Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεραπετρίτης: Αντί να επιβραδύνουμε, θα επιταχύνουμε

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα μείζονα ζητήματα και οι πολίτες είχαν την αίσθηση ότι τελικώς τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα τα υπαρξιακά τους ήταν σε δεύτερη μοίρα», σημείωσε.

Γεραπετρίτης: Αντί να επιβραδύνουμε, θα επιταχύνουμε

Είναι κρίσιμο να συνδεθεί και πάλι η κυβέρνηση με την κοινωνία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, νωρίτερα σήμερα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Επεσήμανε δε πως «η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα μείζονα ζητήματα και οι πολίτες είχαν την αίσθηση ότι τελικώς τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα τα υπαρξιακά τους ήταν σε δεύτερη μοίρα».

«Οι πολίτες, όταν ακούν ότι υπάρχει ανάπτυξη, θέλουν να βλέπουν και ένα μέρισμα της ανάπτυξης αυτής», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μεταβολίζεται, να μετασχηματίζεται αυτού του τύπου η ανάπτυξη σε πραγματική αγοραστική ικανότητα των πολιτών.

Τόνισε δε, ότι υπάρχουν πράγματα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της ακρίβειας, του πληθωρισμού. «Θα πρέπει να σκύψουμε με σοβαρότητα, με επαγγελματισμό, με ταπεινότητα πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, που είναι κατά τη γνώμη μου η οικονομία και η αλληλεπίδραση των πολιτών με την κρατική μηχανή, να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και όλα αυτά να τα κάνουμε με την αναγκαία φρόνηση».

Επανέλαβε τη θέση ότι τυχόν μείωση του ΦΠΑ δε θα ήταν αποτελεσματικό ως μέτρο γιατί δε θα έφτανε στον καταναλωτή. «Εκείνο το οποίο θα πρέπει να συντελεστεί είναι, κατά την άποψή μου, να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι έλεγχοι, σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

«Σε μία οικονομία, η οποία κινείται σε καλούς ρυθμούς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να παρέμβεις παντού» και επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ακρίβειας προέρχεται από διεθνείς κρίσεις, οι οποίες έχουν ουσιαστικά μετακινηθεί στις εσωτερικές οικονομίες.

«Η μόνη παράταξη, η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μίλησε για την Ευρώπη ήταν είναι η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε. «Προσπαθήσαμε με πολύ μεγάλη έμφαση να αναδείξουμε τις διακυβεύσεις της επόμενης μέρας στην Ευρώπη. Είπαμε ότι πρέπει να έχουμε μία ισχυρή φωνή».

«Η σταθερότητα δεν συνδέεται με το ότι θα κλονιστεί η κυβέρνηση. Ούτε σήμερα θα κλονιστεί, το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Εξακολουθεί να επιβεβαιώνεται μία σημαντική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες προκλήσεις της. Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, η ευρωπαϊκή μετανάστευση».

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν αλαζονικές συμπεριφορές από υπουργούς σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει πάντοτε πίεση σε μια κυβέρνηση. «Όσο υπάρχει πίεση, τόσο η κυβέρνηση αισθάνεται ότι οφείλει να έχει μεγαλύτερη λογοδοσία, να έχει μεγαλύτερη διαβουλευτικότητα, να είναι πιο κοντά στους πολίτες. Η έλλειψη αντιπολίτευσης είναι κακό για τη χώρα».

Αναφορικά με το γάμο ομοφύλων και αν αυτό στοίχισε στην κυβέρνηση, επεσήμανε ότι «ο κόσμος ασχολείται πάρα πολύ με τα ζητήματα, τα οποία τον αφορούν» και «είναι αρκετά πολυτελής μία συζήτηση, η οποία μπορεί να αφορά π.χ. τον γάμο των ομοφύλων, η κλιματική βιωσιμότητα, η διαχείριση της κλιματικής κρίσης».

«Μια δημοκρατία, η οποία δεν στηρίζεται στο κράτος δικαίου, δεν στηρίζεται στην προστασία των ευάλωτων κατηγοριών πολιτών ή δεν στηρίζεται στα δικαιώματα των ολίγων ή ακόμη και του ενός, δεν είναι δημοκρατία».

«Πέρα από το ζήτημα καθεαυτό, το υποκείμενο ζήτημα δηλαδή της ισότητας που πρέπει να αποδίδεται στους θεσμούς απέναντι σε όλους τους πολίτες, υπάρχει και ένα ζήτημα πώς έγινε η διαχείριση του θέματος αυτού», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «σε αρκετές καταστάσεις ο κόσμος αισθάνθηκε ότι υπήρχε υπερπροβολή, ότι ήταν το μείζον θέμα της δικής μας πολιτικής και υπήρξε πολύς κόσμος, ο οποίος θύμωσε».

«Η πραγματικότητα είναι ότι ήταν ένα αναγκαίο βήμα. Ήταν ένα βήμα, το οποίο βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα. Εμείς δεν παρεκκλίναμε, δεν ήμασταν ασυνεπείς, δεν εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό. Είπαμε ακριβώς τι θα φέρουμε στη Βουλή Από την άλλη πλευρά, το ότι υπήρχε τέτοιου τύπου δυσανάλογη, αν θέλετε, προβολή και επικοινωνία του ζητήματος αυτού θύμωσε τον κόσμο, επειδή θεώρησε ότι αυτό το ζήτημα, το οποίο εξ ορισμού αφορά ένα μικρό κοινωνικό υποσύνολο, ήταν η ναυαρχίδα της δικής μας πολιτικής».

Θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική, αλλά θα τη φέρουμε πιο κοντά στους πολίτες

«Θα συνεχίσουμε με την ίδια μας πολιτική. Η πολιτική αυτή είναι εκείνη, η οποία έφερε την αποκατάσταση των θεσμών, την αποκατάσταση της οικονομίας την πρώτη τετραετία», υπογράμμισε και ανέφερε ότι «εκείνο, το οποίο θα επιχειρήσουμε να πράξουμε, είναι να φέρουμε την πολιτική αυτή πολύ πιο κοντά στους πολίτες, και να την φέρουμε πιο κοντά στους πολίτες με συγκεκριμένους όρους, με μεγαλύτερη λογοδοσία απέναντι στους πολίτες, με μεγαλύτερη διαβουλευτικότητα, με μεγαλύτερη επικοινωνία, με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών».

«Κληθήκαμε για ένα πρόγραμμα τετραετίας στους δέκα μήνες της διακυβέρνησης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό η κρίση και η λογοδοσία, η ευθύνη την οποία θα έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό να κριθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Διότι κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα χρόνο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v