Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για ανασχηματισμό

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη και η αναβολή του σημερινού ταξιδιού στην Ιορδανία. Τα σενάρια και τα πρώτα ονόματα που ακούγονται. Οι πρώτες μουρμούρες για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για ανασχηματισμό

Η επιχείρηση αποκρυπτογράφησης του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής συνεχίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα καλά και -κυρίως- τα κακά της κάλπης και να εντοπιστεί ο τρόπος αντιμετώπισής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς (Κ. Χατζηδάκη, Αδ. Γεωργιάδη, Γ. Γεραπετρίτη, Θ. Λιβάνιο) για την αποτίμηση της κατάστασης. Αυτές εκ των πραγμάτων ανατροφοδότησαν τα σενάρια περί άμεσων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που επέτεινε περαιτέρω και η αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ιορδανία.

Μολονότι δεν επιβεβαιώνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παραπέμπει σε ανασχηματισμό τις επόμενες μέρες ή και ώρες, ώστε -μετά το απρόσμενα χαμηλό εκλογικό ποσοστό της ΝΔ- να γίνει ένα  restart στην κυβέρνηση και να επανακτήσει ο κ. Μητσοτάκης την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση, αν και -σύμφωνα με έμπειρο γαλάζιο κοινοβουλευτικό- «απαιτούνται αλλαγές όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και στις πολιτικές». Μόνο έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποδειχθεί εμπράκτως ότι το μήνυμα των πολιτών ελήφθη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναγνωρίσει ενώπιον των συνεργατών του «αστοχίες στον χειρισμό πολιτικών θεμάτων» και με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες πρωτοβουλίες του.

Μάλιστα ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν και τα πρώτα ονόματα, τουλάχιστον σε επίπεδο σεναρίων. Έτσι, φήμες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, τη θέση του να καταλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, να υπουργοποιείται ο Σταύρος Παπασταύρου (είχε παραιτηθεί από υπουργός Επικρατείας στις 28 Μαρτίου) και να αλλάζει χαρτοφυλάκιο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με συνεργάτη του, είναι «να ξαναμιλήσει με τους πολίτες» και ένας ανασχηματισμός που διορθώνει τα κακώς κείμενα που έχει εντοπίσει, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει απόψε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του και να προχωρήσει σε μια αποτίμηση του αποτελέσματος, έχοντας λάβει υπόψη και τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών κατά την ημέρα των εκλογών.

Αγρότες και νέοι

Βούληση της Πειραιώς είναι να διερευνηθούν οι επιδόσεις της ΝΔ με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια αλλά και τις κοινωνικές ομάδες των ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν η κυβερνώσα παράταξη είχε στους αγρότες, τους νέους, τους δεξιόστροφους πολίτες (λόγω του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια), αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νομοσχέδιο με το υποχρεωτικό τεκμήριο.

«Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω κριτική σ’ ένα νομοσχέδιο, θα τα δούμε όλα σε ένα σημείο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσαρεστήθηκαν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (στα Παραπολιτικά fm) και πρόσθεσε: «Θα δούμε, θα δούμε, γιατί δεν μπορούμε να ακυρώνουμε μια μεταρρύθμιση συνολικά… Σημασία έχει να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε σε αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, είτε είναι ένα νομοσχέδιο είτε είναι μία επιλογή», σημείωσε.

Κορυφαίο ζητούμενο, όπως αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η καθημερινότητα και δη το πρόβλημα της ακρίβειας, για το οποίο απαιτούνται περαιτέρω κινήσεις.

Από την άλλη, θετικό χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το γεγονός ότι οι περισσότεροι δυσαρεστημένοι με τη ΝΔ πολίτες δεν μετακινήθηκαν σε άλλο κόμμα, αλλά απείχαν, στέλνοντας μήνυμα στην Πειραιώς και αναμένοντας τις διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού.

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου που μας ψήφισε πριν από έναν χρόνο, απείχε. Που σημαίνει ότι σίγουρα δεν θεώρησε ότι κάποια εναλλακτική είναι καλύτερη από εμάς. Αλλά, είναι αυτό που λέμε ‘έκατσε στην άκρη, έκατσε στο σπίτι του’, περιμένοντας να δει από εμάς τα επόμενα τρία χρόνια, από αύριο κιόλας, να συνεχίσουμε τα καλά που κάνουμε, αλλά να αλλάξουμε αυτά τα οποία ενοχλούν αυτό τον κόσμο», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Την ίδια ώρα, άρχισαν τα… όργανα και οι πρώτες μουρμούρες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με φόντο το 28,31%. Οι Νικήτας Κακλαμάνης και Μάριος Σαλμάς ζήτησαν τη σύγκληση της Κ.Ο. για να συζητηθούν τα αίτια του «δυσμενούς», κατά τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, αποτελέσματος. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες», ασκώντας κριτική για τη στροφή της ΝΔ προς το κέντρο.

Πάντως, το επόμενο διάστημα, κατά πληροφορίες, τα κομματικά όργανα θα συνεδριάσουν, όπως είθισται μετά από εκλογικές διαδικασίες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v