Κλείνει το καθημερινό φύλλο της Αυγής

Η απόφαση θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς το κομματικό έντυπο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ. Η ανακοίνωση του ΔΣ. Η ΕΣΗΕΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία, συγκέντρωση εργαζομένων.

Κλείνει το καθημερινό φύλλο της Αυγής

Οι προσπάθειες να επιβιώσει το καθημερινό φύλο της «Αυγής» δεν απέδωσαν και ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαυροκεφαλίδης ενημέρωσε τη διεύθυνση της εφημερίδας ότι η έκδοση αναστέλλεται.
Η αναστολή αφορά μόνο την καθημερινή «Αυγή» ενώ το κυριακάτικο φύλλο και η ιστοσελίδα aygi.gr θα συνεχίσουν κανονικά.

Η απόφαση θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς το κομματικό έντυπο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, μετά το ποσοστό 17,8% που έλαβε το κόμμα στις περσινές εθνικές εκλογές (σ.σ. η κρατική χρηματοδότηση είναι συνάρτηση των ποσοστών των κομμάτων).

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση να κλείσει η καθημερινή έκδοση. Η πρώτη είχε ληφθεί στα τέλη του 2021 επί Αλέξη Τσίπρα, καθώς το έντυπο απορροφούσε πολύ μεγάλο τμήμα της (μεγαλύτερης, τότε) κρατικής χρηματοδότησης, με τους υπολογισμούς να φτάνουν στα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως για μισθούς, εκτυπωτικές ανάγκες και ενοίκια.

Ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει τότε οδήγησε την ηγεσία του κόμματος σε υποχώρηση, στις αρχές του 2022, δεδομένου ότι είχε δρομολογηθεί το συνέδριο του κόμματος και η εκλογή ηγεσίας από τη βάση, ενώ η πολιτική ζωή έμπαινε σε άτυπη προεκλογική περίοδο για τις εθνικές κάλπες του 2023.

Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η έκδοση αντιμετώπισε εκρηκτικά προβλήματα και, όπως είναι γνωστό, ο Στέφανος Κασσελάκης δανειοδότησε τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσω της εταιρείας του, τα κομματικά μέσα προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και δώρα Χριστουγέννων.

Όπως φάνηκε (και επισήμως) σήμερα, εξαντλήθηκαν όλες οι προσπάθειες να επιβιώσει το καθημερινό φύλλο, δεδομένης και της πολύ χαμηλής κυκλοφορίας του. Οπότε η διατήρηση μόνο της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας avgi.gr θεωρήθηκαν μονόδρομος.

Την εξέλιξη «φωτογράφισαν» άλλωστε τόσο οι διαρροές όσο και -κυρίως- η χθεσινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη για «οικονομικό νοικοκύρεμα» του κόμματος χωρίς τραπεζικά δάνεια και «μαύρες» ενισχύσεις.

Οι δημοσιογράφοι της «Αυγής» θα συγκεντρωθούν σήμερα έξω από το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΕΣΗΕΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία που θα επηρεάσει μόνο την ιστοσελίδα.

Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας την αναστολή του κλεισίματος, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Η ανακοίνωση του ΔΣ

«Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή», με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της εφημερίδας.

«Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

ΕΣΗΕΑ:  Ο «ξαφνικός θάνατος» αποφασίστηκε χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων

Έντονη ήταν η διαμαρτυρία από την ΕΣΗΕΑ, για την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της ΑΥΓΗΣ.

Η ανακοίνωση: 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΥΓΗ".

Αυτός ο "ξαφνικός θάνατος" αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν.

Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v