Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την εσωκομματική ηρεμία ελέω… Σαμαρά – Καραμανλή αναζητά η κυβέρνηση

Κανένα σχόλιο, αλλά και… έμμεσες απαντήσεις του Μαξίμου στους πρώην πρωθυπουργούς. Στην καθημερινότητα των πολιτών επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εσωκομματική ηρεμία ελέω… Σαμαρά – Καραμανλή αναζητά η κυβέρνηση

Να επανέλθει τάχιστα η εσωκομματική ηρεμία και να περιοριστούν οι «μετασεισμικές» δονήσεις της ηχηρής παρέμβασης των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, θέλει η κυβέρνηση. Το κοινό μανιφέστο που παρουσίασαν απόλυτα συντονισμένα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κατά την προχθεσινή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, δημιούργησε μείζον θέμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που ξορκίζουν την εσωστρέφεια.  

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και κορυφαίοι υπουργοί αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο για τη σφοδρή κριτική που ασκήθηκε από τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή, μολονότι η δυσφορία είναι μεγάλη. Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν αιφνιδιάστηκε από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, όπως προδιαγεγραμμένη ήταν και η αντίδραση συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Δεν σχολιάζουμε ομιλίες ή δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών», σημείωσαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης. Πάγια γραμμή την οποία ακολούθησαν χθες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όσο και οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης σε συνεντεύξεις τους.

Από την άλλη πάντως, σε κάθε ευκαιρία, μέσω της ρητορικής που θα χρησιμοποιείται από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, ουσιαστικά θα δίνονται σταδιακά απαντήσεις σε όλες τις καταγγελίες – κατηγορίες των Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή.

Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον Enrico Letta στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», επανέλαβε τα περί διεύρυνσης και πήρε θέση στα αιχμηρά σχόλια του Αντώνη Σαμαρά: «Το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έμμεσες απαντήσεις

Το ίδιο και ο Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, απάντησε εμμέσως, σε χαμηλούς τόνους και για άλλα ζητήματα:

-Τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, 15 από τους οποίους έχουν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα τα τελευταία χρόνια (και δεν είναι «πάντα αλάνθαστοι»).

-Τον ισχυρισμό πως έχει εκδιωχθεί βοσκός από βραχονησίδα στην Αστυπάλαια για οικολογικούς λόγους, κάτι που έχει διαψεύσει και παλαιότερα ο ίδιος.

-Το μεταναστευτικό: «Δεχόμαστε τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες πλέον», σημείωσε.

-Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας: «Κανείς πρωθυπουργός δεν θα ψέλλιζε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», τόνισε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε στην εκδήλωση και άκουσε δια ζώσης την σκληρή κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών, διαχώρισε τους δύο, εντάσσοντάς τους σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: «Ήταν δύο τελείως διαφορετικοί λόγοι. Ο κ. Καραμανλής έκανε μια ανάλυση για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα, πράγματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι. Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον παίζουνε, αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ από την ομιλία του».

Αλλά και ο πρώην υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, εκτίμησε ότι δεν υφίσταται κάποιο πολιτικό ή κυβερνητικό ζήτημα και εξέφρασε τη γνώμη πως «το τρίπτυχο της θέσης, αντίθεσης και σύνθεσης πηγαίνει μπροστά τα πολιτικά κόμματα». 

Ως απάντηση στους δύο προκατόχους του στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει να ασχολείται με θέματα από την καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο την ώρα της προχθεσινής εκδήλωσης, σήμερα θα βρεθεί στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις επόμενες κινήσεις στον πολύπαθο αυτό τομέα. «Η επίσκεψη στο ‘Λαϊκό’ συμβολίζει μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Δεν ήταν η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία η οποία έχει να κάνει με ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που προσπαθούμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, που είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πάρα πολλές παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και πολλές περισσότερες οι οποίες προγραμματίζονται», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v