Ο ΣΥΡΙΖΑ φλέγεται, το ΠΑΣΟΚ αποφασίζει

Στα άκρα «το κόμμα Κασσελάκη» με το «κόμμα Τσίπρα». Πέταξε το πρώτο γάντι και βγάζει το δεύτερο: Σχέδιο ρήξης ή εγκλωβισμός; Σήμερα η απόφαση για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανδρουλάκης-Δούκας-Γερουλάνος οι σίγουροι αντίπαλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλέγεται, το ΠΑΣΟΚ αποφασίζει

Έκρυθμη κατάσταση επικρατεί στα δύο μεγαλύτερα κόμματα του προοδευτικού χώρου, οδηγώντας τους υπέρμαχους της συνεργασίας (ακόμα και με ίδρυση νέου φορέα) σε εκτιμήσεις ότι «εκ των πραγμάτων διευκολύνεται το εγχείρημα» και τους πολέμιους στην πεποίθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλες οι πλευρές, ανεξαρτήτως ομαδοποιήσεων, μιλούν για σπάσιμο του σκοινιού που ενώνει τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» με τον «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».

Όπως λένε, ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει τη ρήξη διότι κατάλαβε ότι το σχέδιο για νέο προοδευτικό σχήμα αφήνει τον ίδιο εκτός παιχνιδιού, οπότε αυτό που τον ενδιαφέρει πλέον «δεν είναι η επίπλαστη ενότητα, αλλά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ ανακοινώσεων τις τελευταίες ημέρες για τα νέα, πολλά και πολυμελή think tanks ανά θεματικό πεδίο, διότι το μήνυμα που περνά η Κουμουνδούρου είναι πως το νέο κόμμα χτίζεται ήδη.

Για τον λόγο αυτό, με αφορμή την απάντηση «κύκλων του Αλέξη Τσίπρα» για τα οικονομικά του κόμματος και το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής», έστρεψε τα βέλη του απευθείας στον προκάτοχο του, παρακάμπτοντας την κίνηση των 87 μελών της Κεντρικής Επιτροπής να υπογράψουν και δημοσιοποιήσουν κείμενο παρέμβασης στη συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Κυριακή.

Όμως, όπως σημειώνουν στελέχη που δεν ανήκουν στον κλειστό πυρήνα των κασσελακικών, αλλά στηρίζουν ακόμα τον νέο πρόεδρο, με τη χθεσινή μεταμεσονύχτια πρόκληση στον κ. Τσίπρα «έλα να αναλάβεις πάλι το κόμμα ή, αν δεν θέλεις, στήριξε με», στην πραγματικότητα εγκλωβίστηκε ο ίδιος.

«Εάν ο Αλέξης δεν απαντήσει, τι θα κάνει ο Στέφανος την Κυριακή;» ρωτούν… όχι ρητορικά. Σύμφωνα με πηγές δε, ο κ. Κασσελάκης είχε ήδη ζητήσει, το προηγούμενο διάστημα, δήλωση στήριξης από τον κ. Τσίπρα και, «αφού δεν την έλαβε, προχώρησε στη δημόσια πρόκληση».

Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει εμμέσως, μέσω της ομιλίας του χθες στο Πανεπιστήμιο Koτς στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να παραιτηθώ από αρχηγός του κόμματός μου» και «αν θέλεις να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία” (σ.σ. φράση του Αβραάμ Λίνκολν).

Από την πλευρά των 87, όπως έχουμε σημειώσει, δεν υπάρχει σχεδιασμός για αμφισβήτηση της προεδρίας Κασσελάκη, αλλά για έντονη κριτική στην τακτική του (πολυήμερη απουσία στην Αμερική χωρίς να προηγηθεί συζήτηση του ευρω-αποτελέσματος, αναρτήσεις-μανιφέστα για το κόμμα και απόφαση για κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής») και, κυρίως, για το θέμα «μαύρο χρήμα στα κόμματα», με τρόπο που ενέταξε και τον ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτά: «Όταν λέει “ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα”, υπονοεί σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έπαιρνε», σημειώνουν ακόμα και στελέχη που κινούνται ανάμεσα στον νυν και στον πρώην πρόεδρο. Οπότε «ως εδώ, δεν θα τινάξει όλο το κόμμα στον αέρα», λένε.

Νέες κάλπες για πρόεδρο;

Εάν, πάντως, βρεθεί μέλος της Κ.Ε. που θέσει επισήμως θέμα νέου προέδρου (σ.σ. το έκανε χθες μέσω Σκάι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος), ο κ. Κασσελάκης θα σηκώσει το γάντι, όπως έκανε και στο συνέδριο τον Φεβρουάριο. Και, μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, θα συνδυάσει το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», που είχε πει τότε, με το «Αλέξη, πάρε θέση».

Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, οι πηγές αναφέρουν ότι «οι κάλπες είναι και για επαναβεβαίωση μιας προεδρίας, όχι μόνο για επικράτηση ενός εκ των υποψηφίων».

Το αδύνατο σημείο είναι ότι σ' αυτή την περίπτωση η προσέλευση μελών-φίλων στις κάλπες θα είναι ισχνή, λίγων χιλιάδων, οπότε δύσκολα θα μπορεί να υπάρξει “νομιμοποίηση” του επανεκλεγέντος ή του… εκλεγέντος προέδρου.

Τις επόμενες μέρες θα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις, με κομβική στιγμή τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη, όπου οι κασσελακικοί και οι «απέναντι» σχεδόν ισοψηφούν.

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα η απόφαση για κάλπες

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το ερώτημα για το πότε θα γίνει νέα εκλογή προέδρου θα απαντηθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (σ.σ. το «εάν» έχει ήδη απαντηθεί).

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκατέλειψε την αρχική θέση για εξάντληση της θητείας του (στο τέλος του 2025) και θα κινηθεί ενωτικά, προτείνοντας εκλογές το φθινόπωρο. Και, μάλιστα, θα κάνει την πρόταση ανοίγοντας τις εργασίες, ώστε να μην αφήσει χώρο και χρόνο νέων ασφυκτικών πιέσεων, όπως έγινε με το «πυροβολητό» που υπέστη στο Πολιτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η «ενωτική» συμπεριφορά του σημερινού προέδρου μάλιστα θα εκφραστεί και μέσα από τις προτάσεις που θα κάνει άμεσα για τις θέσεις ευθύνης στη Βουλή, όπου, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα εντάξει στον σχεδιασμό και στελέχη που τον αμφισβήτησαν μετά τις ευρωεκλογές.

Ενδιαφέρον θα έχει και η πρόταση για νέο γραμματέα, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος τελεί υπό παραίτηση μετά τη μεγάλη ήττα που δέχθηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής (σ.σ. ήρθε έβδομος, πίσω από τον Θοδωρή Ζαγοράκη).

Δούκας-Γερουλάνος οι αντίπαλοι

Τη δική του υποψηφιότητα θα ανακοινώσει (πλην κάποιου εξαιρετικού απροόπτου) ο Χάρης Δούκας, επιμένοντας στη θέση του ότι, εάν εκλεγεί, δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο της εν λόγω υποψηφιότητας, καθώς η προβολή της διπλής ιδιότητας δέχεται ήδη πολλά πυρά, εντός κι εκτός κόμματος.

Το βασικό όπλο που έχει βγάλει ήδη από τη φαρέτρα ο κ. Δούκας είναι ότι με δική του προεδρία «θα ξαναγίνουμε κυβέρνηση σύντομα», ενώ με τα σημερινά αναιμικά ποσοστά «θα κερδίσουμε εκλογές το 2050». Βεβαίως, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ανδρουλάκης προτάσσουν την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ώστε, εάν και όταν τεθεί θέμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, «να είμαστε πρωταγωνιστές».

Στελέχη δε που στηρίζουν τον κ. Δούκα, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου, έσπευσαν ήδη να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο επανεμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα με κεντρικό ρόλο σ' ένα τέτοιο συνεργατικό σχήμα. «Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιστρέψει με άλλο πρόσωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

Υποψηφιότητα θα καταθέσει και ο Παύλος Γερουλάνος μαζί με μια ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα που θα παρουσιάσει «για την παράταξη και για τη χώρα». Στελέχη που τον υποστηρίζουν αναφέρουν ότι έχει διαμορφωθεί ένα «ισχυρό δίκτυο επαφών» σε ολόκληρη τη χώρα, δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος πρόεδρος και το 2021.

Μένει να φανεί εάν υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες-εκπλήξεις, και δη από γυναίκα, όπως ψιθυρίζεται τις τελευταίες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v