Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί για την κυβέρνηση η διαγραφή Αυγενάκη

Ο εκνευρισμός Μητσοτάκη και το «θολό» μήνυμα για την καθημερινότητα του πολίτη. Μαξίμου: «Όχι εκπτώσεις σε ζητήματα ατομικής συμπεριφοράς». Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα ο πρωθυπουργός.

Τι σηματοδοτεί για την κυβέρνηση η διαγραφή Αυγενάκη

Με έναν βουλευτή λιγότερο -τουλάχιστον αριθμητικά- είναι από χθες η ΝΔ, με την διαγραφή από την Κ.Ο. του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η συμπεριφορά του πρώην υπουργού και Γραμματέα της ΝΔ, με την επίθεση κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου, κρίθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως απαράδεκτη και οι διαδικασίες αποπομπής του κινήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αλαζονεία και η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μια αφορμή για να το αποδείξει. Ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη ήταν μεγάλος για έναν ακόμα λόγο, επειδή το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει με την έμφαση σε θέματα καθημερινότητας θόλωσε εξαιτίας του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο στου Ρέντη όπου επιθεώρησε τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, είδηση που δικαιολογημένα «χάθηκε» μπροστά στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων της υπόθεσης Αυγενάκη.  

Στον απόηχο των χαμηλών ποσοστών που έλαβε το κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και της συντονισμένης σκληρής κριτικής που δέχθηκε από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μόνο που δεν ήθελε αυτή τη στιγμή ήταν και ένα τέτοιο εσωκομματικό κρούσμα, που μόνο καλό δεν κάνει στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Από την άλλη, η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η ακαριαία αντίδραση και η απομάκρυνση του κ. Αυγενάκη με… συνοπτικές διαδικασίες θα εκτιμηθεί θετικά από την κοινωνία και θα ισορροπήσει την αρνητική αρχική εικόνα της συμπεριφοράς του βουλευτή.

«Δεν κάνει εκπτώσεις»

«Για την κυβέρνηση, συμπεριφορές του τύπου “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” δεν είναι αποδεκτές», αναφέρουν αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ΝΔ έχει αποδείξει, με πράξεις και όχι με λόγια, ότι όταν τίθενται ζητήματα ατομικής συμπεριφοράς δεν κάνει εκπτώσεις και προχωρά σε αποφάσεις όπως αυτή στην υπόθεση Αυγενάκη. Η στάση μας αυτή είναι αυτονόητη απέναντι, όχι μόνο στους ψηφοφόρους μας, αλλά στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών», σημειώνουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, επί της διαδικασίας, παρέπεμψε τον Λευτέρη Αυγενάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του. Μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων η επιτροπή επικύρωσε την ανωτέρω εισήγηση. Εξάλλου, με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ο βουλευτής Ηρακλείου τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ ο Κώστας Τασούλας αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του βουλευτή ενώ επέβαλε την ποινή της μομφής και του αποκλεισμού του για 15 ημέρες από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «απόλυτα σεβαστή» την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διαγραφή του, ωστόσο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του. «Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», τόνισε.

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει το βλέμμα του στο μέτωπο της καθημερινότητας. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, επισκέφθηκε το Λαϊκό Νοσοκομείο και το υπουργείο Υγείας, καθώς και το αμαξοστάσιο στου Ρέντη (όπως προαναφέρθηκε), ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η επίσκεψή του σε ένα ακόμα υπουργείο -το οποίο μάλιστα άλλαξε πολιτική ηγεσία στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v