Μητσοτάκης: Λέμε «όχι» σε όσους θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ

(upd) «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων», τόνισε μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ. Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας. Μην αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους.

Μητσοτάκης: Λέμε «όχι» σε όσους θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ

«Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2023. «Πήραμε μια ηχηρή εντολή από τους πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας. Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει τον στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ», είπε.

Προσέθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων, κυρίως αυτών που απείχαν στο όνομα των δικών μας αδυναμιών», σημειώνοντας ότι όσοι απείχαν «συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη».

«Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας, λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

«Ταχύτητα αντί για λόγια»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, μας ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ταχύτητα αντί για ανέξοδα λόγια. Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

Όσον αφορά τη στάση του στην Ευρώπη, υπογράμμισε την ελληνική πρωτοβουλία εναντίον των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών και διεμήνυσε ότι θα επιμείνει και στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης και στην πρόταση για ενιαία προστασία του ευρωπαϊκού χώρου.

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Η γαλάζια μας ομάδα θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το πρόγραμμά μας. Θα παλέψουμε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν καθαρό ορίζοντα και να μείνουμε μακριά από διλήμματα που θολώνουν το τοπίο, όπως τα περί στροφής προς το κέντρο, δεξιά ή αριστερά. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους. Αυτό δείχνει και η ιστορία μας όταν διευρυνθήκαμε, κερδίζαμε. Με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση. Πέντε εκλογικές αναμετρήσεις έφεραν τη ΝΔ στην κορυφή και τους αντιπάλους μας στο περιθώριο, με ποσοστά που έμοιαζαν απρόσιτα για πολλούς και είναι κεκτημένα της δράσης μας και της φυσιογνωμίας της ΝΔ. Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας. Βαδίζουμε στον δρόμο της ιδρυτικής μας διακήρυξης».

Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας: «Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο».

Με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη, απευθύνθηκε και στην ηγεσία της Αλβανίας: «Ο Φρέντι Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένου ευρωβουλευτή και να μην εμποδιστεί όπως όταν εξελέγη δήμαρχος. Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μια ελληνική παροιμία, ‘όπως έστρωσε, θα κοιμηθεί’».

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σε όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «εξυπηρετήσεις συμφερόντων» και σημείωσε: «Υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων».

Έκανε λόγο για ένα «ευρύ, ενωτικό ρεύμα του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού», που θα αποτελέσει «ανάχωμα σε κάθε απόπειρα επιστροφής στην εποχή του λαϊκισμού. Κίνδυνος που δεν έχει εκλείψει και αναβιώνει με ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα, η διαχείριση των αδιεξόδων τους ή των αρχηγικών τους φιλοδοξιών είναι δική τους υπόθεση», είπε.

Απευθυνόμενος στους γαλάζιους βουλευτές, είπε: «Δικό μας χρέος είναι οι λύσεις στις ανάγκες των πολιτών. Να είμαστε σε επιφυλακή, έχουμε μια τριετία μπροστά μας που αποτελεί αρκετό πολιτικό χρόνο. Μας επιτρέπει και να διορθώσουμε λάθη και να ξεδιπλώσουμε πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό μας έργο. Οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Είναι μια ευθύνη που προκύπτει από το ύψος του πήχη που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει. Δεν πρόκειται να τον κατεβάσουμε, έστω και αν σημαίνει ότι η κυβέρνηση γίνεται συχνά αλεξικέραυνο για την όποια αδυναμία της ζωής, πολλές φορές και άδικα, καθώς παλεύουμε με παθογένειες δεκαετιών. Αναλαμβάνουμε αυτό το κόστος».

«Δεν θα υποχωρήσουμε»

Σχολιάζοντας εμμέσως το τεκμαρτό των ελεύθερων επαγγελματιών, σημείωσε: «Σε όσους μάς ασκούν κριτική, τους θυμίζω ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτέλεσε προεκλογική μας δέσμευση, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε».

Τόνισε δε την ανάγκη «να μεταφράσουμε σε συγκεκριμένο έργο και απτό αποτέλεσμα το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων». Μίλησε για μια «δίκαιη ανάπτυξη που θα παράγει, αλλά ένα μέρος της θα επιστρέφει στην κοινωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ενώ η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δική της κρίση, οφείλουμε να αντικρίσουμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών. Δεν νομίζω ότι η αυτοκριτική πρέπει να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια ούτε για προσωπικές επιδιώξεις και να συζητήσουμε σήμερα τα νέα δεδομένα που είναι πολλά. Η κούραση των πολιτών, η ενδεχόμενη απογοήτευση, η ενδεχόμενη αδιαφορία τους για το τι γίνεται στην Ευρώπη. Σίγουρα η επίπονη ακρίβεια έκανε ζημιά στην κυβέρνηση, όπως στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο».

Αναγνώρισε ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους, είχαμε και άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που μπορεί να απομάκρυναν πολίτες, αστοχίες και λάθη, ίσως αφωνία για ζητήματα που θα έπρεπε να μιλήσουμε πιο έντονα, όλα αυτά διαμόρφωσαν στην κοινωνία ένα κλίμα ηχηρής αναμονής. Το περιεχόμενό της δίνει και το μέτρο της προσπάθειας να συναντηθούμε ξανά με εκείνους που επέλεξαν να μείνουν μακριά από εμάς».

Ζήτησε από τους βουλευτές «να προχωρήσουμε στη βελτίωση των αδυναμιών μας και να μην αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους αλλά λύσεις. Να αναλύσουμε τη διαφορά των ποσοστών που παρατηρήθηκαν από περιοχή σε περιοχή. Να δούμε τις δράσεις υπουργών και βουλευτών σε συνθήκες που δεν απαιτούσαν το κυνήγι του σταυρού. Η Κ.Ο. μας ήταν και παραμένει το πρώτο όπλο της ΝΔ, είναι το αποτύπωμα του ποσοστού που πήραμε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023».

Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, είπε ότι «έγινε πιο αισθητή η παρουσία βουλευτών στο υπουργικό σχήμα. Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση, έχω αποδείξει ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε εσάς, θα ακούσουμε και σήμερα παράπονα, επισημάνσεις για κλειστές πόρτες υπουργών και γ.γ., δικαιολογημένα πιθανόν και θέλουμε να τα γνωρίζουμε στη λεπτομέρειά τους».

Παρά τις δυσκολίες, όπως είπε, «τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα, έχουμε ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, τα σημαντικά μέτρα απέναντι στις ανατιμήσεις επεκτάθηκαν για έξι ακόμα μήνες, ο τουρισμός μας θα κάνει ένα ακόμα ρεκόρ, τα δημόσια έσοδα πάνε ευτυχώς καλά. Μας περιμένουν πολλές μάχες και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε. Κάθε εκλογική μάχη είναι μια αφορμή για να δούμε πού θέλουμε να πάμε, αλλά και μια ευκαιρία να δούμε από πού ξεκινήσαμε. Πολλά από αυτά που θεωρούμε σήμερα δεδομένα, το 2019 ήταν σχέδια και προσδοκίες».

Κάποιοι, τόνισε ο πρωθυπουργός, «αυτοπροσδιορίζονται ως δήθεν προοδευτικοί, ενώ δεν ψήφισαν καμία ουσιαστικά μεταρρύθμιση». Όσο για τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ, ανέφερε: «Μπορεί να μην ταυτίζονται όλοι απόλυτα ιδεολογικά μαζί μας, βλέπουν όμως το όραμά μας να πάμε τη χώρα μπροστά. Πετύχαμε εκλογικά ποσοστά που ήταν πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΝΔ εδώ και μια εικοσαετία. Αυτή την παρακαταθήκη έχουμε χρέος να τη συνεχίζουμε και να της δώσουμε νέα προοπτική. Ενθαρρύνουμε πάντα την καλόπιστη κριτική και τον διάλογο, εκλογές θα έχουμε και πάλι το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι μια νίκη όλων μας. Απέναντί μας έχουμε παθογένειες ριζωμένες για δεκαετίες, χρειάζεται επιμονή, συνέπεια και χρόνος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος, κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Η εμπιστοσύνη των πολιτών διεκδικείται από τη δική μας δράση, κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα. Έχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της Κ.Ο. και της παράταξής μας. Μεγάλη μας δύναμη, η ενότητά μας. Τα διδάγματα του χθες να γίνουν αυριανά άλματα, πρώτα από όλα για την πατρίδα μας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v