στρατό κατοχής, όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Η ελληνική πλευρά σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί η διεθνοποίηση του προβλήματος να λάβει τις μέγιστες δυνατές διαστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Βρετανία, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ενώπιον πλήθους Ευρωπαίων ηγετών, κατήγγειλε την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. «Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.

Ευρεία διάσκεψη

Είχε προηγηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος του είχε διαμηνύσει την πρόθεσή του να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις, αξιοποιώντας την ευκαιρία λόγω των… ήρεμων νερών και της προωθούμενης θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την παρούσα στιγμή.

Εάν τελικά ξεκινήσει ο διάλογος σε επίπεδο ηγετών της Κύπρου και του ψευδοκράτους, πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει ευρεία διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας, ως εγγυήτριας δύναμης.

«Η Κύπρος αξίζει και μπορεί να βρει τη συμφιλίωση και ένα νέο δρόμο προς τα εμπρός», επισημαίνει η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σε ανοιχτή επιστολή της, πριν από την επίδοση της έκθεσής της στον κ. Γκουτέρες προ δεκαημέρου. Χαρακτήρισε δε «σημαντικό να υπάρξει απομάκρυνση από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις».

Εντός του πλαισίου της πάγιας θέσης της χώρας μας για το Κυπριακό κινήθηκαν -με ενωτική διάθεση- και οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι βρέθηκαν επίσης στη μεγαλόνησο για τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από το κόμμα του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, για το ζήτημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Όπως είπε, «οι Έλληνες και Κύπριοι αγνοούμενοι δεν είναι απλά Έλληνες και Κύπριοι αγνοούμενοι. Είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Ήταν Ευρωπαίοι πολίτες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών. Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v