Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Ούτε στρατό κατοχής ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις». Αλλά από την άλλη, «απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα της ακινησίας». H ομιλία του πρωθυπουργού για τη μαύρη 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Μητσοτάκης: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

«Ενωνόμαστε, επιμένουμε, αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Τα διδάγματα του χτες να γίνουν προτάγματα του σήμερα. Αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε σε εκείνες τις στιγμές που τόσο ακριβά πλήρωσαν Κύπρος και Ελλάδα. Ομως ταυτόχρονα κοιτάμε μπροστά. Η Κύπρος έγινε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, διατηρώντας ζωντανό εδώ και τρεις γενιές το αίτημα επανένωσης», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας:

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Ούτε στρατό κατοχής ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις». Από την άλλη, «απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση». Κατήγγειλε μάλιστα τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που τηρεί η διεθνής κοινότητα.

«Είμαι εδώ βαθιά συγκινημένος εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και επαναλαμβάνω δύο λέξεις που μάς σημάδεψαν, δεν ξεχνώ, ενώ προσθέτω τρεις λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε, αλλά και να αγωνιστούμε προβάλλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σχέδιο και ακλόνητη πίστη και τόνισε ότι «η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε επί τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία της, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη ενώ ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες».

«Φωτογραφία ενοχής το τείχος που διχοτομεί ευρωπαϊκό έδαφος και απόδειξη ενοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Επιδίωξή μας μια Κυπριακή δημοκρατία με μία ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Οι δύο πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για χαλύβδωση των σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας.

«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην επίλυση του Κυπριακού. Το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ούτε ότι υποχωρούμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη επισημάνει ότι από την προσπάθεια αυτή «δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη, αφού η Κύπρος είναι κομμάτι της».

Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά του που για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός της Ελλάδος έρχεται ανήμερα της επετείου της εισβολής για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της στους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση τους επόμενους μήνες που είναι κρίσιμοι. Θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις, αλλά και εμείς είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Πενήντα χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα», ο στόχος είναι η επανένωση του νησιού, τονίζουν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα επιμένει για τα δύο κράτη. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ανήμερα της «μαύρης επετείου» έχει διπλό στόχο, αφενός τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».

Κύπρος και Ελλάδα, ανήμερα της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή, θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς, πολεμιστές και αμάχους, τους αγνοούμενους, και όσους ρίχθηκαν στην άνιση μάχη από τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου έως και την 16η Αυγούστου 1974.

Σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Η ομιλία Μητσοτάκη 

«Είμαι σήμερα εδώ βαθιά συγκινημένος για να πω δυο λέξεις. Δεν ξεχνώ. Και να προσθέσω τρεις ακόμα. Ενωνόμαστε, επιμένουμε, αγωνιζόμαστε. Με σχέδιο και συνεργασία. Και με ακλόνητη πίστη, έχοντας όπλο μας αυτή την περήφανη καρδιά, συναντάμε τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι τα διδάγματα του χθες πρέπει να γίνουν προτάγματα του σήμερα σε μια ημέρα που δεν είναι μόνο οδύνης γι' αυτούς που χάθηκαν και τιμής γι' αυτούς που έπεσαν, αλλά και αφετηρία μιας νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις.

Γυρίζουμε, συνέχισε, σε εκείνες τις στιγμές που τόσο ακριβά πλήρωσαν Ελλάδα και Κύπρος, στους επίορκους πραξικοπηματίες που άνοιξαν το δρόμο για το μεγάλο δράμα και ταυτόχρονα κοιτάμε μπροστά ώστε τα λάθη να μην επαναλαμβάνονται.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σ' αυτόν τον μισό αιώνα το νησί έγινε σύγχρονη δημοκρατία, στάθηκε όρθιο απέναντι στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα και η Λευκωσία κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης της χώρας.

Η Κύπρος, επισήμανε, με την βοήθεια και της Ελλάδας έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας με την οικονομία της να αναπτύσσεται συνεχώς.

«Η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί. Ο βορράς του τόπου είναι αιχμάλωτος της κατοχής. Η γη της Αφροδίτης ακόμα είναι διχοτομημένη. Ακόμα έχουμε αγνοούμενους και πρόσφυγες. Συνεχίζει να προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας το οποίο διχοτομεί μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια φωτογραφία ενοχής αυτών που το προκάλεσαν. Ταυτόχρονα και μια απόδειξη ανοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα. Ανοχή που δεν πρέπει να καταλήξει σε λήθη. Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα και η επιδίωξή μας παραμένει μία. Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και Κύπριοι και Ευρωπαίοι, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι δύο εθνικοί πόλοι είναι ενωμένοι όσο ποτέ και πως Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το χρεοκοπημένοι δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση και δεν συμβιβαζόμαστε με την διαπίστωση ότι κάθε νέος χρόνος είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο.

«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην πρόοδο του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως είναι ειλικρινής και προς την Άγκυρα και προς κάθε κατεύθυνση. «Το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ως ισχυρό κράτος σε όλα τα πεδία. Οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος αυτόν που συμμερίζεται και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όπως διαπίστωσε στην τελευταία τους συνάντηση, ο δρόμος της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις της ειδικής απεσταλμένης κας Ολγκίν.

«Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει δίκιο, όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει το διάλογο και όταν προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι αναφέρεται σε μια κατεύθυνση από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζει καθώς η Κύπρος είναι κομμάτι της και κάθε απειλή εναντίον της, γίνεται κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ήπειρο και για όλο το δυτικό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προ ημερών η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Μετσόλα τάχθηκε ρητά υπέρ της ενιαίας και ελεύθερης Κύπρου ενώ το ίδιο έκανε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Πριν από 50 χρόνια τα όμορφα νερά της Κερύνειας βεβηλώθηκαν και το γαλάζιο ουρανό της σκέπασαν τα γκρίζα αεροπλάνα των εισβολέων. Έτσι το χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου πατήθηκε με βαρύ τίμημα, με νεκρούς και αγνοουμένους. Με τη Λευκωσία ακρωτηριασμένη, με τη φυλακισμένη Αμμόχωστο να ανασαίνει ακόμα βαριά δίπλα στα ερείπιά της», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για εθνικό τραύμα που πονά και θα πονά.

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Προβάλλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής και κατοχής, κάτι που δυστυχώς και στις μέρες μας βρίσκει αυταρχικούς μιμητές όπως συμβαίνει στην Ουκρανία. Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν επιτρέπονται δυο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις αλλά πιστεύω ότι καμία μάχη δεν χάνεται αν πρώτα δεν δοθεί. Έχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους και με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν τη σημαντική συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ως δήθεν κίνδυνο για την ασφάλεια της και δεν μπορεί να αγνοούμε το γενικό αίτημα για δικοινοτικές συνομιλίες στο δρόμο της επίλυσης του κυπριακού», πρόσθεσε.

«Χωρίς να λείπει το συναίσθημα, Αθήνα και Λευκωσία οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα», ανέφερε και σημείωσε πως «κάθε λύση προϋποθέτει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις» αλλά και «να μην ξεχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν σε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες καθώς είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι και για τον ίδιο σκοπό».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν την κοινή τους προσπάθεια, με κοινούς δεσμούς, με παρουσία στην ΕΕ και στα διεθνή φόρα, με συντονισμό ενεργειών.

Πάντοτε, ανέφερε, η Κύπρος έχει τον πρώτο λόγο και η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της καθώς αυτή είναι η επιλογή του έθνους και της ιστορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v