Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννης: Δεν θα συμβιβαστούμε στο Κυπριακό

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο υφυπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του αγώνα, μέχρι την πλήρη απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη μεγαλόνησο.

ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννης: Δεν θα συμβιβαστούμε στο Κυπριακό

«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη μεγαλόνησο και την επίτευξη των εθνικών στόχων, πάντοτε απαρέγκλιτα προσηλωμένες στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε δήλωσή του μετά το τέλος των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει πάντα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μιας λύσης που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα, θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα και θα καταστήσει την Κύπρο ξανά ελεύθερη».

Τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης. Ο κ. Κεφαλογιάννης παρέστη στα αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων αντιστρατήγων Χρήστου Φώτη, Τάσου Μάρκου και Ανδρέα Αρέστη, την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Στη συνέχεια μετέβη στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεωργίου.

«Υποκλινόμαστε στη μνήμη των ηρωικών μορφών των πεσόντων μαχητών εκείνης της περιόδου, Κυπρίων και Ελλαδιτών, οι οποίοι με πνεύμα αυταπάρνησης εκτέλεσαν το διαχρονικά ιερό καθήκον της προάσπισης της πατρίδας. Η θυσία των πεσόντων, που τίμησαν τη σημαία και τους αγώνες για την ελευθερία του έθνους κατά τη μακραίωνη πορεία του, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους, συνιστά εθνική υποθήκη που θέτει τη δική της ηθική σφραγίδα στην υπόθεση της οριστικής και πλήρους δικαίωσης του ιερού κυπριακού αγώνα. Ως έθνος έχουμε την υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε ποτέ με τις τραγικές συνέπειες εκείνης της βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασύλληπτη τραγωδία μάς υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν τότε υπέρ βωμών και εστιών. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και δεν ξεχνούμε ποτέ τους αγνοούμενους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική και ηθική εκκρεμότητα, την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. [...] Και δεν θα σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε διαρκώς την ευθύνη της Τουρκίας για την ασύλληπτη τραγωδία και την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.

 

Τέλος ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας είχε επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, την κατάσταση ασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις ενέργειές των δύο χωρών για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v