Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωεκλογές: Στοιχήματα για τρεις και το διακύβευμα της «επόμενης μέρας»

Το «μας είχαν ξεγραμμένους και τους διαψεύσαμε» του ΣΥΡΙΖΑ, η επιβεβαίωση της δύναμης στον προοδευτικό χώρο και το ποσοστό που θα το αποδείξει. Πού ποντάρει το ΠΑΔΟΚ-ΚΙΝΑΛ που διεκδικεί τη 2η θέση. Ο στόχος της ΝΕ.ΑΡ.

Ευρωεκλογές: Στοιχήματα για τρεις και το διακύβευμα της «επόμενης μέρας»

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και τα κομματικά επιτελεία αποτιμούν τη προεκλογική καμπάνια τους, προσπαθώντας να προβλέψουν εάν το “ταμείο” που θα κάνουν αύριο το βράδυ θα δείχνει κέρδη ή ζημιές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο στοίχημα είναι το ποσοστό, δεδομένου ότι καμία δημοσκόπηση, ούτε των τελευταίων ωρών, δεν έδειξε ότι κινδυνεύει η δεύτερη θέση του στο πολιτικό σκηνικό. Ο στόχος για “2” μπροστά στο ποσοστό έχει απομακρυνθεί από καιρό, ενώ το 17-18% θεωρείται απολύτως εφικτό.

Η συσπείρωση παρέμεινε χαμηλή, λίγο πάνω από το 60% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περσινού Ιουνίου. “Αναμενόμενο”, όπως σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, παραπέμποντας στην τελευταία εκλογική πανωλεθρία, στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, στην απρόσμενη εμφάνιση και επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, στη διπλή διάσπαση που ακολούθησε με την αποχώρηση των ηττημένων και στη δυσαρέσκεια της “παλιάς φρουράς” για τους πολιτικούς και κομματικούς νεωτερισμούς του νέου προέδρου.

Με βάση αυτή τη χαμηλή συσπείρωση, προκύπτει ότι από το περσινό 17,8% απέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μόλις 10%. Ο κ. Κασσελάκης και οι επιτελείς του συνεπώς, σχεδίασαν καμπάνια αναπλήρωσης των απωλειών με νέο κοινό και, ει δυνατόν, να αυξήσει συνολικά το κομματικό ποσοστό.

Η προβολή “πιο κεντρώων” θέσεων στα θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, είχε αποδέκτες ένα ακροατήριο που δεν προσέγγισε τον “παλιό” ΣΥΡΙΖΑ λόγω της “καθαρά αριστερής” φιλοσοφίας του, παρά τους συμβιβασμούς στα οικονομικά που έγιναν μετά το 2015 προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Για παράδειγμα, με τις αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή απευθύνθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό, τηρώντας ταυτόχρονα τις ισορροπίες με την επιλογή του να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη.

Ενώ με την σφοδρή επίθεση του όχι μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη έβαλε τέλος στα όποια σενάρια για συζητήσεις “σε επίπεδο ηγεσιών” για την περίφημη προοδευτική συνεργασία, αναθέτοντας αυτή την προσπάθεια “στη βάση, στην κοινωνία”.

Κυρίως όμως, ήταν το “νέο στυλ” του κ. Κασσελάκη με την απομυθοποίηση των προσωπικών επιλογών, του τρόπου ζωής και της προσωπικής οικονομικής επιφάνειας που τον έκανε να απευθυνθεί σε πιο “απολιτίκ” (ή σωστότερα… ακομματίκ) ακροατήρια, σε συνδυασμό με τις σπουδές και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αμερική.

Το γεγονός δε, ότι δεν ανήκει - αντικειμενικά - στο παλιό πολιτικό προσωπικό, του επέτρεψε να παρουσιαστεί ως “ο νέος, άφθαρτος, μπίζνεσμαν” που υπόσχεται ακριβώς αυτό που λάνσαρε ως εκλογικό σλόγκαν: “καλύτερη ζωή για όλους, τώρα”. Αντικαθιστώντας δηλαδή “την επαναστατική ουτοπία με την ανάγκη βελτιώσεων “σήμερα”, με έμφαση στο εισόδημα, στο επίπεδο ζωής και στο κράτους δικαίου.

O ίδιος υπερέβαλε εαυτόν, όχι μόνο … στην τρεχάλα (γύρισε όλη τη χώρα σε δύο μήνες) αλλά και στην υπερπροβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του: επέμεινε μέχρι τέλους να δώσει το πόθεν έσχες του παρά τις συμβουλές συνεργατών του να μην το κάνει πριν τις ευρωεκλογές, ενώ ανέβασε τον σύζυγό του Τάιλερ στις εξέδρες των προεκλογικών του ομιλιών: “αυτός είμαι, δεν θα κρυφτώ”, η επωδός του.

Το κρίσιμο ερώτημα; Εάν αυτό το new entry κοινό που τον ακολούθησε δημοσκοπικά θα φτάσει μέχρι τις κάλπες αύριο. Οι συνεργάτες του απαντούν “ναι” και διαβεβαιώνουν ότι το πείσμα αυτού του εκλογικού τμήματος θα υποκαταστήσει τον (επιεικώς χαλαρό…) κομματικό μηχανισμό που είθισται να εξασφαλίζει “την προσέλευση της τελευταίας στιγμής”, κυρίως των αναποφάσιστων.

Δεδομένου ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατρακυλήσει ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά μετά τις περιπέτειες του τελευταίου χρόνου, στην Κουμουνδούρου θα εμφανιστούν ικανοποιημένοι ακόμα και με ένα “ελαφρώς κάτω του 17%” ποσοστό. Δεν είναι τυχαία δε, η αναφορά του κ.Κασσελάκη “μας είχαν ξεγραμμένους και τους διαψεύσαμε”.

Σαφώς τονωτικά λειτούργησε η παρουσία του κ. Τσίπρα στην κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, καθώς έστειλε μήνυμα συσπείρωσης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γιατί όχι και στη 2η θέση;

Στη Χ. Τρικούπη δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο της “δεύτερης θέσης”, παρότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 3-4 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Που ποντάρουν οι επιτελείς; Σε δύο βεβαιότητες:

  • Ότι οι ψηφοφόροι που παραμένουν πιστοί “στο κόμμα του Ανδρέα” θα πάνε αύριο στις κάλπες και θα το ψηφίσουν. Κυρίως οι άνω των 60 ετών που έχουν σχέσεις ζωής μαζί του. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η υπερ-επίθεση που εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης το τελευταίο διάστημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με εκφράσεις όπως “διασκεδαστής”, “εκλεκτός του Μητσοτάκη” ή “φαν του Μητσοτάκη όταν ήταν στην Αμερική”, ενώ και το πόθεν έσχες του το χαρακτήρισε “σώου”.
  • Στον σφικτό μηχανισμό του κόμματος, βοηθούντων και των σημαντικών προσβάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και σε μία εκτίμηση: ότι ένα σημαντικό τμήμα των “δημοσκοπικών ακόλουθων του Κασσελάκη” δεν θα φτάσει μέχρι τις κάλπες, ακριβώς επειδή πρόκειται για “απολιτίκ κοινό” και του “καναπέ”.

Εάν, όπως λένε, επιβεβαιωθούν τα παραπάνω “έστω σε σημαντικό βαθμό”, τότε δεν αποκλείεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στο “κατώφλι” του 14% όπου βρίσκεται το “ταβάνι” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οπότε, σε μία τέτοια περίπτωση, ή θα κερδίσουν τη δεύτερη θέση ή τα ποσοστά τους θα πλησιάσουν τόσο πολύ, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να εμφανιστεί ως η ηγετική δύναμη στον προοδευτικό χώρο.

Οι επιμέρους στόχοι της Χ. Τρικούπη είναι η αύξηση τουλάχιστον κατά μία μονάδα στο Λεκανοπέδιο (σ.σ. με εξαίρεση την Ανατολική Αττική ήρθε τέταρτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, πίσω από το ΚΚΕ) ώστε να ξεκολλήσει το συνολικό ποσοστό από το 14%. Επίσης, το “πρασίνισμα” ενός, τουλάχιστον, νομού της Κρήτης (σ.σ. του Ηρακλείου) καθώς πέρυσι κατάφερε τη δεύτερη θέση στο νησί, με εξαίρεση τα Χανιά.

ΝΕ.ΑΡ.: 3% για πολιτικό παιχνίδι

Το στοίχημα για τη Νέα Αριστερά είναι… ένα: η πολιτική επιβίωση. Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων οι “πρώην του ΣΥΡΙΖΑ” πιστεύουν ότι το πόθεν έσχες του κ.Κασσελάκη τους έστειλε δυσαρεστημένο κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό που μπορούν να σκαρφαλώσουν στο 3%.

Το εν λόγω ποσοστό είναι κεντρικός στόχος, ακόμα και αν δεν καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή λόγω του νέου τρόπου κατανομής των ευρωεδρών. “Με 3% μπαίνουμε στο πολιτικό παιχνίδι”, λένε, προσπερνώντας τις εκλογικές αναλύσεις που θέλουν την ψήφο στις ευρωεκλογές πολύ πιο χαλαρή από την αντίστοιχη στις εθνικές εκλογές.

Είτε με 3% είτε… μια ανάσα πριν από αυτό, θα ανοίξουν τη συζήτηση για “συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο”, εξαιρώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι σχετικές επαφές με την Χ. Τρικούπη έχουν ξεκινήσει προ πολλού, με τον κ. Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι “η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει σε αυτή την κουβέντα” και τον Αλέξη Χαρίτση να συμφωνεί: “η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοεξαιρεθεί”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v