Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αποτίμηση του Μαξίμου για τις κάλπες και οι επόμενες κινήσεις

Ο στόχος που δεν επιτεύχθηκε και η αποχή. «Το μήνυμα ελήφθη», λένε στην κυβέρνηση. Επιτάχυνση του έργου, αποτελεσματικότητα και στο βάθος… ανασχηματισμός.

Η αποτίμηση του Μαξίμου για τις κάλπες και οι επόμενες κινήσεις

Η «πύρρειος» νίκη της ΝΔ στις χθεσινές ευρωεκλογές αιφνιδίασε δυσάρεστα τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς. Μολονότι οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν ανατράπηκαν με δεδομένα και τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο στόχος που είχε θέσει εξ αρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιτεύχθηκε. Ο πήχης του 33%, ποσοστού της ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, αποδείχθηκε πολύ πιο ψηλός απ’ όσο ανέμενε η ηγετική ομάδα του κόμματος και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως τουλάχιστον εκπεμπόταν εντός της κυβερνητικής παράταξης, ήταν πολύ διαφορετική.

Η τεράστια αποχή αποδείχθηκε ότι επηρέασε έντονα την ΝΔ και συνέβαλε τα μέγιστα στο κακό ποσοστό της, ενώ πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται πως επέλεξαν τα μικρότερα δεξιά κόμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αντίστοιχα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ το 2019 είχαν 12% και τώρα προσεγγίζουν το 19%, με μεγάλη ζημιά να έχει γίνει -όπως αναγνωρίζουν γαλάζια στελέχη- με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: ‘Σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο’. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», δήλωσε, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το μήνυμα της κοινωνίας ελήφθη και κάνουν λόγο για περισσότερη και πιο αποτελεσματική προσπάθεια κατά την επόμενη τριετία, έως τις εθνικές εκλογές του 2027.

«Αύριο (σήμερα) στις 8.30 το πρωί εμείς θα είμαστε στα γραφεία μας, γιατί έχουμε δουλειά να κάνουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε, να δουλέψουμε πολύ περισσότερο», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους. Στο ερώτημα αν επίκεινται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε πολύ δουλειά».

Πάντως, τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εντάθηκαν μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα, το θέμα συζητιόταν έντονα στα «πηγαδάκια» στην Πειραιώς, αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως αυτός δεν έχει πει οτιδήποτε σε κανέναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις: Η πρώτη να προχωρήσει  άμεσα, ίσως και εντός της εβδομάδας σε ανασχηματισμό και η δεύτερη αργότερα, στα τέλη Αυγούστου, πριν από τη ΔΕΘ.

«Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και μετουσιώνεται σε κάποιες αλλαγές προσώπων. Το πότε θα γίνει το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Αλαζονικές συμπεριφορές

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του και ερωτηθείς για τυχόν αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών, είχε απαντήσει: «Η επίδειξη αλαζονείας είναι πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση την οποία κάνω για τους Υπουργούς. Δεν νομίζω ότι μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος κάποιος ή κάποια την αποτελεσματικότητα. Δεν είναι η αποτελεσματικότητα άλλοθι για την αλαζονεία, όπως δεν είναι και η σεμνότητα άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα».

Όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πολίτες με την χθεσινή ψήφο τους έδωσαν την εντολή «μην ασχοληθείτε με την αντιπολίτευση, αλλά με το πρόγραμμά σας, ώστε να το υλοποιήσετε πιστά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, μας λένε ότι δεν πάνε κάπου αλλού, αλλά θα περιμένουν και θα μας κρίνουν σε τρία χρόνια. Δεν χρειάζεται ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική, αλλά αποτελεσματική πολιτική», τονίζουν.

Κορυφαίο πρόβλημα -το αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης- στην δήλωσή του είναι η ακρίβεια και κατ’ επέκταση η καθημερινότητα του πολίτη. Εκεί είναι, όπως λένε, που θα πρέπει να επικεντρωθούν, «με χαμηλά το κεφάλι και σηκωμένα τα μανίκια». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες για όλα τα «καυτά» ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, ενώ θα γίνουν προσπάθειες επίσπευσης του νομοθετικού έργου που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

Από την άλλη, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν βλέπουν το ποτήρι μόνο «μισοάδειο», αλλά και «μισογεμάτο». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν με έμφαση στην «καθαρή πρώτη θέση της ΝΔ, με ποσοστό μάλιστα μεγαλύτερο από το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ούσα ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου, έστω με απώλειες. Επίσης, υπογραμμίζουν την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019. Σερί που δηλώνουν βέβαιοι ότι θα διευρυνθεί στις επόμενες κάλπες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v