Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα Μητσοτάκη για τη μεταναστευτική πολιτική

Επισκέπτεται σήμερα το αρμόδιο υπουργείο, υπό τη νέα του πολιτική ηγεσία. Η νέα αύξηση των ροών και το ρεπορτάζ του BBC για θανάτους μεταναστών. «Αυστηρή και δίκαιη πολιτική», το ελληνικό δόγμα. Προετοιμασία και για «το χειρότερο σενάριο».

Μηνύματα Μητσοτάκη για τη μεταναστευτική πολιτική

Το μήνυμα της βούλησής του να συνεχιστεί η «πολύ ισχυρή ενεργή αποτροπή στις θάλασσές μας, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τη νέα του ηγεσία.

Με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο πλέον στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη, ως μια συμβολική κίνηση με την αξιοποίηση προσώπου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του µεταναστευτικού ζητήµατος και θα υπογραμμίσει την βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με πριν, αποτέλεσμα της «αυστηρής και δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Είχαμε μια μεγάλη αύξηση των ροών πέρυσι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο. Είναι σημαντικά μειωμένες από τότε», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του, μολονότι τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους παρατηρείται ξανά αύξηση των ροών από την Τουρκία.

Στην κυβέρνηση δεν διαβλέπουν κάποια πρόθεση ή απόφαση της Άγκυρας να χαλαρώσει την προσπάθεια επιτήρησης της δικής της ακτογραμμής, ενώ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι στις δομές στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα φιλοξενείται απόλυτα ελεγχόμενος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, με τη χωρητικότητα αυτή τη στιγμή να υπολογίζεται περίπου στο 50%.

Με φόντο το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC που κατηγορούσε τη χώρα μας για θανάτους μεταναστών, η ελληνική πλευρά το απορρίπτει κατηγορηματικά, κάνει λόγο για μονόπλευρη πηγή πληροφοριών και ισχυρισμών, καθώς και για εσκεμμένη πάγια προσπάθεια κάποιων να σχηματίσουν αρνητική εικόνα της Ελλάδας.

Παράλληλα, στο στόχαστρο εξακολουθούν να βρίσκονται οι διακινητές μεταναστών που -σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- «προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματά τους, από αυτό το άθλιο εμπόριο στο οποίο επιδίδονται. Άρα, και εμείς πρέπει να είμαστε μονίμως ένα βήμα μπροστά τους, για να βλέπουμε και τις καινούργιες τακτικές τους και να τις αντιμετωπίζουμε».

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι «έχει πειστεί η Ευρώπη πως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα», ωστόσο δεδομένων των απρόβλεπτων παραγόντων και του γεωστρατηγικού ασταθούς περιβάλλοντος, όπως σημειώνουν, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χειρότερο σενάριο. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε γι’ αυτό». Σύμμαχος, όπως λένε, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και στο Άσυλο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συνδιαμόρφωσε και η χώρα μας και το οποίο -σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης- «είναι αναμφίβολα καλύτερο από αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στις πρώτες του δηλώσεις με τη νέα του ιδιότητα, υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι μηχανισμός διευκόλυνσης, αλλά ελέγχου του μεταναστευτικού», τασσόμενος υπέρ του εντεινόμενου ελέγχου στην παράνομη μετανάστευση και κανόνες λειτουργίας στη νόμιμη. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να ζητά ακόμα περισσότερους ελέγχους και αυξημένη επαγρύπνηση όλων όσων εμπλέκονται με τη μετανάστευση και το άσυλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v