Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές

«Ουδέν σχόλιο» για την παρέμβαση Τεμπονέρα περί νέου κεντροαριστερού φορέα. «Η συζήτηση θα γίνει ψύχραιμα και σοβαρά». Χ. Τρικούπη: Εάν αμφισβητηθεί ο Ν. Ανδρουλάκης θα απαντήσει άμεσα και «δεν θα φοβηθεί» νέα προεδρική εκλογή.

Οι κινήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτη δύναμη στον προοδευτικό χώρο και η ηγεσία του θα πάρει τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του που έχει προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης “αλλά από την κοινωνία, όχι από τις ηγεσίες” με αφορμή το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου “που θα τα αλλάξει όλα στο κόμμα”.

Αυτό τονίζουν επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος “πριν στεγνώσει το μελάνι των ευρωαποτελεσμάτων”, όπως λένε, έθεσε δημοσίως θέμα νέου φορέα της κεντροαριστεράς με κόμματα-συνιστώσες τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη Νέα Αριστερά. Και μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, προσπερνώντας τη χαμηλή επίδοση του δεύτερου κόμματος και την  “εξαϋλωση” του τρίτου που έκανε ταμείο με 2,4%.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με (αναμενόμενη) προσοχή τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς οι επικριτικές φωνές στελεχών του για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης πυκνώνουν, με ορατό το ενδεχόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης να ζητήσει επαναβεβαίωση της προεδρικής του θέσης.

Πέραν τούτου, που, εάν συμβεί, θα ρίξει το κόμμα αυτό σε πολύμηνη περιδίνηση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι:

- Το ΠΑΣΟΚ να μην βιάζεται να πανηγυρίσει για τα ποσοστά του σε δύο ή τρεις συγκεκριμένες επαρχίες. Είναι γνωστό ότι η περιφέρεια ακολουθεί πάντα τα αστικά κέντρα, τα οποία είναι συγκριτικά πιο ευαίσθητα και καταγράφουν γρηγορότερα τις πολιτικές μετακινήσεις.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της κεντροαριστεράς στις μεγάλες αστικές εκλογικές περιφέρειες, κάτι που δείχνει πως το μήνυμα ανανέωσης που εξέπεμψε ήδη βρίσκει απήχηση. Το ίδιο θα συμβεί σταδιακά και στην περιφέρεια, οπότε “η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφερθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα”.

-Το πιο σημαντικό: ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην πρώτη θέση στις ηλικίες 17-34 ετών, με 18,2%, όπου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέσπασε μόλις το 9,1%. Αλλά και στους άνω των 50 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ελαφριά πρωτιά, κατά μία μονάδα, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 -Η μεταβολή του πολιτικού σκηνικού έχει ήδη ξεκινήσει. Το χτύπημα της κυβερνητικής αλαζονείας που ήταν ο βασικός μας στόχος, αποτελεί την καύσιμη ύλη των επερχόμενων διεργασιών. Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο προσαρμογής και εξέλιξης, ώστε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της νέας πολιτικής πραγματικότητας.

-Τα επόμενα βήματα θα τα επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ηρεμία και αισιοδοξία”.

«Οι διασπαστές του ΣΥΡΙΖΑ πάτωσαν»

Για τη Νέα Αριστερά, η Κουμουνδούρου επαναφέρει τα περί “κλοπής” των εδρών, θεωρώντας πως το ποσοστό που κατέγραψαν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχούν στις 11 έδρες που “έκλεψαν”.

Η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, μάλιστα, δήλωσε χθες: “Οι διασπαστικές δυνάμεις πάτωσαν. Δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς. Τους πέρασε μέχρι και το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστούν αν αυτό που έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα τους, μέσα από το οποίο αναδείχτηκαν και πήραν και τις 11 βουλευτικές έδρες, ήταν σωστό ή αν θα πρέπει να διατηρούν την κατοχή αυτών των εδρών”.

Ο Ν. Ανδρουλάκης θα πάρει αποφάσεις αν αμφισβητηθεί

Στη Χ. Τρικούπη, όπως αναφέραμε παραπάνω, το κλίμα είναι βαρύ, καθώς δεν επετεύχθη ο στόχος της δεύτερης θέσης (“θα είναι πολιτική αποτυχία”, είχε πει σχετικά ο κ. Ανδρουλάκης), ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει τέταρτο ή και πέμπτο στο Λεκανοπέδιο και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Επίσης, το γεγονός ότι ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, ο Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος όχι απλώς δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά ήρθε έβδομος, πίσω και από τον Θοδωρή Ζαγοράκη.

Η εξήγηση που δίνουν έμπειρα στελέχη είναι ότι αφενός ο κομματικός μηχανισμός δεν έκανε, τελικά, δουλειά υπέρ του και, αφετέρου, το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων δεν τον προτίμησε ώστε “να στείλουν μήνυμα” στον κ. Ανδρουλάκη για την “κλειστοφοβική” κομματική διοίκηση που ασκεί.

Δεν πέρασε απαρατήρητη δε, η πρωτιά σε σταυρούς του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος στις ευρωεκλογές του 2019 είχε βγει πρώτος επιλαχών, μετά την Εύα Καϊλή και τον κ. Ανδρουλάκη που εξελέγησαν.

Αντίστοιχα, δεύτερος φέτος βγήκε ο Γιάννης Μανιάτης και τέταρτος (αλλά χωρίς να εκλεγεί) ο Φίλιππος Σαχινίδης, τον οποίον πέρασε ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Κατά τις πληροφορίες, εάν το κλίμα αμφισβήτησης συνεχιστεί και εκδηλωθεί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Ανδρουλάκης “δεν θα διστάσει να δρομολογήσει εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο” για επαναβεβαίωση της προεδρίας του.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η θητεία του λήγει το 2025 οπότε “θα κάνει καλό και όχι κακό το ξεκαθάρισμα ένα χρόνο νωρίτερα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v