Κοινό μανιφέστο Σαμαρά-Καραμανλή

Eσωκομματική θύελλα στη ΝΔ από τη σκληρή κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών, με τον Σαμαρά ένα βήμα μπροστά και τον Καραμανλή να… συμφωνεί με τον προλαλήσαντα. Η ανοιχτή αμφισβήτηση στις πολιτικές Μητσοτάκη. Όλο το κείμενο των ομιλιών.

Κοινό μανιφέστο Σαμαρά-Καραμανλή

Με τον Αντώνη Σαμαρά να βγαίνει πιο μπροστά στην εφ’ όλης της ύλης κριτική προς την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή να δηλώνει «τι άλλο να πω εγώ τώρα;», εμβαθύνοντας σε επιμέρους σημεία για την Ευρώπη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκίνησε η ανοιχτή αμφισβήτηση στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο καθένας με το δικό του ύφος, μέσα από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στο κατάμεστο Πολεμικό Μουσείο, ουσιαστικά δημοσιοποίησαν ένα κοινό μανιφέστο με αποδέκτη τον κ. Μητσοτάκη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία που κινείται η παράταξη.

Παρουσία λίγων υπουργών, των Παύλου Μαρινάκη που εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, Όλγας Κεφαλογιάννη και των υφυπουργών Κώστα Καραγκούνη και Δημήτρη Βαρτζόπουλου, καθώς και περισσότερων από 30-35 βουλευτών, οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής καταχειροκροτήθηκαν από τους παρισταμένους και αντάλλαξαν αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, καταδεικνύοντας την ιδιαίτερα καλή περίοδο στις σχέσεις τους.

Αντίθετα, με τις χθεσινές τους ηχηρές παρεμβάσεις επιβεβαίωσαν το χάσμα που τους χωρίζει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα σημείο επαφής και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε την αφορμή για να εξωτερικευτεί το μείζον αυτό εσωκομματικό πρόβλημα. Οι τροχιοδεικτικές βολές της περασμένης εβδομάδας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο προάγγελος της «θύελλας» που θα ακολουθούσε και η οποία είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα.

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η δεύτερη θητεία της διακυβέρνησης της ΝΔ έχει πολλά περισσότερα «αγκάθια» να αντιμετωπίσει σε σχέση με την πρώτη.

«Δεν ξέρω ποιους ακούει»

Εμφανώς πιο σκληρός στη ρητορική του και πολύπλευρος στη θεματολογία του ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έπιασε το νήμα από προηγούμενες σχετικές τοποθετήσεις του, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο (για τους ομοφύλους). Αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά να ξέρει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», τόνισε, καταγγέλλοντας μάλιστα συντονισμένη προσπάθεια, κατά τη διάρκεια της σχετικής ομιλίας του στη Βουλή, να μείνουν «κενά τα έδρανα» της ΝΔ.

«Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μη τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, που έκανε λόγο για «υποχώρηση της πολιτικής προς όφελος της επικοινωνίας και του TikTok».

Τόνισε την ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες, τις ιδέες και τις αρχές των κομμάτων και των παρατάξεων», εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι μετά τις εκλογές υιοθέτησε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι «άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη».

Ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κ.Ο., εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν αποτελεί πολιτική πρόταση «το ούτε δεξιά, ούτε κέντρο, ούτε αριστερά, μόνο μπροστά».

Απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στον σημερινό πρωθυπουργό ότι έχει δημιουργήσει «μία μικρή και φοβική ΝΔ» και έθεσε το ερώτημα: «Μήπως το δέντρο ούτε ψηλώνει ούτε απλώνεται γιατί αποκόπηκε από τις ρίζες του;».

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους και για τους «πάμπολλους αλλά πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς», που προέρχονται κυρίως από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ.

Μίλησε για «πρωτοφανή επικοινωνιακή παντοδυναμία», ενώ για πρώτη φορά ήταν τόσο έντονη η κριτική του και στα ζητήματα της οικονομίας: «Έχουν σχηματιστεί καρτέλ και ολιγοπώλια σε πολλά πεδία, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, στην τηλεφωνία, στα σούπερ μάρκετ... Ακρίβεια παντού, στη στέγαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στο νοικοκυριό συνολικά. Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις “μάχες του τελάρου”, “τα καλάθια”, τα “κουπόνια”, τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση», σημείωσε, ενώ τάχθηκε και υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ: «Θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικα. Και πέτυχε», είπε.

Στα εθνικά θέματα ανέφερε ότι «η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε τη μια προσβολή, τη μια ταπείνωση μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους... "φίλους" μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν», τόνισε και ζήτησε την αναθεώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφέρθηκε δε εμμέσως και στην εμπλοκή του ονόματός του με την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για “μεγάλα αξιώματα”. Και ούτε πρόκειται», υπογράμμισε.

«Ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, αφού αρχικά εμμέσως συμφώνησε με τον… προλαλήσαντα («τι άλλο να πω εγώ τώρα;»), άσκησε σφοδρή κριτική στην ηγεσία της Ε.Ε. για τη στάση της σε σειρά ζητημάτων, ενώ σήμανε συναγερμό για την αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές: «Όταν φθάνει στο 60%, δεν είναι ώρα εφησυχασμού, αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δια αυτού του τρόπου τη δυσαρέσκειά τους και την ενόχλησή τους», σημείωσε.

Έκανε λόγο για «άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα» και αναφέρθηκε στη «συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μιας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας που διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Μιλώντας γενικώς για τις «ευρωπαϊκές ηγεσίες», αλλά απευθυνόμενος προφανώς και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν τη σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες… Φανερώνουν, στην ουσία, υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους».

Ως σαφής αιχμή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρήθηκε η φράση του κ. Καραμανλή ότι «αν επιμένεις ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!».

Ειδικά στα ελληνοτουρκικά, ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε εμμέσως την κυβέρνηση προ των ευθυνών της: «Καμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε την κάθετη αντίθεσή του για προσφυγή των δύο χωρών στη Χάγη για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. «Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», υπογράμμισε εμφατικά. 

 

* Διαβάστε τις ομιλίες Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v