ΣΥΡΙΖΑ: Διεργασίες για καθαρές λύσεις τώρα ή ραντεβού το φθινόπωρο 

Να πέσουν οι τόνοι προκρίνεται από τους «87» λόγω «κατακαλόκαιρου» και διεργασιών για προοδευτική συνεργασία. «Δεν τίθεται θέμα νέας ηγεσίας» διαμηνύουν στον Στ.Κασσελάκη, ο οποίος όμως είναι έτοιμος… «να πετάξει νέα γάντια» εν όψει Κ.Ε. 

ΣΥΡΙΖΑ: Διεργασίες για καθαρές λύσεις τώρα ή ραντεβού το φθινόπωρο

Με διάθεση ανακωχής, έστω προσωρινής, προσέρχονται στο ιδιαίτερα καυτό εξαήμερο που αρχίζει σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν την τακτική του Στέφανου Κασσελάκη “και όχι τον ίδιον ως πρόεδρο”, όπως επισημαίνουν διαρκώς. 

Το αν τα σπαθιά θα ξαναμπούν στα θηκάρια θα φανεί σήμερα, καθώς ο κ. Κασσελάκης, έχοντας μόλις επιστρέψει από την δεκαπενθήμερη απουσία του στην Αμερική, θα συνεργαστεί με τους επιτελείς του και στη συνέχεια θα δείξει δημοσίως τις προθέσεις του, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης (στον “Άλφα”).  Για “καθαρά λόγια ούτως ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, για το καλό της κοινωνίας”, μίλησε χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.

Αυτό που γίνεται φανερό από όλες τις συζητήσεις των τελευταίων ωρών είναι ότι οι “αμφισβητίες” της τακτικής του θα επιδιώξουν ("εάν δεν προκληθούμε”) να πέσουν οι τόνοι. 

Για αύριο μάλιστα σχεδιάζεται σύσκεψη των “87”, δηλαδή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να πάνε συντεταγμένα στις κρίσιμες συνεδριάσεις: της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή. 

Το βασικό σημείο, κατά τις πληροφορίες, είναι ότι δεν τίθεται “και ούτε θα τεθεί στις συνεδριάσεις” θέμα εσωκομματικών εκλογών για νέο πρόεδρο.

“Προφανώς και δεν υπάρχει σύγκρουση στην κορυφή”, είπε χθες η Όλγα Γεροβασίλη. Για να προσθέσει όμως: “αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε ένα ζήτημα μόνος του με ένα τεχνητό δίλημμα. Δεν έβαλε κανείς θέμα ηγεσίας. Ο ίδιος, όμως, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε ότι αν ανοίξουν κάλπες στην Κεντροαριστερά θα είναι υποψήφιος. Την επόμενη μέρα είπε ότι αν είναι αντίπαλός μας ο κ. Τσίπρας, πάλι θα είναι υποψήφιος και στη συνέχεια είπε και ένα ‘Αλέξη πάμε’;” Πού ακριβώς  να πάμε;”.

Οι “87” δεν αποτελούν ομοιογενή ομάδα, καθώς άλλοι (όπως οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος) μιλούν για δημιουργία νέου κεντροαριστερού φορέα, αλλά χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα τον συνθέσουν, όπως διευκρινίζουν, άλλοι διαφωνούν κάθετα με αυτό (όπως ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας) και άλλοι δεν έχουν κρύψει την ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου (όπως ο Χρήστος Σπιρτζης).

Πέραν τούτου, όμως, γίνεται σαφές από όλους πως “θέλουν χρόνο”: πρώτον διότι δεν μπορούν να γίνουν διεργασίας μέσα στο κατακαλόκαιρο και, δεύτερον, διότι άπαντες περιμένουν την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ώστε να δουν τι περιθώρια θα υπάρχουν για προοδευτικές συνεργασίες. 

Αποτελεί κοινό μυστικό η εκτίμησή τους ότι μία τέτοια προοπτική θα σκαλώσει εάν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης (“παρέλαβα κόμμα δεν θα παραδώσω συνιστώσα” είπε προχθές), ενώ η εκλογή του Χάρη Δούκα θα ενθαρρύνει την προσπάθεια. 

Καθαρό τοπίο “τώρα” 

Ακριβώς αυτά, όμως, είναι τα επιχειρήματα που αποθαρρύνουν τους “κασσελακικούς” να χαμηλώσουν τους τόνους και αναζητούν …τα νέα γάντια που θα πετάξει ο κ. Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. “Αφού θέλουν χρόνο για την τρίτη και τελική διάσπαση γιατί να τον έχουν;”, λένε οι λιγότερο διαλλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης οφείλει να καθαρίσει το τοπίο “τώρα”. 

Μία άποψη, για παράδειγμα, είναι να προκαλέσει ο ίδιος εσωκομματικές εκλογές ακόμα και αν δεν κατατεθεί άλλη υποψηφιότητα, προκειμένου “να επαναβεβαιώσει” την προεδρία του (σ.σ. στην περίπτωση που αμφισβητηθεί).

Ο ίδιος “όρισε” αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα με την πρόσφατη πρό(σ)κληση “έλα να αναλάβεις το κόμμα ή αλλιώς στήριξέ με”, ωστόσο εισέπραξε την έμμεση πλην σαφή άρνησή του (“δεν μετανιώνω που παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος”).  Αυτό σημαίνει, λένε, πως είτε δεν θα θέσει κανείς (στην Κεντρική Επιτροπή) θέμα νέας ηγεσίας είτε… θα το θέσει ο ίδιος, στη λογική της επαναβεβαίωσης.

Άλλη άποψη που διακινείται από υποστηρικτές του είναι να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος, εν όψει του καταστατικού συνεδρίου που θα γίνει το φθινόπωρο. 

Όπως λένε, “το δημοψήφισμα θα το κερδίσει διότι η βάση απαιτεί αλλαγές στο σημερινό ΄γερασμένο μοντέλο’” οπότε ο κ.Κασσελάκης θα πάει στο συνέδριο με ένα “μη αμφισβητήσιμο όπλο”.  Μένει να φανεί εάν οι Ραγκούσης-Θεοχαρόπουλος προτείνουν και επισήμως στην Κ.Ε. δημοψήφισμα για ίδρυση νέου κεντροαριστερού φορέα και εάν γίνει δεκτό.

Συζητήσεις προκαλεί η δραστηριοποίηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απαρίθμησε προχθές τα λάθη του κ.Κασσελάκη στην ευρω-προεκλογική περίοδο (“υπερπροβολή της οικονομικής του κατάστασης και της προσωπικής του ζωής”), επέλεξε “λάιτ” αναφορά στους “87”, προανήγγειλε ότι θα είναι πιο ενεργός και έθεσε ένα πλαίσιο λειτουργίας του κόμματος: “όχι οne man show, πρέπει να αναδειχθεί νέα ηγετική ομάδα με μη αμφισβητήσιμο τρόπο”, είπε. 

Με απλά λόγια, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, “παραμένει στο περιβάλλον Κασσελάκη, αλλά του ζητά συλλογική λειτουργία”, με τις αλλαγές, βεβαίως, που συζητούνται εν όψει του συνεδρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v