Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metron Analysis: Πώς βλέπουν οι πολίτες τους κλυδωνισμούς σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων μετά την αναμέτρηση στις ευρωεκλογές. Η υψηλή ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα και η αγωνία για την ακρίβεια.

Metron Analysis: Πώς βλέπουν οι πολίτες τους κλυδωνισμούς σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Η πορεία της χώρας πάει ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και όλα αυτά μαζί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι το κομματικό σύστημα έχει μπει σε φάση ρευστότητας που οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ως κακό.

Έτσι, η κυριαρχία της ΝΔ είναι πλέον φθαρμένη σημαντικά, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν «εισπράττουν».

Όλο και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται ότι η χώρα κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση ενώ μειώνονται και όσοι θεωρούν ότι πάει προς την σωστή.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, με την ακρίβεια στα ύψη

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς καταγράφεται ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ποσοστό 46%. Αυξήθηκε από την προηγούμενη δημοσκόπηση 6 μονάδες.

Η κυβέρνηση δεν είναι πλέον ελκυστική, ούτε μετά τον ανασχηματισμό, και αξιολογείται στο χαμηλότερο ποσοστό της από ποτέ, με 27% θετικές γνώμες ενώ σχεδόν 7 στους 10 την αξιολογούν αρνητικά. Όμως 8 στους δέκα αξιολογούν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ και πάλι οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν συγκριτικά με τον Μάιο.

Ισχυρότερος ο Μητσοτάκης αλλά με απώλειες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να συντηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο αν και έχει ήδη τρωθεί σε έναν βαθμό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό είναι 7 μονάδες μεγαλύτερες από της κυβέρνησής του αλλά διπλάσιες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες έναντι 16% του κ. Κασσελάκη.

Ο «Κανένας» ισοδύναμος με τον Μητσοτάκη

Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό μεταφράζονται και σε ίδια ποσοστά στην καταλληλότητα. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά με αποτέλεσμα να τον «κυνηγά» κατά πόδας ο «Κανένας», επιλογή που συγκεντρώνει 32%.

Κομματικό σύστημα σε ρευστότητα

Μέσα σε αυτό περιβάλλον και μετά τις ευρωεκλογές, συνδυαστικά και με τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι πολίτες διαπιστώνουν σε συντριπτικά ποσοστά ότι το κομματικό σύστημα της χώρας είναι σε φάση ρευστότητας. Σε φάση σταθερότητας – που ήταν ένα από τα διλήμματα που έθεσε η ΝΔ στις ευρωεκλογές – θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις το 23%. Από την άλλη πλευρά, το 74% έγειρε ξεκάθαρα προς την πλευρά της ρευστότητας, 

Άλλωστε, «Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι» έχουν την άποψη σε υψηλά ποσοστά (82%, 83%, 72% αντίστοιχα) ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση ρευστότητας. Δηλαδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ και των μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων μιλούν περισσότερο για φάση σταθερότητας.

Και όσοι θεωρούν ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση σταθερότητας πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (64%) ότι είναι καλό, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι είναι σε φάση ρευστότητας και θεωρούν ότι είναι κακό (76%).

Έστειλαν το μήνυμα με την αποχή

Η αποχή στις ευρωεκλογές ήταν πολιτική επιλογή των πολιτών. Το 42% δηλώνει ότι απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, δεν το εκφράζει, δεν επικροτεί τις αποφάσεις και τις πολιτικές των κομμάτων.

Το 47% όμως δηλώνει αδιάφορο για την πολιτική, δηλαδή δεν είναι ελκυστική. Τούτα μπορεί να οδηγήσουν σε κομματικές επιλογές λαϊκίστικες και ακραίες.

Ο Βελόπουλος μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών

Συνδυαστικά με το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μαζί με την αποχή τα μικρότερα κόμματα ήταν οι κερδισμένοι των ευρωεκλογών. Η Ελληνική Λύση θεωρείται, μακράν, ότι κέρδισε στις ευρωεκλογές, όπως και τα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα.

Και από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην πρώτη θέση με 71% η Ελληνική Λύση και στην δεύτερη το ΚΚΕ με 52%. Ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 51%. Φωνή Λογικής με 50%, ΝΙΚΗ με 49%.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ανάγλυφα η πτώση της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο με το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν έχει μπει σε σπιράλ καθοδικής πορείας. Αν δηλαδή συνεχιστεί αυτή η τάση και στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δείχνει να είναι ίδιο με των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη (δημοσκοπικά) θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα.

Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%

Η ΝΔ στο ψυχολογικό όριο του 30%

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ υπερβαίνει τα ποσοστά των ευρωεκλογών, μεν, αλλά το χαμηλό όριο της εκτίμησης ψήφου είναι, όπως το ποσοστό των ευρωεκλογών. Όπως φαίνεται πλέον, αυτή την στιγμή, το κυβερνών κόμμα έχει «ταβάνι« το 30% και εφόσον παραμείνουν αυτά τα ποσοστά δεν μπορεί να μιλήσει επ’ ουδενί για αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές.

Αν, δε, μειώνονται στις επόμενες δημοσκοπήσεις τότε θα διαμορφώνεται διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Η ΝΔ έχει 30,4% (28,3% στις ευρωεκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ 13,8% (14,3% στις ευρωεκλογές), το ΠΑΣΟΚ 12,9% (12,8%) στις ευρωεκλογές), το ΚΚΕ 9,9% (9,3% στις ευρωεκλογές), η Ελληνική Λύση 9,2% (9,3% στις ευρωεκλογές), η Πλεύση Ελευθερίας 5,3% (3,4% στις ευρωεκλογές), το ΜεΡΑ25 3,2% (2,5% στις ευρωεκλογές), η Φωνή Λογικής 3,1% (3% στις ευρωεκλογές), η ΝΙΚΗ 3% (4,4% στις ευρωεκλογές), η Νέα Αριστερά 2,8% (2,5% στις ευρωεκλογές), ο ΚΟΣΜΟΣ 1% ( 1,1% στις ευρωεκλογές) και οι Σπαρτιάτες 1,1%.

Τα όρια της εκτίμησης ψήφου

Στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα για τα μεγάλα κόμματα και κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν στα κάτω όρια του exit poll.

Έτσι, πιο κάτω στον πίνακα με βάση το στατιστικό σφάλμα φαίνεται σε ποια όρια θα μπορούσαν να κινηθούν τα κόμματα. Η ΝΔ από 28% έως 32,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 12% έως 15,6% και το ΠΑΣΟΚ από 11,2% έως 14,6%.

Ο Κουτσούμπας πιο δημοφιλής

Ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με θετικές γνώμες 42 % ξεπερνώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά 2%. όμως ο πρωθυπουργός έχει περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον κ. Κουτσούμπα.

Επιβεβλημένη η αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ λένε οι κεντροαριστεροί

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και κεντρώοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβάλλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ. Συγκεκριμένα, το 63% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων είναι υπέρ της εκλογής νέου προέδρου, όπως και το 57% των κεντρώων.

Στο 55% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους κεντροδεξιούς, ενώ αντίθετα είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των αριστερών (41% υπέρ της αλλαγής) και δεξιών (41% υπέρ της αλλαγής) ψηφοφόρων.

Προς τη λάθος κατεύθυνση πηγαίνει η χώρα λένε οι πολίτες

Σχετικά με την πορεία της χώρας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πως πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, σε ποσοστό μάλιστα 65%. Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερα προβλήματα για την καθημερινότητα τους την ακρίβεια και την οικονομία, σε ποσοστό 46% και 23 αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v