Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών

Η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα για τη φοροδιαφυγή και για τα ακραία και άδικα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων των ολιγοπωλίων έρχεται και επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο επί δικαίων και αδίκων, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κάθετα αντίθετος στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης όσων έχουν ατομική επιχείρηση, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που εισήγαγε αναδρομικά για το 2023 και αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο η κυβέρνηση στη Βουλή, μια ρύθμιση η οποία είναι απολύτως αντίθετη με το προεκλογικό της πρόγραμμα και εις βάρος των επαγγελματιών και μικρομεσαίων της χώρας μας. Στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα περιλαμβάνεται η κατάργηση αυτού του άδικου, οριζόντιου χαρατσιού επί δικαίων και αδίκων και αυτή την πρόταση καταθέτουμε ως τροπολογία για να συζητηθεί στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση που έγινε σήμερα στη Βουλή με τη Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών - Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων.

«Έχουμε τονίσει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλους τους τόνους ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτό τον οριζόντιο και άδικο κεφαλικό φόρο γιατί είναι ένα άδικο μέτρο από μια Κυβέρνηση, η οποία παραδέχεται μετά από πέντε χρόνια ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και να το αντιμετωπίσει επί της ουσίας. Κι ενώ δεν λαμβάνει μέτρα για τη φοροδιαφυγή και για τα ακραία και άδικα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων των ολιγοπωλίων έρχεται και επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο επί δικαίων και αδίκων, γεγονός που οδηγεί στην εξόντωση ενός μεγάλου ποσοστού των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των επιστημόνων και πολλών επαγγελμάτων της υπαίθρου» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος. 

Όπως επισήμανε, ο «ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει τονίσει τη συμπαράσταση του στις κινητοποιήσεις σας με την παρουσία και τοποθέτηση του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή στις 03/06/2024. Είχαμε τονίσει την κάθετη αντίδραση μας και την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων και κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2023, με κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας και με τις τοποθετήσεις μας».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μέτρο θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, σε ερήμωση της υπαίθρου και σε φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό. Αυτό είναι το σχέδιο των κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη: να κλείσουν οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες. Από τη μεριά μας, πέρα από την αντίθεση που εκφράζουμε, αποφασίσαμε ως Προεδρείο Κ.Ο. και ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να λάβουμε κι άλλα μέτρα και στη Βουλή για να ανατρέψουμε αυτό το άδικο μέτρο. Καταθέτουμε τροπολογία για την αυριανή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, για την κατάργηση του χαρατσιού. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Μία απολύτως δίκαιη τροπολογία, μία απολύτως δίκαιη παρέμβαση, που ικανοποιεί και την ανάγκη εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία» πρόσθεσε. 

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αποσκοπεί να ωφεληθούν κάποιοι κλάδοι και κάποιοι φορολογούμενοι εις βάρος κάποιων άλλων. «Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, σταθερό, που θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας γιατί θέλουμε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στην ουσία της, να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση και δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και προκοπή. Αυτός είναι ο στόχος μας» ανέφερε.  

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η θέση όλων των φορέων που εκπροσωπούνται στην Συντονιστική Επιτροπή (Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων) είναι ότι ο Νόμος 5073/2023 για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να καταργηθεί. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση π.χ. στο επίπεδο της χρηματοδότησης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και η αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα οδηγούνται σε αφανισμό. Επεσήμανε επίσης ότι ο νόμος, σύμφωνα με διακεκριμένους νομικούς και συνταγματολόγους αλλά και σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είναι αντισυνταγματικός. Τόνισε τέλος ότι κοινή θέση όλων των φορέων που εκπροσωπούνται στη Συντονιστική Επιτροπή είναι να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για να δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να επιζήσουν και να σταματήσει η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή η οποία οδηγεί και σε αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών των διαφόρων κλάδων. 

Από την πλευρά της συντονιστικής επιτροπής συμμετείχαν: ο κ.Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο κ.Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ο κ.Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ.Απόστολος Ντάλλας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, ο κ.Δημήτρης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. και η κα Μαρία Μπρουζούκη, Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας. 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμμετείχαν επίσης η Θεοδώρα Τζάκρη, Γραμματέας ΚΟ και βουλευτής Ν.Πέλλας, ο Νίκος Παππάς, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος,  Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ν.Τομέα Αθηνών, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Ν.Δράμας, ο Διονύσης Καλαματιανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Ν.Ηλείας, ο Γιάννης Σαρακιώτης, Συντονιστής ΕΠΕΚΕ και βουλευτής Ν.Φθιώτιδας, ο Θάνος Μωραΐτης, Διευθυντής ΚΟ και ο Μανώλης Καπνισάκης, Διευθυντής Γραφείου Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v