Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Τα δύο πιθανότερα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Ποια ονόματα «παίζουν» για έξοδο και για είσοδο. Μαξίμου: «Λάβαμε το μήνυμα των εκλογών».

Ερχονται οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Σε γρίφο έχει εξελιχθεί ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και, παρόλο που η σχετική απόφασή του θεωρείται δεδομένη, ακόμα και τακτικοί συνομιλητές του δηλώνουν πλήρη άγνοια για τη στιγμή των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένα σενάριο θέλει τις ανακοινώσεις να γίνονται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ελβετία όπου θα συμμετάσχει το Σαββατοκύριακο σε Διάσκεψη για την Ουκρανία και από τις Βρυξέλλες, όπου το βράδυ της Δευτέρας θα παρακαθίσει στο δείπνο των ηγετών του ΕΛΚ. Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται και ένα άλλο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το νέο υπουργικό σχήμα θα γνωστοποιηθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη σήμερα, πριν από τις διεθνείς υποχρεώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρωί θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν αντικείμενα των Κωστή Χατζηδάκη, Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Χρήστου Σταϊκούρα.  

«Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα», επιμένουν κυβερνητικές πηγές. Η πραγματοποίησή του πάντως θα σημάνει και την ουσιαστική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, που θέλει να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Οι πολίτες στις ευρωεκλογές μας είπαν να τρέξουμε πιο γρήγορα το σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουμε να υλοποιήσουμε… Όσοι απείχαν δεν στήριξαν κάποιο άλλο κόμμα, σε μία κάλπη η οποία δεν εκλέγει Πρωθυπουργό και κυβέρνηση… Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ακρίβεια αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα για τους πολίτες και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής της, χωρίς όμως να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγές τουλάχιστον σε πέντε υπουργεία (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου), καθώς και για αντικαταστήσεις αρκετών υφυπουργών κυρίως από μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ανάμεσά τους, οι Τάσος Χατζηβασιλείου, Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας  Καραγκούνης και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Επίσης, έντονα συζητείται η είσοδος στην κυβέρνηση… παλαιών γνώριμων, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Κατσαφάδος και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Σταθεροί στις θέσεις τους φέρονται να είναι αρκετοί υπουργοί, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Παύλος Μαρινάκης.

«Προχωρούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, διορθώνουμε λάθη. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και επισημαίνουν πως «το μήνυμα δεν είναι ούτε προς τα δεξιά, ούτε προς το κέντρο. Είναι ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο αποτελεσματικά. Και αυτό είναι που θα κάνουμε και θα κριθούμε, βέβαια, τη στιγμή της κάλπης των βουλευτικών εκλογών το 2027».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v