Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινάκης: Λαϊκισμός τα περί επιβράβευσης των βουλευτών της εξεταστικής για Τέμπη με «καρέκλες»

Διαψεύδει η Κυβέρνηση το BBC για τους θανάτους παράνομων μεταναστών. Για Λύτρα: «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης». Για Νικήτα Κακλαμάνη: «Στις εκλογές οι πολίτες μας είπαν ‘τρέξτε πιο γρήγορα, όχι γυρίστε πίσω’». Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρινάκης: Λαϊκισμός τα περί επιβράβευσης των βουλευτών της εξεταστικής για Τέμπη με «καρέκλες»

Επισκέψεις στα υπουργεία που άλλαξαν πολιτικές ηγεσίες κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό ξεκινά ο πρωθυπουργός. Η αρχή θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, όταν ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ακολουθήσει την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για την νέα υπόθεση οικογενειακής βίας με εμπλεκόμενο τον δικηγόρο, Απ. Λύτρα, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Πρόκειται για άλλη μία τραγική ιστορία. Κάθε μέρα γίνονται 50 συλλήψεις κατά μέσο όρο για ενδοοικογενειακή βία. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση, με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, αποδίδει. Από τη στιγμή που αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε οτιδήποτε. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση για την ανανέωση ή όχι της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός και αυτές οι συζητήσεις, όταν είναι τόσο πρόωρες, δεν βοηθούν στην διαφύλαξη αυτού του θεσμού. Όταν έρθει η ώρα, θα ληφθούν οι αποφάσεις από τον πρωθυπουργό και από τη Βουλή».

Αναφορικά με την ανάγκη που επισήμανε ο Νικήτας Κακλαμάνης για επιστροφή στην λαϊκή δεξιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη. Στις εκλογές οι πολίτες μας είπαν ‘τρέξτε πιο γρήγορα, όχι γυρίστε πίσω’. Η διεύρυνση των τελευταίων ετών που έγινε με βάση τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ, έφτασε την παράταξη σε νίκες που είχε να τις δει την τελευταία εικοσαετία. Φτάσαμε στο σημείο μετά από πάρα πολλά χρόνια, να ισχυροποιηθεί η παράταξη και να έχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Η χώρα άφησε πίσω τα μαύρα χρόνια της κρίσης.

Οι πολίτες μας είπαν να λύσουμε όσο το δυνατόν τα προβλήματά τους, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αυτό το μήνυμα το λάβαμε και θα προσπαθήσουμε να το μετουσιώσουμε με πράξεις το επόμενο διάστημα».

Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο το Λιμενικό ευθύνεται για θανάτους παράνομων μεταναστών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε:

«Κάθε υπόθεση, κάθε καταγγελία που ανακύπτει, όπως έχει υποχρέωση η κάθε αρμόδια αρχή, ερευνάται και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται, δεν αποδεικνύονται. Τον τελευταίο χρόνο έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός από διακινητές. Τα στελέχη του ελληνικού λιμενικού έχει δείξει την τελείως αντίθετη εικόνα, σώζουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν. Παρακολουθούμε κάθε δημοσίευμα και έρευνα… Υπάρχει και προσφυγή από κάποιο πρόσωπο που αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Η ίδια η πραγματικότητα έχει διαψεύσει διαχρονικά αυτούς τους ισχυρισμούς».

«Καθόλου τυχαίο»

Για δημοσιεύματα σχετικά με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε σε απάντηση του ίδιου του υπουργού, ο οποίος έχει προσφύγει και νομικά. «Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχουμε τώρα δημοσίευμα για το οποίο έχει προσφύγει νομικά. Θα επικεντρωθεί ο ίδιος και όσοι συμμετέχουν στη μάχη κατά της ακρίβειας. Οι ενέργειές μας αρχίζουν και αποδίδουν, χρειάζονται πολλές κινήσεις ακόμα».

Τα πρόσωπα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχουν μεγάλη αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία οι πολιτικές. Οι αλλαγές δεν ακυρώνουν το έργο όσων αποχώρησαν από τις θέσεις τους. Ο κόσμος μας είπε, κυρίως δια της αποχής του, να τρέξουμε πιο γρήγορα, κυρίως σε θέματα καθημερινότητας».

Σε ερώτηση για τους 8 βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη και την αξιοποίησή τους σε υπουργικό θώκο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

«Η παρουσία ενός βουλευτή ή όχι σε μια εξεταστική δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του σε μια κυβερνητική θέση. Το αφήγημα της συγκάλυψης, από τη στιγμή που δεν αποδεικνύεται και δεδομένης της ταχύτητας της δικαιοσύνης, δείχνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Με δεδομένο αυτό, το να ταυτίζουμε με ένα αφήγημα που δεν έχει αποδειχθεί τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, είναι ένας λαϊκισμός που δεν οδηγεί πουθενά. Στο τέλος της ημέρας ας αξιολογήσουμε τα μέλη του Κοινοβουλίου με βάση την απόδοση τους. Πρέπει να τιμωρηθούν βουλευτές επειδή έκαναν αυτό που όριζε το καθήκον τους; Ας αφήσουμε στην άκρη λογικές τυμβωρυχίας και εργαλειοποίησης του τραγικού αυτού θέματος».

Για την απαγόρευση συγκέντρωσης για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε «να το καταλάβουν κάποιοι έμποροι πατριωτισμού ότι η ΕΛΑΣ λαμβάνει αποφάσεις με βάση την επικινδυνότητα κάποιων εκδηλώσεων, χωρίς να τις χρωματίζει πολιτικά. Η προσπάθεια να δώσουμε πολιτικά κίνητρα σε αποφάσεις της ΕΛΑΣ έχει κουράσει τον κόσμο».

Ο κ. Μαρινάκης δεν θέλησε να σχολιάσει την φωτογραφία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελβετία, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε να δούμε απτές κινήσεις από την γείτονα χώρα».

Σχετικά με τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, είπε πως «παρακολουθούμε την επικαιρότητα, δεν σχολιάζουμε τις εξελίξεις που αφορούν άλλα κόμματα. Δεν θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του Ιδρύματος Τσίπρα».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Παρασκευή θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε καταθέσει η Ελλάδα. «Το αίτημα εκταμίευσης είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 4,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου. Ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Ιουνίου, το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1 δισ. ευρώ», σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ για υπουργοποιήσεις: Η «βρώμικη δουλειά» ανταμείβεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Μετά την κυνική ομολογία Γεωργιάδη, ότι ορθά επιβραβεύτηκαν μέλη της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών με υπουργικές θέσεις, καθώς έκαναν μια «δύσκολη δουλειά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε σήμερα ότι η παρουσία σε μια εξεταστική δεν αποτελεί κριτήριο υπουργοποίησης και εγκάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για «αναπαραγωγή λαϊκισμού» και «κοπτοραπτική δηλώσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως επισημαίνει, «το ένα κυβερνητικό στέλεχος το παραδέχεται πανηγυρικά, το άλλο πάει να το καλύψει, αλλά η αλήθεια παραμένει.

Αφορά και στα μέλη της Εξεταστικής και στα κυβερνητικά στελέχη που πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση "μπαζώματος" της αλήθειας για τα Τέμπη.

Η «βρώμικη δουλειά» ανταμείβεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν προτίθεται να αλλάξει μεθόδους, προσανατολισμό και στόχους.

Όσο για τον «λαϊκισμό», θυμίζουμε ότι είναι πολιτικός όρος και όχι μια «καραμέλα» στη διάθεση της κυβέρνησης, με την προσδοκία ότι θα της δώσει μια εύκολη διέξοδο όποτε αυτή ζορίζεται.

Πολύ περισσότερο που η ίδια τον έχει αναγάγει σε επίσημο λόγο της.

Η κυβέρνηση επιμένει στην αντιστροφή της πραγματικότητας, συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και με περίσσευμα αλαζονείας, παρά το αποτέλεσμα των εκλογών, πορεύεται σε έναν βαθιά αντικοινωνικό δρόμο», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v