ΠΑΣΟΚ: Πρώτα «τι θέλουμε» και μετά εκλογή προέδρου

Κερδίζει έδαφος το έκτακτο συνέδριο ή η πανελλαδική Συνδιάσκεψη πριν στηθούν κάλπες. «Ένα βήμα πιο κοντά» στη διεκδίκηση ο Χ. Δούκας μέσω… επιστολής. «Χάρη, πάμε;» δηλώνει στηρίζοντας, ο Μ. Χριστοδουλάκης.

ΠΑΣΟΚ: Πρώτα «τι θέλουμε» και μετά εκλογή προέδρου

Με την… επιστολική παρέμβαση του Χάρη Δούκα, η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στρέφεται στο «πότε» θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες για εκλογή νέου προέδρου και όχι στο «αν».

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εισηγηθεί την Κυριακή, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις ημερομηνίες της προεδρικής εκλογής αλλά κυρίως τις διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν ώστε να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για την πορεία του κόμματος και τις συνεργασίες του.

Το εάν αυτή η διαδικασία θα είναι έκτακτο συνέδριο ή πανελλαδική Συνδιάσκεψη μικρή σημασία έχει, ωστόσο, βγάζει από το τραπέζι κάποιες αρχικές εισηγήσεις υποστηρικτών του κ. Ανδρουλάκη για fast track εκλογική διαδικασία μέσα στον Ιούλιο.

Ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, επιπλέον, έχοντας αντιληφθεί το λάθος που έκανε μιλώντας (στην ΕΡΤ) για διαγραφές, αναμένεται να λειάνει τον λόγο του στην ΚΠΕ και να εμφανίσει ως αυτονόητη την τήρηση των αποφάσεων που θα ληφθούν από όλα τα στελέχη.

Στη λογική «πρώτα διαδικασίες και μετά εκλογές» κινούνται σχεδόν όλα τα στελέχη του κόμματος, με ενδεικτική τη χθεσινή παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη: «Θέλω να πιστεύω ότι στην κεντρική επιτροπή θα υπάρξει πρόταση για χρονοδιάγραμμα που θα βάζει πρώτα την πολιτική και τη στρατηγική μας και μετά τα οργανωτικά ή εκλογικά θέματα. Γιατί δεν αλλάζει ο ρους της πολιτικής ιστορίας μόνο με τις αλλαγές προσώπων, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία των προσώπων. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή πολιτική συζήτηση για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, για το τι δεν πήγε καλά, για το ποιους εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, σε ποιους απευθύνεται, με ποιους δεν είναι».

Η επιλογή του Χάρη Δούκα να στείλει χθες επιστολή στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο και… στον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα (σ.σ. αλλά όχι και στον πρόεδρο) προτείνοντας Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο και εκλογές τον Νοέμβριο, τροφοδότησε τις παραπολιτικές στήλες, διότι: πρότεινε να γίνει ο πρώτος γύρος των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στις 10 του μήνα, με τη Χ. Τρικούπη να του απαντά ότι στις 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος και τον κ. Δούκα να υπενθυμίζει ότι οι εσωκομματικές εκλογές του 2017 είχαν γίνει πάλι… Κυριακή με Μαραθώνιο.

Πέραν αυτού, πάντως, η κίνηση του δημάρχου Αθηναίων ερμηνεύθηκε ως ένα ακόμα βήμα του προς τη διεκδίκηση της προεδρίας, έστω κι αν δεν επιλέξει τη θεσμική οδό για να δείξει τις προθέσεις του. «Θα μπορούσε να καταθέσει τις προτάσεις του την Κυριακή στην ΚΠΕ, τι νόημα έχει να στέλνει επιστολές λίγες ημέρες πριν;» σχολίασαν πηγές της Χ. Τρικούπη.

Η προφανής απάντηση παραπέμπει στη συνήθη «ζύμωση» που προηγείται επίσημων τοποθετήσεων, αλλά και τη αναζήτηση συμμάχων γύρω από τον ενδιαφερόμενο.

Προς το παρόν, μάλιστα, πέραν του κ. Δούκα, του Παύλου Γερουλάνου και, φυσικά, του κ. Ανδρουλάκη, δεν έχει εμφανιστεί άλλη υποψηφιότητα, με κάποιες πληροφορίες να θέλουν τον Παύλο Χρηστίδη να στρατεύεται στο πλευρό του σημερινού προέδρου.

Νωρίς το πρωί σήμερα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τάχθηκε, με ανάρτησή του, υπέρ της υποψηφιότητας Δούκα, η οποία, όπως τονίζει, μπορεί «να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε».

Η ανάρτηση καταλήγει χαρακτηριστικά: «Χάρη, πάμε;».

Άπαντες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πάντως, δεν αποκλείουν την ξαφνική εμφάνιση κάποιου… δικού τους Κασσελάκη που θα ανατρέψει ισορροπίες και θα διαψεύσει βεβαιότητες. Ως εκ τούτου, έχει σημασία εάν θα «κλειδώσουν» νωρίς οι υποψηφιότητες για την προεδρία ή εάν θα μείνει «ανοικτή» η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι το φθινόπωρο, όπως συνέβη πέρυσι με τις εκλογές για νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις υποψηφιότητες (Αχτσιόγλου, Παππά, Τσακαλώτου, Τζουμάκα) έκλεισαν νωρίς, τον Ιούλιο, αλλά στα τέλη Αυγούστου «έσκασε» η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v