Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάρης Δούκας: Ενεργειακή δημοκρατία και βιώσιμες πόλεις

Επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή πολιτικών. Η Αττική και η Αθήνα ειδικότερα απειλούνται από πυρκαγιές, πλημμύρες, συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων σε ομιλία στο ΕΜΠ που είναι καθηγητής. Εμφαση σε δενδροφύτευση και ΑΠΕ.

Χάρης Δούκας: Ενεργειακή δημοκρατία και βιώσιμες πόλεις

Στα ακραία φαινόμενα επαυξημένης έντασης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια που έχουν φέρει μεγάλες φυσικές και οικονομικές καταστροφές εστίασε ομιλία του Χάρη Δούκα δημάρχου Αθηναίων και καθηγητή ΕΜΠ με θέμα «Ενεργειακή Δημοκρατία και Βιώσιμες Πόλεις», στην αίθουσα Καυταντζόγλου στο Ιστορικό Συγκρότημα του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, παρουσία του Πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Κ. Χατζηγεωργίου.

Η Αττική και η Αθήνα ειδικότερα απειλούνται από πυρκαγιές, πλημμύρες, συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας και συνεπώς η ανάγκη για αλλαγή πολιτικών με έμφαση στη δενδροφύτευση, στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους πολίτες και την άμεση μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι επιτακτική.

Παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες δράσεις για την ενεργειακή μετάβαση και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενεργειακή δημοκρατία και τη βιωσιμότητα, ώστε η πόλη των Αθηνών να γίνει πιο ανθεκτική και δίκαιη για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Δούκας δήλωσε:

«Στην Αθήνα, προχωράμε με συγκεκριμένες δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ιδρύσαμε:

  • Την «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία», με τη συμμετοχή 16 Δήμων, ώστε να διεκδικήσουμε ισότιμα και ισόνομα τον ενεργειακό χώρο που μας αναλογεί.
  • Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, με 60 πιστοποιημένους συνεργάτες που εντοπίζουν και υποστηρίζουν τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών «ΦΑΕΘΩΝ», για να προσφέρουμε πράσινη και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες μας.
  • Την Ακαδημία Ενέργειας για να εκπαιδεύσουμε στελέχη της αυτοδιοίκησης να διαχειρίζονται ορθότερα την ενέργεια και να εξοικονομούν πόρους.

Παράλληλα, δίνουμε μάχη για τα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών, γιατί η πόλη μας δεν αντέχει άλλο τσιμέντο.

Με ενέργειες που έχουν επίκεντρο την Ενεργειακή Δημοκρατία και τη Βιωσιμότητα, διασφαλίζουμε ότι η πόλη μας θα γίνει πιο ανθεκτική και δίκαιη για όλους τους πολίτες.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v