Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω κινήσεις πανικού για την ακρίβεια

Προβληματισμός και… ανακούφιση από το αποτέλεσμα. «Δεν θα κατεβάσω τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά». Δεν αλλάζει η τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών. «Αποδοκιμάστηκαν αυτοί που έταζαν λεφτόδεντρα».

Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω κινήσεις πανικού για την ακρίβεια

«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, όμως αυτό με κάνει προβληματισμένο αλλά και ανακουφισμένο. Κι αυτό γιατί καλύτερα, αν έπρεπε να στείλει ο λαός ένα μήνυμα, να το στείλει τώρα, γιατί έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας για διορθωτικές κινήσεις», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha ο πρωθυπουργός.

«Πολλοί που δεν μας ψήφισαν δεν πήγαν αλλού, έμειναν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους "σας εμπιστευόμαστε αλλά πηγαίνετε πιο γρήγορα, γίνετε καλύτεροι"».

Απαντώντας στο «γιατί» του αποτελέσματος, δήλωσε ότι πολλοί ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα, ενώ κάποιοι δεν πείστηκαν για τη σημασία των συγκεκριμένων εκλογών. «Εβλεπα τα προβλήματα και αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν με την ψήφο ή τη σιωπή να στείλουν το μήνυμα. Ταυτόχρονα, όμως, νομίζω ότι αποδοκιμάστηκε η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων, αυτοί που έταξαν 45 δισ. πήραν 14,5%. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κόστισε η ακρίβεια και ότι πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί γρηγορότερα. «Οι εκλογές μάς βρήκαν στο δυσκολότερο σημείο. Βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Η κυβέρνηση δεν θα κάνει κινήσεις πανικού, όπως η μείωση του ΦΠΑ. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα».

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και την τεκμαρτή φορολόγηση, επισήμανε ότι καταλαβαίνει την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι «μαχητό».

Απαντώντας στο ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, σημείωσε πως «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση», ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. «Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο διορθώσεις αν δούμε κάποια κατάφωρη αδικία. Δεν αλλάζει ο πυρήνας».

Η κυβέρνηση υπέστη ζημιά από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, είπε ο πρωθυπουργός. «Ισως ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά απ' ό,τι αντέχει το κόμμα, είπε. «Για ένα θέμα που αφορούσε πολύ λίγους συζητούσαμε ένα μήνα. Αυτό ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας». 

Ο ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα κατεβάσει τον πήχη σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. «Δεν θα κατεβάσω τον πήχη, θα πρέπει να πηδήξουμε πιο ψηλά» και ο λαός θα μας κρίνει.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή θα συνεδριάσει με τη σημερινή του σύνθεση.

«Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή, ή αλλάζει κάποιος αρμοδιότητα και θέση ή επιτελεί τα καθήκοντά του ως μέλος τη Κ.Ο. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί. Η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου είναι άνθρωποι που προέρχονται από τη Βουλή, έχουμε δυνατότητα να επιλέγουμε και ανθρώπους εκτός Βουλής, ο χρόνος θα δείξει. Πρέπει να ζυγίζει κάποιος αν είναι απαραίτητη η αλλαγή προσώπων σε σχέση με το κόστος της αλλαγής αυτής. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν νομίζω ότι ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης είναι το ζήτημα της αποτελεσματικότητάς της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ερωτηθείς για τυχόν αλαζονεία κάποιων είπε: «Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό, αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης για:

  • Τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ: «Έλαβαν περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων με το 2019 και το 2023, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όσους απείχαν. Η συζήτηση περί δεξιάς στροφής της ΝΔ δεν με αφορά καθόλου. Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Θα υλοποιήσουμε ταχύτερα το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε, οι πολιτικές της ΝΔ ως προς τον υπεύθυνο πατριωτισμό θα συνεχιστούν, όχι για να κλείσουμε το μάτι σ' αυτούς τους συμπολίτες μας».
  • Τα θέματα του κράτους δικαίου: «Δεν αισθάνθηκα ότι ήταν καθοριστικά στην επιλογή των πολιτών, χωρίς να τα υποτιμώ. Και ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που προέταξε τα θέματα του κράτους δικαίου δεν κατάφερε να βγει έστω δεύτερο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σημαντική πτώση. Διέκρινα από τους εκπροσώπους των κομμάτων μια σεμνότητα μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, έπεσαν οι τόνοι, καλό είναι αυτό για όλους. Το 41% δεν υπάρχει σήμερα».
  • Τη Βόρεια Ελλάδα: «Υπάρχει μια πιο συμπυκνωμένη δύναμη άλλων κομμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, έχω δώσει μεγάλη έμφαση εκεί. Σε βάθος χρόνου θα περάσουμε από το στάδιο της επιφυλακτικότητας σε έργα που θα έχουν υλοποιηθεί. Προσδοκίες μια τετραετίας συμπιέστηκαν σε ένα χρόνο, όπως το FlyOver».
  • Το πόθεν έσχες Κασσελάκη: «Δεν ανοίξαμε εμείς τη συζήτηση για το πόθεν έσχες, αν το είχε δώσει έξι μήνες πριν ως όφειλε, δεν θα υπήρχε αυτή η συζήτηση».
  • Πρόωρες εκλογές: «Όχι, κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Είναι ένας ικανός χρόνος για να κριθεί το κυβερνητικό έργο. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027».
  • Αλλαγές που σκέφτεται: «Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι. Διαχείριση δεν σημαίνει "εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα". Δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών της κυβέρνησης. Το αν θα το καταφέρουμε θα το κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας».
  • Το κυβερνητικό έργο το καλοκαίρι: «Οι όποιες φιλοδοξίες κάποιων για πιο ξεκούραστο καλοκαίρι θα διαψευστούν εκ των πραγμάτων. Όταν λες στους πολίτες ότι λάβαμε το μήνυμα, πρέπει να το αποδείξεις και στην πράξη. Αλλά αυτοί είναι οι ρυθμοί και θα συνεχιστούν».
  • Τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα: «Σε εθνικό επίπεδο: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα - MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής, συνέχιση μείωσης φόρων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαι ένας από τους δύο διαπραγματευτές εκ μέρους του ΕΛΚ για να κλειδώσουμε τις τέσσερις θέσεις ευθύνης. Προτεραιότητές μας η άμυνα, τα ζητήματα των τιμών, τα αγροτικά και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
  • Τη νέα Κ.Ο. της ΝΔ στην Ευρωβουλή: «Έχουμε καλή Κ.Ο., ένα καλό μείγμα παλιών και νέων. Ο σταυρός είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία, πρέπει να μάθουν γρήγορα και θα αξιολογηθούν πιο αυστηρά για τις επιδόσεις, τους, θα επιδιώξω καλύτερο συντονισμό της Κ.Ο. μας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v