Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης σε Χριστοδουλίδη: Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος περί επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Κασσελάκης σε Χριστοδουλίδη: Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Την αμέριστη υποστήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ περί επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση της αποστολής της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ της διασύνδεσης του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί στον διάλογο και να μην της επιτραπεί να τον αξιοποιήσει ευκαιριακά για να επιστρέψει στην ένταση αφού εξασφαλίσει τα οφέλη που αποζητά.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στην ανθρωπιστική διάσταση της κυπριακής τραγωδίας, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος των Αγνοουμένων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε τη σημασία της επισκέψεως του Στέφανου Κασσελάκη κατά τη συμπλήρωση 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή.

Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόδευε ο Διπλωματικός Σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία, ο Στέφανος Κασσελάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο, πενήντα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας, τα αποτελέσματα της οποίας, βιωματικά, τόσες γενιές πλέον έχουν μεγαλώσει και τα βλέπουν, τα θεωρούν έως και δεδομένα. Αυτό το status quo το οποίο πρέπει να αλλάξει με την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την επίλυση του Κυπριακού να ξεκινά από εκεί που σταμάτησε στο Κρανς Μοντανά το 2017.

Στηρίζουμε -και το εξέφρασα στον Πρόεδρο- την προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως προς αυτή την κατεύθυνση. Κι επίσης θα στηρίξουμε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, την ενσωμάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων το Κυπριακό. Και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα λάβουμε πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των αγνοούμενων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή η Επιτροπή αντιμετωπίζει ζητήματα για να μπορέσει να προχωρήσει η ταυτοποίηση των αγνοούμενων συμπολιτών μας -και Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων.

Στηρίζουμε απερίφραστα μια λύση για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του κυπριακού λαού να μπορέσει να φέρει μια λύση που να ενσωματώνει τα λειτουργικά του αιτήματα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι μια αξιόπιστη λύση. Χωρίς μυστική διπλωματία, αλλά με διαφάνεια.

Εάν αύριο, που ευχόμαστε να κυλίσουν όλα ομαλά, υπάρχουν προκλητικές φιέστες και ενδείξεις ή εκδηλώσεις μίσους από την Τουρκία, να ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε τέτοια έκφανση της απέναντι πλευράς, η οποία προφανώς δεν θα συνάδει με το πνεύμα της καλής γειτονίας.

Για άλλη μια φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και θα στέκεται δίπλα στους Ελληνοκυπρίους για όσο χρειάζεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v