Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρ. Ολάντ: Η άκρα Δεξιά αντιμετωπίζεται με ευρείς συνασπισμούς

Παρέμβαση με σαφές μήνυμα στη Διάσκεψη Τσίπρα-Ζάεφ. «Τι θα συμβεί στην Ευρώπη εάν κερδίσει η άκρα Δεξιά στη Γαλλία».

Φρ. Ολάντ: Η άκρα Δεξιά αντιμετωπίζεται με ευρείς συνασπισμούς

«Χρειαζόμαστε πολύ ευρείς συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουμε την άκρα Δεξιά», ήταν η κατακλείδα της παρέμβασης του Φρανσουά Ολάντ στη Διάσκεψη που συνδιοργανώνουν οι Τσίπρας-Ζάεφ στην Αθήνα.

Ο κ. Ολάντ παρενέβη μέσω Skype διότι, όπως εξήγησε, οι εκλογικές εξελίξεις στη Γαλλία και η μάχη που δίνει το ενιαίο Λαϊκό Μέτωπο απέναντι στην άκρα Δεξιά δεν επέτρεψαν τη διά ζώσης παρουσία του. (Ο ίδιος θα είναι και υποψήφιος βουλευτής του Μετώπου σε μια από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας).

«Ήθελα να είμαι εκεί να εκφράσω στον Αλέξη Τσίπρα τη συμπαράστασή μου στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης», είπε, περνώντας αμέσως στο διακύβευμα των πρόωρων γαλλικών εκλογών και στο πώς το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει συνολικά την Ευρώπη:

«Αν κερδίσει η άκρα Δεξιά στη Γαλλία, όλη η Ευρώπη θα βιώσει τις συνέπειες. Πρώτον, με τη μείωση της γαλλικής οικονομικής συμμετοχής (σ.σ. όπως έχει δηλώσει η Μαρίν Λεπέν) στις δαπάνες της ΕΕ, που, με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε δημοσιονομική κρίση τον Προϋπολογισμό της Ευρώπης. Δεύτερον, θα θέσει σε κίνδυνο το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο η άκρα Δεξια. Τρίτον, με την αποδέσμευση της Γαλλίας από την οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία».

Σημείωσε επίσης ότι μία ακροδεξιά νίκη στη Γαλλία θα επηρεάσει τις ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, με ό,τι αυτό θα σημαίνει (και) για τις εμπορικές-οικονομικές σχέσεις Αμερικής-Ευρώπης.

Στο ερώτημα εάν το «γαλλικό μοντέλο» πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις συνολικά στην Ευρώπη, ο κ. Ολάντ έστειλε εμμέσως το μήνυμα:

«Η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Τη δημοσιονομική την ξέρει πολύ καλά η Ελλάδα, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει και πολιτική κρίση. Η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι ισχυρή, ανθεκτική, και μπορεί να αντιμετωπίσει πλήγματα; Δεν είμαι σίγουρος, διότι τα παραδοσιακά εθνικά κόμματα έχουν αποδυναμωθεί. Συνεπώς, το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, τους επικεφαλής, τους ηγέτες», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v