Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουν οι τόνοι με διαθέσεις για… ραντεβού τον Σεπτέμβριο

«Προφανώς δεν έχω στο μυαλό μου κάλπες» και «η συζήτηση για ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει εδώ και τώρα», τα δύο μηνύματα Κασσελάκη. «Προσωρινή ανακωχή» προκρίνουν οι «αντίπαλοι».

ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουν οι τόνοι με διαθέσεις για… ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Η ανακωχή, έστω και προσωρινή, κερδίζει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας αύριο και της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία τελικά θα γίνει το Σάββατο ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου για τα στελέχη που έρχονται από την περιφέρεια και να μιλήσουν όσο γίνεται περισσότεροι.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε (χθες) από την Αμερική με διάθεση να ρίξει τους τόνους στα επίμαχα θέματα που εκτινάξαν την αντιπαράθεση, όπως το “μαύρο χρήμα” και οι διαφορές οπτικές για την προοδευτική συνεργασία.

Πλην απροόπτου, δεν θα θέσει θέμα νέων εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία, εάν δεν αμφισβητηθεί η προεδρία του. Κατά τις πληροφορίες δε, δεν διακρίνεται τέτοια πρόθεση ούτε από τους “ακραίους” που άνοιξαν τέτοιο θέμα την επομένη των ευρωεκλογών. “Προφανώς όχι, δεν έχω στο μυαλό μου κάλπες”, τόνισε, παραπέμποντας μάλιστα και στην ίδια θέση της Όλγας Γεροβασίλη (“την είδα σήμερα και μιλήσαμε”).

Απέδωσε μάλιστα τις εσωκομματικές αντιδράσεις “στις τριβές που φέρνουν οι αλλαγές”, δεδομένης της νέας δομής και λειτουργίας που θα εισηγηθεί στο συνέδριο το φθινόπωρο για τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”. Αλλά, όπως πρόσθεσε, όποιοι μετά τις αποφάσεις αντιδράσουν στον εκσυγχρονισμό του κόμματος, “να βρουν εναλλακτικές για τους εαυτούς τους”…

Όχι σε “προοδευτικές συγκολλήσεις κορυφής”

Για το θέμα των ημερών, την προοδευτική συνεργασία ή τον νέο κεντροαριστερό φορέα, ο κ. Κασσελάκης επέμεινε στη θέση του: “όχι συγκολλήσεις, όχι συναιρέσεις, όχι συμφωνίες κορυφής”, με έμφαση στον τερματισμό κάθε συζήτησης για διάλυση των κομμάτων ή μετατροπή τους σε “συνιστώσες”, όπως είναι η μία εκδοχή για το νέο φορέα. “Η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει: “η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη στις συζητήσεις (για προοδευτική συνεργασία) και ο αρχηγός της δικαιούται να είναι ο ηγέτης αυτού του σχήματος” τόνισε χθες, βάζοντας τέλος”.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι θα αναμετρηθεί με τον κ. Τσίπρα εάν και οι δύο θελήσουν να διεκδικήσουν την κεφαλή ενός συνεργατικού σχήματος (σ.σ. εάν προκύψει…).

Σημειώνεται ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε την Κυριακή κάθε συζήτηση “για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ”, γεγονός που δείχνει ότι και οι δύο πρόεδροι μιλούν μεν για προοδευτική συνεργασία “από κάτω προς τα πάνω”, κατά τον κ. Κασσελάκη) , αλλά όχι για ουσιαστική διάλυση των κομμάτων τους.

«Δεν μου έδωσε κανείς ‘σακούλα’»

Σε ότι αφορά το “μαύρο χρήμα”, ο κ. Κασσελάκης κινήθηκε πολύ προσεκτικά χθες (στον “Άλφα”): “Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για τον (προηγούμενο) ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορείτε να ρωτήσετε και τον πρώην οικονομική διευθυντή του κόμματος”, είπε.

Εξίσου προσεκτικά απάντησε και στην ερώτηση εάν του ζητήθηκε να στραφεί στο “μαύρο χρήμα” λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης του κόμματος: “κάποιοι μου πρότειναν, πολύ πρόθυμα, να βρω άλλους πόρους, αλλά δεν ήρθε κανείς να μου δώσει σακούλα”, είπε.

Επιβεβαίωσε μάλιστα τις πληροφορίες ότι στις συνεδριάσεις των επόμενων ημερών θα παρουσιάσει στα στελέχη αναλυτικά και με στοιχεία την οικονομική κατάσταση, εξαιτίας της οποίας δεν μπορεί πια να παραμείνει η καθημερινή έκδοση της “Αυγής”. Όπως σημείωσε άλλωστε μία εκδοτική προσπάθεια, παγκοσμίως, δεν εξαντλείται στο καθημερινό φύλο, αλλά η έμφαση δίνεται στην ηλεκτρονική μορφή (sites).

Ανακωχή λόγω timing

Μέχρι αργά το βράδυ οι “αντι-κασσελακικοί” της Κεντρικής Επιτροπής έδειχναν, επίσης, διατεθειμένοι να ρίξουν τους δικούς τους τόνους, θεωρώντας ότι μπορεί να εξασφαλιστεί “ανακωχή” - τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο.

Ακόμα και στελέχη που τάσσονται υπέρ του νέου κεντροαριστερού φορέα εξηγούν ότι “το timing δεν είναι καλό” για την ανάπτυξη αυτής της συζήτησης, λόγω των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για νέο πρόεδρο.

Αν δεν υπάρξουν… εκπλήξεις, συνεπώς, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ολοκληρωθούν χωρίς εκρήξεις, με όλες τις πλευρές να δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v