Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινάκης για Attica Bank: Τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τράπεζες ήταν όταν έκλεισαν

«Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα ερωτήματα για Attica Bank. Πώς αντέδρασε η Β. Κεχαγιά. Το νέο μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία και το άδειασμα Κυρανάκη.

Μαρινάκης για Attica Bank: Τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τράπεζες ήταν όταν έκλεισαν

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε:

«Η ΝΔ δεν υπερψήφισε την εν λόγω Συμφωνία, καθώς εμπεριείχε κενά στις δικλείδες ασφαλείας και στις πρόνοιες. Μια θέση η οποία, εκ των πραγμάτων, δικαιώνεται σήμερα. Γι’ αυτό εξάλλου δεν έχουμε κυρώσει τα πρωτόκολλα που απορρέουν από την Συμφωνία, ούτε θα το πράξουμε, εάν η γείτονα χώρα δεν συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών. Και όσο αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι γείτονές μας, η ευρωπαϊκή προοπτική τους θα παραμείνει κλειστή».

Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «διπλωματικό λήθαργο», ο κ. Μαρινάκης σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε πριν από λίγες εβδομάδες την κύρωση των μνημονίων, μεταξύ αυτών και αυτό που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Σήμερα με ανακοίνωσή του ζητά να βάλουμε εμπόδια στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Δύο τελείως αντίθετα πράγματα μέσα σε λίγες μέρες. Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθούν υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και λέμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και αν δεν αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα συμφωνηθέντα, δεν θα προχωρήσει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε στις αυτονόητες διεκδικήσεις που σχετίζονται με τα συμφέροντα της χώρας. Ας είμαστε, έστω και τώρα σε αυτά τα θέματα, όλοι ενωμένοι».

Σχετικά με την αναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κενά των αμυντικών μας δυνατοτήτων εξαιτίας της ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «άλλη μια φτηνή αντιπολιτευτική τακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάλαβε ή έκανε ότι δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόταν στο τι γίνεται στην Ευρώπη και όχι στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα κενό στην ελληνική άμυνα. Δεν υπάρχει καμιά κρυφή ατζέντα όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας από την Ελλάδα. Να διαβάζουν πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των πολιτικών τους αντιπάλων και να μην κάνουν ιδιότυπη κοπτοραπτική».

Ο κ. Μαρινάκης κατήγγειλε επίσης την προσπάθεια παραποίησης της απόφασης για απαγόρευση μετάδοσης των δικών μέσω Ίντερνετ. Στη διάταξη του 2002 που αναφέρεται σε νόμο του 1993, όπως είπε, «προστέθηκαν νέα μέσα (ίντερνετ και λογισμικά) που το 1993 και το 2002 δεν υπήρχαν. Τι επιτρεπόταν και σταμάτησε να επιτρέπεται τώρα που απαγορεύει την μετάδοση των δικών; Τίποτα. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Παραμένουν δημόσιες οι δίκες, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά το δικαστήριο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε αποστάσεις από τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος χθες εξέφρασε την προτίμησή του να επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΝΔ έχει κανένα λόγο ή καμιά δουλειά να εμπλέκεται στα εσωκομματικά άλλου κόμματος. Δεν είναι δικό μας ζήτημα, αλλά για μια απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του. Μιλάει για μια συμφωνία που δεν έχει κλείσει και ανακοινωθεί. Είναι άξιο αναφοράς αυτό. Η τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες είναι όταν αυτές έκλεισαν, φορτώνοντας κάπου 200 δις τον Έλληνα φορολογούμενο. Κάποτε η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν ΣΥΡΙΖΑ Bank και ένα μεγάλο μέρος από τις ζημιές της τράπεζας προέρχονται από τους δικούς του χειρισμούς. Να μην ανησυχεί ο κ. Κασσελάκης, δεν θέλουμε να ξαναδούμε καταθέτες να αγωνιούν ή να βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο, δεν θα το επιτρέψουμε, η συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον του δημοσίου, των καταθετών και του τραπεζικού συστήματος, με όρους διαφάνειας. Η αντιπρόταση ποια είναι; Να σκάσουν έτσι απλά οι τράπεζες; Πρόκειται για έναν ακόμα λαϊκισμό που παραπέμπει στον κ. Βαρουφάκη. Τώρα το ‘Βαρουφάκης ‘έγινε ‘Κασσελάκης’».

Σχετικά με καταγγελία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι ζητούνται πίσω ενισχύσεις ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε σε ανακοίνωση που θα βγάλει σήμερα το αρμόδιο υπουργείο. Σημείωσε πάντως ότι «αναφερόμαστε σε μια περίπτωση επιχειρήσεων με αυξημένη κατανάλωση, το ποσό συνολικά είναι 800 εκατομμύρια, μιλάμε για 0,5%. Με βάση τον συμψηφισμό θα δώσουμε και 2 εκατομμύρια παραπάνω. Είναι πολύ μικρά ποσά σε σχέση με τα ποσά που έλαβαν, μιλάμε για λίγες επιχειρήσεις και στο τέλος σε κάποιες από αυτές μπορεί να βγει πιστωτικό».

Αντίδραση Κεχαγιά: «Αγάπη μου, ξεπουλάμε τις τράπεζες»

Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά. 

Οπως επισημαίνει, «καλό θα ήταν ο κ. Μαρινάκης να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που θέτουν εδώ και δύο ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • Πρέπει το δημόσιο που έχει καταβάλει 800 εκ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής, να απωλέσει το πλειοψηφικό πακέτο και αυτό να περάσει σε ιδιώτες που θα καταβάλλουν μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ;
  • Τηρείται εν προκειμένω ο Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε ΑΜΚ που μετέχει το ΤΧΣ πρέπει να διασφαλίζεται διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Δημοσίου στο κεφάλαιο της Τράπεζας;

Διότι, διαφορετικά και παραφράζοντας τη φράση του που ανέφερε σήμερα ο κ. Μαρινάκης: "αγάπη μου κλείσαμε τις τράπεζες", μάλλον ισχύει το: " αγάπη μου ξεπουλάμε τις τράπεζες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v