Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην «έδρα» του Κιρ Στάρμερ ξανά ο Μητσοτάκης

Στην τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Αγγλία συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Θα μιλήσει με τον Σαρλ Μισέλ για την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας.

Στην «έδρα» του Κιρ Στάρμερ ξανά ο Μητσοτάκης

Χωρίς την παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα δίνει την «μητέρα των μαχών» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την επανεκλογή της, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ανάκτορο Μπλένεϊμ, γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, κοντά στην Οξφόρδη η τέταρτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Οικοδεσπότης θα είναι ο πρόσφατα εκλεγείς Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με τον Βρετανό ομόλογό του από την περίοδο που αυτός ήταν στην αντιπολίτευση. Η καλή χημεία των δύο αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή τους συνάντηση, με ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής πλευράς να είναι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Προοπτική που, κατά τις ενδείξεις και τις προθέσεις των δύο πλευρών, φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ για το επόμενο -άγνωστο να προσδιοριστεί συγκεκριμένα- διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις σημερινές εργασίες, θα συμμετάσχει, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας.

Το «παρών» θα δώσουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες, που θα συζητήσουν για την ενέργεια και την διασυνδεσιμότητα, την μετανάστευση, την δημοκρατία, τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία και ασφαλώς τις σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πρόσφατα ότι η Σύνοδος αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της στενότερης σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με τους Ευρωπαίους γείτονες: «Είπα ότι θα άλλαζα τον τρόπο που το Ηνωμένο Βασίλειο συνδιαλέγεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με συνεργασία για την επίτευξη προόδου σε αυτές τις προκλήσεις της γενιάς μας και αυτή η δουλειά αρχίζει στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ζητήματα γενεών»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση αυτή έχει ως στόχο να δώσει στους ηγέτες την ευκαιρία να «συζητήσουν ορισμένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα γενεών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Οι σημερινές απειλές είναι γενεαλογικές προκλήσεις και ο (Βρετανός) πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάντα ισχυρότερο όταν συνεργάζεται στενά με άλλους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσει τη στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τους Ευρωπαίους ομολόγους της για να διατηρηθεί η Βρετανία ασφαλής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έως τώρα, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει συνεδριάσει τρεις φορές. Κατά την πρώτη σύνοδο τον Οκτώβριο του 2022, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες συζήτησαν κυρίως θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ιδίως τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την ενεργειακή κρίση. Κατά την επόμενη σύνοδο, τον Ιούνιο του 2023, συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για ειρήνη και ασφάλεια, ενεργειακή ανθεκτικότητα και συνδεσιμότητα και κινητικότητα στην Ευρώπη. Στη Γρανάδα, τον Οκτώβριο του 2023, οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της ευημερίας και της γεωστρατηγικής σημασίας της Ευρώπης. Η επόμενη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία στις 7 Νοεμβρίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει ως στόχους αφενός την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και αφετέρου την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v