Π. Μαρινάκης: Πρόωρη η συζήτηση για επόμενο ΠτΔ, πρέπει να κλείσει

«Οι επισημάνσεις των βουλευτών στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν σε ενωτικό κλίμα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών». Για τον γάμο των ομοφύλων: «Δεν χρειάζονται να μιλάμε με πανηγυρισμούς».

Π. Μαρινάκης: Πρόωρη η συζήτηση για επόμενο ΠτΔ, πρέπει να κλείσει

Για την έντονη κριτική πολλών βουλευτών της ΝΔ στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τέτοιες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε τακτά διαστήματα είναι μια ιστορική κατάκτηση για τη ΝΔ. Η εικόνα αυτή διαφοροποιεί τη ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα. Μέσα σε ένα διάστημα 3 εβδομάδων προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα των πολιτών. Αυτό το διάστημα έγιναν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και η συνεδρίαση, που πήραν τον λόγο όσοι το ζήτησαν. Έγινε γόνιμος διάλογος, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα κόμματα», σημείωσε.

«Έχουν ξεχωριστή σημασία οι επισημάνεις, ειδικά επειδή προέρχονται από εκπροσώπους των πολιτών στο Κοινοβούλιο. Πρώτος ο πρωθυπουργός αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα, τις εισηγήσεις και τις επισημάνσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν κάτω από ένα ενωτικό κλίμα».

Η ΝΔ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ένα κόμμα που είναι παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, βάζει πάντα την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον και παίρνει αποφάσεις με θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες. Τα τελευταία χρόνια κινείται απολύτως προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα, που ήταν το ‘μαύρο πρόβατο’ της Ευρώπης, πλέον είναι μια χώρα πολύ ισχυρή που προσπαθεί να επουλώσει πληγές της προηγούμενης δεκαετίας. Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές της ΝΔ και το βλέμμα μας είναι στραμμένο στα προβλήματα των πολιτών και στο μέλλον».

Για το θέμα της διεύρυνσης της ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Η συνειδητή επιλογή που φαίνεται να επικροτείται από τους πολίτες συνύπαρξης στελεχών που ήταν πάντα στη ΝΔ μαζί με ανθρώπους που ήρθαν να μας βρουν, να πιστέψουν στο κοινό μας όραμα, έχει κοινή συνισταμένη την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, την ισχυροποίηση της χώρας».

Ερωτηθείς για τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, σημείωσε: «Η επιλογή των μελών της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και κριτήριό της αυτά που θεωρεί ως επιμέρους στοιχεία, η καταλληλότητα ενός προσώπου σε μια θέση που στο τέλος αξιολογείται. Η παράταξή μας έχει μια παράδοση να υπερισχύουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη, όμως την ίδια αξία έχουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Έχουν αποχωρήσει 15 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από το 2019 έως σήμερα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Σημαντική είναι αυτή η συζήτηση, όμως η συντήρησή της δεν ωφελεί κανένα. Όσοι εξωκοινοβουλευτικοί πολιτεύτηκαν το 2023, τιμήθηκαν και εξελέγησαν. Αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού επικροτείται από τους πολίτες. Ο ρόλος του βουλευτή είναι σπουδαίος, είναι αναγκαίο συστατικό της λειτουργίας της δημοκρατίας, οι βουλευτές δεν είναι εν αναμονή υπουργοί. Οι πολίτες επανεξέλεξαν την κυβέρνηση γιατί είδαν ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια, θα την αξιολογήσουν ξανά σε τρία χρόνια με βάση τα παραδοτέα. Σε αυτή τη διαδικασία ξεχωριστή σημασία έχει η Κ.Ο.».

«Κι εγώ θα παραστώ»

Για την εκδήλωση την προσεχή Δευτέρα όπου θα μιλήσουν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε:

«Κι εγώ θα παραστώ, θεωρώ δεδομένο ότι έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι έχει λάβει πρόσκληση. Είναι σημαντική εκδήλωση, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε με σεβασμό δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της παράταξης. Τα περί ‘απομόνωσης’ του πρωθυπουργού είναι ωραίες ιστορίες που κάποιοι δημιουργούν για να ζητήσουν δήθεν εσωκομματικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλές απόψεις που συνθέτονται και συνιστούν μια δημιουργική άποψη».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., ότι «η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς», ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες μιας εσωτερικής διαδικασίας. Στη ΝΔ με την πολιτική μας εξυπηρετούμε όλους τους Έλληνες, γιατί 400.000 νέες θέσεις εργασίας δεν αφορούν λίγους ούτε η κατάργηση των 50 και πλέον φόρων, ούτε η ενδυνάμωση χώρας και το νέο ψηφιακό κράτος. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ούτε κομματική απόχρωση ούτε απευθύνεται σε λίγους. Είναι πολύ καλύτερο να μιλάς με παραδείγματα παρά με ταμπέλες που δεν αποδεικνύονται από κανένα γεγονός. Καθημερινά έρχονται πολλοί βουλευτές στο γραφείο του πρωθυπουργού, η πόρτα του Μαξίμου είναι ανοιχτή για το σύνολο των μελών της Κ.Ο.».

Σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση, δεν είναι ωφέλιμο 6 μήνες να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν έρθει εκείνη η στιγμή προφανώς θα γίνει η συζήτηση. Είναι εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει τόσο νωρίς όταν αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να κλείσει αυτή η συζήτηση. Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, αλλά η συζήτηση δεν οδηγεί κάπου».

Για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και τη χθεσινή κριτική των γαλάζιων βουλευτών, σημείωσε: «Ένα από τα λάθη που έγιναν είναι ότι για ένα ζήτημα που είχε πολύ λιγότερη σημασία σε σχέση με άλλα, μιλήσαμε πάρα πολύ. Όσο για τα επινίκια, δεν χρειάζεται να μιλάμε για το ένα ή άλλο νομοσχέδιο με πανηγυρισμούς, καταλάβαμε τη δυσαρέσκεια μιας μερίδας του κόσμου, έχουν ληφθεί τα μηνύματα και πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω για τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου. Στην ψηφοφορία για τον εν λόγω νόμο, ήταν μια ψήφος κατά συνείδηση, απολύτως σεβαστή, προσμετρήθηκε η κάθε ψήφος και η κάθε άποψη. Εκφράστηκαν οι απόψεις, υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ πιο σοβαρά που έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε».

Οι βουλευτές στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «μιλήσανε για ζητήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, εξέφρασαν προβληματισμούς για κάποια νομοσχέδια, επισήμαναν την πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια, αλλά και της παράταξης. Έγιναν πολύ σοβαρές τοποθετήσεις, με κοινή συνισταμένη ότι έχουμε καταφέρουμε πολλά, μπορούμε περισσότερα».

Για την επίθεση έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, είπε: «Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας επίθεσης, η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα… Χρειάζεται να δούμε με μια απόσταση από τα γεγονότα. Οι δικαστές εκτελούν τα καθήκοντά τους όπως ορίζει ο νόμος, το πρωτόκολλο και ακούγοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι σημαντικό και κρίσιμο να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, να μην πολιτικοποιούμε δικαστικές υποθέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v