Κεραμέως: Κρίσιμος ο ρόλος του TSI στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Τρία συγκεκριμένα παραδείγματα έθεσε η υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από την εμπειρία της στα τρία διαφορετικά υπουργεία στα οποία έχει θητεύσει έως σήμερα, αναφορικά με την προστιθέμενη αξία που προσδίδει το TSI στο μεταρρυθμιστικό έργο.

Κεραμέως: Κρίσιμος ο ρόλος του TSI στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εφαρμογή τεχνικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI) στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, εξήρε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο εκδήλωσης για την έναρξη του νέου ετήσιου κύκλου TSI 2025, με θέμα τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και προτεραιότητες- “ Greece’s Reforms and Priorities”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία μελών της κυβέρνησης αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ομιλία της υποστήριξε ότι το TSI είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο θέτει στέρεες βάσεις για μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η Υπουργός έθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα, από την εμπειρία της στα τρία διαφορετικά Υπουργεία στα οποία έχει θητεύσει έως σήμερα, αναφορικά με την προστιθέμενη αξία που προσδίδει το TSI στο μεταρρυθμιστικό τους έργο.

  • Το πρώτο παράδειγμα αφορά έργο για την Ειδική Αγωγή. Όπως είπε η κ. Κεραμέως την περίοδο που ήταν Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιήθηκε, μέσω TSI, πρόγραμμα που αφορά στην αλλαγή της προσέγγισης των εκπαιδευτικών προς το αντικείμενό τους, ώστε αυτή να καταστεί πιο συμπεριληπτική.
  • Το δεύτερο παράδειγμα αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως επισήμανε η Υπουργός, η στοχοθεσία είναι κομβικής σημασίας στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, ενώ με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται επεξεργασία σε πάνω από 100.000 στόχους. Στη συνέχεια, η ΤΝ δίνει ανατροφοδότηση σε προϊσταμένους του Δημοσίου για το κατά πόσο οι στόχοι που έχουν θέσει στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης είναι αρκετά συγκεκριμένοι και εμπεριέχουν τα απαιτούμενα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία.
  • Το τρίτο παράδειγμα αφορά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Παρατηρείται παγκοσμίως ότι στην αγορά εργασίας εντοπίζεται υστέρηση σε συγκεκριμένες δεξιότητες. Επενδύοντας στην επιμόρφωση πάνω σε δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, θα επιτευχθεί μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της οικονομίας. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αξιοποιώντας το TSI, δημιουργούν ένα πλαίσιο το οποίο ενθαρρύνει την εκπαίδευση σε δια βίου δεξιότητες.

Εν συνεχεία, η κ. Κεραμέως μοιράστηκε τρεις σκέψεις για το πώς το TSI μπορεί να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα κράτη-μέλη.

  1. Δίνοντας προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες οι οποίες είναι συγκεκριμένες και έχουν απτό αντίκτυπο στους πολίτες.
  2. Εντείνοντας την χρήση μηχανισμών αξιολόγησης επί των αποτελεσμάτων του έργου.
  3. Στην αξιοποίηση του TSI ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων.

Η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί στενά με τη DG Reform σε όλα τα επίπεδα και σε ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κα Κεραμέως σημείωσε: «Ανυπομονούμε να δουλέψουμε στα νέα έργα που σχετίζονται με τη DG Reform ώστε από κοινού να θέσουμε ισχυρές βάσεις για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v