Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει η Αθήνα από Φον ντερ Λάιεν, ποιοι διεκδικούν τη θέση του Επιτρόπου

Οι ισχυροί προσωπικοί και πολιτικοί δεσμοί της επανεκλεγείσας Φον ντερ Λάιεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια χαρτοφυλάκια για την επόμενη Επιτροπή διεκδικεί η Ελλάδα. Ποια ονόματα ακούγονται.

Τι περιμένει η Αθήνα από Φον ντερ Λάιεν, ποιοι διεκδικούν τη θέση του Επιτρόπου

Ικανοποίηση για το στοίχημα που κερδήθηκε με την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρατεί στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είχε ποντάρει «όλα του τα λεφτά» στη συγκεκριμένη εξέλιξη, συνυπογράφοντας μάλιστα μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ την πρόταση για την υποψηφιότητα Λάιεν και πλέον προσδοκά σε μια αγαστή συνεργασία, με εξυπηρέτηση κατά το δυνατόν των ελληνικών συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε διατηρεί φιλικές διαπροσωπικές σχέσεις με τη Γερμανίδα πολιτικό, η οποία -υπενθυμίζεται- τον περσινό Αύγουστο μαζί με τον σύζυγό της επισκέφθηκαν για τρεις μέρες ιδιωτικά την Κρήτη, φιλοξενούμενοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο διάστημα απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν δύο επιστολές για μείζονα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας: Η πρώτη αφορά την ανάγκη λήψης μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών εταιρειών και η δεύτερη (πάλι μαζί με τον κ. Τουσκ) την επιβεβλημένη δημιουργία κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση.

Και στις δύο περιπτώσεις η κ. Λάιεν φάνηκε να δείχνει ενδιαφέρον, ενώ και στη χθεσινή της ομιλία πριν από την ψηφοφορία, περιγράφοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας της θητείας, αναφέρθηκε σε «ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας -μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας, αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας».

Περιμένει πολλά

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλά να περιμένει από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που προσδοκά κατ’ αρχάς με το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που θα δοθεί στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.  

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η κατανομή των χαρτοφυλακίων είναι αρμοδιότητα της Προέδρου και ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό»  χαρτοφυλάκιο, το οποίο «θα μας επιτρέψει να κάνουμε για ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τον πρωθυπουργό θα ενδιέφεραν, για παράδειγμα, τομείς όπως της άμυνας, της διεύρυνσης, της ενέργειας, της ανταγωνιστικότητας ή της γεωργίας και στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η κυρία Λάιεν δεν θα τον αφήσει δυσαρεστημένο.

Όπως αυτή ανέφερε χθες, τον επόμενο μήνα θα επικεντρωθεί στη στελέχωση του κολεγίου των Επιτρόπων της επόμενης πενταετίας και θα αποστείλει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιστολή με την οποία θα ζητά μια γυναίκα και έναν άνδρα υποψήφιο. Θα πραγματοποιήσει ακρόαση των υποψηφίων μετά τα μέσα Αυγούστου, ενώ ζήτησε ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών Επιτρόπων για την επόμενη Επιτροπή.

Όσον αφορά το πρόσωπο του Επιτρόπου που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις Βρυξέλλες την επόμενη πενταετία, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, θα εξαρτηθεί από το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στην Ελλάδα. Αβέβαιη φαντάζει η παραμονή για δεύτερη συνεχή θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο πάντως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεργάστηκε εξαιρετικά. Καλές πιθανότητες φέρεται να έχει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραµέως  και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v