Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ-ΝΕ.ΑΡ.: «Υπαρκτό αλλά δύσκολο» το σχέδιο για σύμπραξη στη Βουλή

Χλιαρές διαψεύσεις από τα δύο κόμματα. Αντιδρούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την υποδοχή… της πρώην «Ομπρέλας». Χ. Καστανίδης: «Τι να πω, μεγάλο ιστορικό άλμα». Δημόσια ενόχληση Π. Γερουλάνου για «υπονοούμενα» Ανδρουλάκη.

ΠΑΣΟΚ-ΝΕ.ΑΡ.: «Υπαρκτό αλλά δύσκολο» το σχέδιο για σύμπραξη στη Βουλή

Το σχέδιο για σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νέας Αριστεράς στη Βουλή ώστε με το άθροισμα των βουλευτών τους (32+11) να αναδειχτούν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποβιβάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, είναι υπαρκτό.

Αυτό αναφέρουν στελέχη του πάλαι ποτέ Κινήματος, με αφορμή σχετικό πρωτοσέλιδο (σ.σ. της “Απογευματινής”) που εμφάνιζε το εν λόγω σχέδιο ως “Κόλπο Grosso”, αναφέροντας ότι η συμφωνία για το νέο σχήμα προβλέπει ως πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και ως αντιπρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον κ. Ανδρουλάκη που, όμως, την είχε επεξεργασθεί προ μηνών με δύο βασικές υποθέσεις εργασίας: πρώτον ότι το κόμμα του θα έβγαινε σημαντικά ενισχυμένο από τις ευρωκάλπες και, δεύτερον, ότι η ΝΕ.ΑΡ. θα έσπαγε το φράγμα του 3% και θα έμπαινε στο παιχνίδι ως μικρή, πλην υπολογίσιμη, πολιτική δύναμη.

“Δεν συνέβη τίποτα από τα δύο, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να προωθεί τον σχεδιασμό του”, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη. Παραπέμποντας δε, στο “σχόλιο κύκλων της Χ. Τρικούπη” για το δημοσίευμα, τονίζουν ότι δεν συνιστά διάψευση, αλλά αφήνει ορθάνοικτο το εγχείρημα, επειδή:

  • Πρώτον, κάνει λόγο για “ανεδαφικά σενάρια”.
  • Δεύτερον, σημειώνει πως “το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες”.
  • Τρίτον, εξηγεί ότι “αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος”.

“Από το σχόλιο των ‘κύκλων’ αφενός λείπει η λέξη ‘διάψευση’ και, αφετέρου, υπάρχει σαφής επιβεβαίωση των συζητήσεων που θα μεταφερθούν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο”, αναφέρουν. “Χλιαρό”, μάλιστα, χαρακτηρίζουν και το σχόλιο της ΝΕ.ΑΡ., όπου κάνει λόγο για “αβάσιμα σενάρια”.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις με τη ΝΕ.ΑΡ. καταγράφονται στα ρεπορτάζ από τις αρχές του έτους, όπως και “η πολύ καλή άποψη” που έχει ο κ. Ανδρουλάκης για τον Αλέξη Χαρίτση.

Λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, άλλωστε, και οι δύο εξαίρεσαν “την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ” από κάθε συζήτηση για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

“Θα μας έλθει …η ‘Ομπρέλα’;”

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου λίγα τα στελέχη του κόμματος που παίρνουν θέσεις μάχης εναντίον μίας τέτοιας “προαποφασισμένης εξέλιξης”, ενώ προσδίδουν σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά στη θεσμική σύμπραξη με βουλευτές και παράγοντες της ΝΕ.ΑΡ. Αναφέρονται δε, με βαρείς χαρακτηρισμούς σε συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει σε αντι-ΠΑΣΟΚ μένος όταν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλα, όπως προσθέτουν, “δεν κατάφεραν να εκλεγούν ούτε βουλευτές πέρυσι”.

Η (φερόμενη ως) συμφωνία για αντιπροεδρία της κ. Αχτσιόγλου έχει “τσιτώσει” νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κινούνται με προσωπικές αξιώσεις, ενώ στέλεχος της παλιάς φρουράς παρατηρούσε δηκτικά: “δηλαδή η “Ομπρέλα” του Τσακαλώτου θα έρθει σε εμάς;”.

“Μεγάλο ιστορικό κραυγαλέο άλμα…”

“Το 12,7 (του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και το 2,4 (της ΝΕ.ΑΡ.) μας κάνει 15,1%. Τι να πω, μεγάλο ιστορικό κραυγαλέο άλμα” δήλωσε ειρωνικά ο Χάρης Καστανίδης, αντιπροτείνοντας έναρξη συζήτησης για την επανίδρυση της δημοκρατικής παράταξης, με την επισήμανση: “θα επιθυμούσα σε αυτή τη συζήτηση να μετέχουν οι ηγεσίες όλων των προοδευτικών κομμάτων και, αν κάποιες αρνηθούν, να προχωρήσουν οι άλλες δυνάμεις”.

Πέραν τούτων, η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην ασυμμετρία ανάμεσα στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επαρχία και στο Λεκανοπέδιο, ενόχλησε βουλευτές που εκλέγονται σ' αυτό, διότι το εξέλαβαν ως κριτική περί λευκής απεργίας τους.

Ο Παύλος Γερουλάνος (βουλευτής Α΄Αθήνας) παρενέβη με ανάρτηση του στα social media απαριθμώντας τα (λίγο) αυξημένα ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στους βουλευτές τους, λέγοντας “λιώσαμε παπούτσια”.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα μιλήσει εκτενώς “στα όργανα”. Δηλαδή, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου που σχεδιάζει ο κ. Ανδρουλάκης για την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v