Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Επιχείρηση αντεπίθεσης μέσω Μυκόνου και Novartis

Επιδιώκει να διαμορφώσει ξανά την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Η καταπολέμηση της παραβατικότητας, η επιβολή της νομιμότητας και το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών. Οι «κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων.

Κυβέρνηση: Επιχείρηση αντεπίθεσης μέσω Μυκόνου και Novartis

Να ανακτήσει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων και να ορίσει ξανά την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου επιδιώκει η κυβέρνηση. Το μειωμένο γαλάζιο ποσοστό των ευρωεκλογών και η επακόλουθη εντεινόμενη -έξωθεν, αλλά και εκ των έσω- αμφισβήτηση της ασκούμενης πολιτικής προκάλεσαν αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ρωγμές στην έως τώρα εικόνα παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναζητά τρόπους αντίδρασης.

Η εσωστρέφεια που ταλανίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης βοηθάει ώστε σε πολλούς το ποτήρι να φαίνεται μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, όμως κοινή πεποίθηση είναι ότι απαιτείται μια δυναμική φυγή προς τα εμπρός. Και αυτήν τα τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου την επιχειρεί, περνώντας από τη θέση άμυνας που βρίσκεται εξαιτίας των διάφορων ανοικτών μετώπων (με πρώτο την ακρίβεια) στην επίθεση.

Πρώτη αφορμή είναι η καταπολέμηση της παραβατικότητας και την επιβολή της νομιμότητας, όπως την αποτύπωσε ο κ. Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο απολογισμό του στο Facebook αναφορικά με την υπόθεση της Μυκόνου.

«H ανομία και η διάχυτη ατιμωρησία πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη σημασία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των στελεχών της ΕΛΑΣ -και τους συγχαίρω- να εξιχνιάσουν αποτρόπαια εγκλήματα που μας έχουν σοκάρει όλους. Το δόγμα της νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στοχεύοντας την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Η δεύτερη αφορμή προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση είναι η υπόθεση της Νovartis που εσχάτως ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, αφενός με τις καταγγελίες Βελόπουλου στη Βουλή και αφετέρου με το χθεσινή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για αμοιβές που φέρονται να έλαβαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο δικηγόρος τους.

«Επιβεβαιώνεται ότι το ‘σκάνδαλο Novartis’, ήταν μια ενορχηστρωμένη αλλά πολύ κακοστημένη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ίδια ώρα που Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας και Ανδρέας Λοβέρδος ζητούν «να βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «χάρη στο νέο νομικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ, υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία, αν το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για να χυθεί άπλετο φως. Tώρα η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει - με βάση και τα νέα δεδομένα - αν θα βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να δώσουν και εκείνοι εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες τους αλλά και τους καθοδηγητές τους».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση: «Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων; Φοβάται κάτι άλλο που έρχεται; Προσπαθεί να εκφοβίσει ή να αποτρέψει κάποιους μάρτυρες σε άλλες υποθέσεις; Είναι μια τακτική κατευνασμού του κ. Σαμαρά, συμπλέοντας μαζί του, για λόγους εσωκομματικής εκεχειρίας στη ΝΔ; Είναι δεδομένο ότι επανερχόμενη σε κάτι που η δικαιοσύνη έχει κρίνει ήδη δεκάδες φορές, η κυβέρνηση προσπαθεί βολικά να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά, χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, πετώντας ταυτόχρονα λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, στην οποία ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης και το κόμμα του να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη;… Γιατί καλύπτει τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοφανούς σκευωρίας, μετά και τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας;», διερωτήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v