Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ρελάνς Κασσελάκη σε ένα «νέο φορέα»… χωρίς αυτόν

«Πάλι απέναντί σας θα με βρείτε», το μήνυμα, ανακοινώνοντας υποψηφιότητα «εάν προκύψει νέο σχήμα». Η πρόκληση προς ΠΑΣΟΚ-Πλεύση: Αν όχι συνεργασίες στη Βουλή για κοινές προτάσεις νόμου, τότε πού; Η εξαίρεση της ΝΕ.ΑΡ. «για ηθικούς λόγους».

ΣΥΡΙΖΑ: Ρελάνς Κασσελάκη σε ένα «νέο φορέα»… χωρίς αυτόν

Η κίνηση ρελάνς που επιφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης στους αμφισβητίες του, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί θέμα συζήτησης για όσους θέλουν να τον περιθωροποιήσουν -αν όχι να τον θέσουν και εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Αυτή την ερμηνεία δίνουν συνεργάτες του στη βασική προαναγγελία που έκανε χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του: Εάν υπάρξει νέος προοδευτικός φορέας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλες δυνάμεις, θα θέσω υποψηφιότητα για επικεφαλής του.

Σε... ελεύθερη μετάφραση, «πάλι απέναντί σας θα με βρείτε», εάν και όταν ευοδωθούν οι προσπάθειες για νέο σχήμα.

Η επόμενη φράση μάλιστα θεωρείται, από κάποιες πλευρές, ότι «φωτογραφίζει» (και) τον Αλέξη Τσίπρα: «Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει».

Με τον τρόπο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κασσελάκης «αφοπλίζει» το σκεπτικό όσων προωθούν το σενάριο περί ενιαίου κεντροαριστερού φορέα, που θα μετατρέψει σε συνιστώσες τα κόμματα που θα ενταχθούν σ' αυτό. Το σκεπτικό, δηλαδή, που περιορίζει τους προέδρους των κομμάτων-συνιστωσών σε βοηθητικούς ρόλους, αφού θα είναι άλλο το κεντρικό πρόσωπο, που «θα κάνει κουμάντο» και θα αντιπαρατεθεί με τον κ. Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.

Δεδομένου ότι οι βασικοί, εντός ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιστές του νέου φορέα (Διονύσης Τεμπονέρας, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης και Γιάννης Ραγκούσης) δεν είναι μέλη της Κ.Ο., αντίλογος χθες δεν υπήρξε.

«Θα υπάρξει» όμως όταν συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα στα οποία μετέχουν, ενώ μένει να φανεί εάν εκδηλωθούν υπέρ αυτού του σεναρίου και βουλευτές στην επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου θα γίνει ανοικτή συζήτηση.

Σημειώνεται ότι η Όλγα Γεροβασίλη υπεραμύνεται μεν της προοδευτικής συνεργασίας αλλά εμφανίζεται πιο «κομματική» και φέρεται να διαφωνεί με τη βιασύνη… του «εδώ και τώρα» να ανοίξει η συζήτηση.

Αίσθηση προκάλεσε δε η ονομαστική αναφορά που έκανε ο κ. Κασσελάκης στον πρώην ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης Τσίπρα: «Απλά πράγματα λοιπόν. Ο κόσμος μάς παρακολουθεί όλους. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Κοτζιάς, πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε».

Αν όχι κοινή δράση στη Βουλή, πού;

Το δεύτερο σημείο από την παρέμβαση Κασσελάκη για το εν λόγω θέμα αφορά στο πώς θα χτιστεί η προοδευτική συνεργασία: «Οχι σε κάποιο δωμάτιο μεταξύ αρχηγών αλλά στη Βουλή και στην κοινωνία», τόνισε, μιλώντας μάλιστα για «νικηφόρα ψηφοδέλτια» που πρέπει να καταρτιστούν σε μαζικούς χώρους, στην τοπική αυτοδιοίκηση και αλλού.

Το σκεπτικό, όπως το αναλύουν συνεργάτες του, είναι: εάν δεν μπορούν τα προοδευτικά κόμματα να συνεργαστούν, για παράδειγμα, στη Βουλή, με κοινές προτάσεις νόμου για θέματα μείζονος σημασίας που καίνε τους πολίτες, τότε πώς θα τα βρουν σε ανώτατο επίπεδο;

Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τους βουλευτές να απευθυνθούν συγκροτημένα στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ώστε να επεξεργαστούν και να καταθέσουν άμεσα τις κάτωθι προτάσεις νόμου:

  • Για την άρση του αντισυνταγματικού τεκμαρτού στους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Για τη στεγαστική πολιτική.
  • Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους (προς τράπεζες-ταμεία) και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.
  • Για το ΕΣΥ, λόγω της διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Στη συνέχεια, είπε, με αφορμή την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, να καταθέσουν, επίσης από κοινού, πρόταση για την αλλαγή «του ανήθικου νόμου περί ευθύνης υπουργών», αλλά και για τα οικονομικά των κομμάτων.

Στις άμεσες κοινές πρωτοβουλίες ενέταξε την κατάθεση κοινού αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, μετά τα νέα στοιχεία και τις τρεις επιπλέον δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή (σ.σ. χθες έφτασε άλλη μία). «Εάν υπάρξει ανταπόκριση, καλώς. Αν όχι, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της ‘Πλεύσης’ θα πρέπει να απολογηθούν στην κοινωνία για τις αρνήσεις τους», είναι η κατάληξη.

Η τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ και το «μη ηθικό» της ΝΕ.ΑΡ.

Ένα επιπλέον ερώτημα που τίθεται εμμέσως (και όχι δημοσίως, ακόμα) σε όσους, εντός ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος «εδώ και τώρα» με την ηγεσία της Χ. Τρικούπη για συνεργασία είναι… με ποια ηγεσία;

Το ερώτημα, όπως είναι φανερό, αφορά στη μετεκλογική τρικυμία που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με κεντρικό στοιχείο την αλλαγή ηγεσίας. «Εδώ δεν ξέρει ο κ. Ανδρουλάκης αν είναι… αύριο πρόεδρος, θα τον καλέσουμε σε τέτοια συζήτηση;» παρατηρούν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης εξαιρεί από τις παραπάνω συζητήσεις για κοινή δράση τη Νέα Αριστερά: «Το τι εννοώ λέγοντας ‘δημοκρατικά κόμματα’ είναι σαφές, διότι σε ζητήματα ηθικής δεν βάζω αστερίσκους».

Ως ζήτημα ηθικής εννοεί την «κλοπή» των έντεκα εδρών από τους πρώην του ΣΥΡΙΖΑ και την άρνησή τους να τις επιστρέψουν παρά την αποτυχία τους στις ευρωεκλογές. «Διεκδίκησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και έχασαν. Διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών και δεν την πήραν. Αλλά στη Βουλή εμφανίζονται με κοινοβουλευτική ομάδα έντεκα μελών. Πόσο ηθικό το θεωρούν αυτό;» είναι το ερώτημα που θέτουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v