Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αλλάζει η κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία με τον ανασχηματισμό

Οι προσδοκίες και τα νέα δεδομένα. Η στροφή προς τα δεξιά και το σήμα για συνέχιση της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Οι προεδρικοί, οι Θεσσαλοί και τα... ομόφυλα ζευγάρια.

Πώς αλλάζει η κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία με τον ανασχηματισμό

Χωρίς τις σαρωτικές αλλαγές που κάποιοι περίμεναν, με μερική στροφή προς τα δεξιά και με τη Θεσσαλία να υπερτερεί με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια επιλογής των νέων προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες τον πολυπόθητο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, το μήνυμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής ελήφθη και αποτυπώνεται στο νέο σχήμα, αν και ήδη υπάρχουν φωνές, ακόμα και εντός του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για πιο ριζικές αλλαγές, ειδικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το οικονομικό επιτελείο ουσιαστικά δεν άλλαξε, πέραν της αποχώρησης του Κώστα Σκρέκα από το υπουργείο Ανάπτυξης και του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, ενώ και η πολιτική που ασκείται στο συγκεκριμένο πεδίο -όπως έχει προαναγγελθεί- θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 60 υπουργούς και υφυπουργούς, με τους 18 από αυτούς να είναι -όπως και πριν- εξωκοινοβουλευτικοί.

Δώδεκα είναι τα νέα πρόσωπα στο νέο σχήμα

Ο Γιώργος Μυλωνάκης, η νέα προσθήκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως μια καθαρά πολιτική επιλογή. Θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας κι θα καλύψει το κενό του Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος αποχώρησε πριν από τρεις περίπου μήνες.

Δεξιών καταβολών και διαχρονικά παραταξιακοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι, Κώστας Τσιάρας (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου), Κώστας Γκιουλέκας (υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης), Κώστας Καραγκούνης (υφυπουργός Εργασίας), Χρήστος Κέλλας (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Στέφανος Γκίκας (υφυπουργός Ναυτιλίας) και Ζωή Ράπτη (υφυπουργός Ανάπτυξης).

Από εκεί και πέρα, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα μετά τη θητεία του στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, ενώ για πρώτη φορά αξιοποιούνται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη οι Βασίλης Οικονόμου (υφυπουργός Μεταφορών), Ιάσων Φωτήλας (υφυπουργός Πολιτισμού) και Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας).

Προεδρικοί και Θεσσαλοί

Ακραιφνώς προεδρικοί από τα στελέχη που μπήκαν στην κυβέρνηση ή μετακινήθηκαν σε άλλη θέση θεωρούνται, εκτός του Γ. Μυλωνάκη, και οι Θ. Λιβάνιος (ήταν γ.γ. στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί υπουργίας Μητσοτάκη το 2013) και Β. Σπανάκης, ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση βρίσκονται δύο επιπλέον στελέχη από τη Θεσσαλία, η οποία λόγω των πλημμυρών του περσινού Σεπτεμβρίου και των αγροτών, έχει την τιμητική της. Στους Δημήτρη Παπαστεργίου και Χρήστο Τριαντόπουλο προστέθηκαν και οι Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Κέλλας και Κατερίνα Παπακώστα, ενώ αποχώρησε ο Τρικαλινός Κώστας Σκρέκας.

Αντίθετα, από τη Μακεδονία ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης δεν αλλάζει. Και αυτό διότι εισήλθαν οι Νίκος Παπαγιωτόπουλος και Κώστας Γκιουλέκας, ενώ αποχώρησαν οι Στάθης Κωνσταντινίδης και Σταύρος Κελέτσης. Στο νέο σχήμα παραμένουν εξάλλου οι Μακεδόνες Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Νίκος Ταχιάος (εξωκοινοβουλευτικός), Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και Διονύσης Σταμενίτης.

Αμετακίνητες παρέμειναν την ίδια στιγμή οι πολιτικές ηγεσίες στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι τρεις νέοι υφυπουργοί είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για τους Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα και Κώστα Καραγκούνη, οι οποίοι δεν ενέδωσαν στις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά τελικά δεν… τιμωρήθηκαν.

Αλλαγές γίνονται και στο Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την εκλογή του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα στην Ευρωβουλή. Τη θέση του παίρνει ο αναβαθμισμένος Χρήστος Ζωγράφος, ενώ στη θέση του διευθυντή ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων αναβαθμίζεται ο Γιώργος Ευθυμίου. Παράλληλα, σε ρόλο συντονιστή θα βρίσκεται ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Πάνος Αμυράς.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών έγινε χθες το απόγευμα, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με ίδια ατζέντα με αυτή της συνεδρίασης που ήταν προγραμματισμένη για χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v