Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marc: «Κατοχυρώνει» τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Το προβάδισμα της ΝΔ, παραμένει ισχυρό. Μεγάλος ανταγωνισμός στα μικρότερα κόμματα για το 3%. Συσπειρώσεις και διαρροές λίγο πριν την ευρωκάλπη. Κλειδί η αδιευκρίνιστη ψήφος. Μεγάλος αντίπαλος η αποχή.

Marc: «Κατοχυρώνει» τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις 16,4 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Το προβάδισμα της ΝΔ, παραμένει ισχυρό, με το ποσοστό της -οριακά στον πήχη που θέτει η ίδια- να είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να κερδίζει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ αναμένεται να λάβει ποσοστό της τάξεως του 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 16,6%. 

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στις 15 μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου αυξάνεται στις 16,4 μονάδες.

 

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,8%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,8%.

H Ελληνική Λύση καταγράφει 7,3%, το ΚΚΕ 7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, η Νίκη 2,9%, η Φωνή Λογικής 2,4%, το ΜέΡΑ25 2,3%, η Νέα Αριστερά 2,1%, οι Δημοκράτες 1,7% και 3,9% άλλο κόμμα.

Ως προς τη διακύμανση της πρόθεσης ψήφου διαπιστώνεται ότι η ΝΔ βρίσκεται σήμερα περίπου στο ποσοστό που κατέγραφε τον Ιανουάριο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πτώση από το 13,4% του Ιανουαρίου φτάνει σήμερα στο 9,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικά κέρδη από το 10,1% του Γενάρη στο 14,8%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%.

Η Ελληνική Λύση καταγράφει 8,4%, το ΚΚΕ 7,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,3%, η Νίκη 3,6%, το ΜέΡΑ25 2,8%, η Φωνή Λογικής 2,6%, η Νέα Αριστερά 2,45, οι Δημοκράτες 1,9%.

 

 

Συσπειρώσεις και διαρροές λίγο πριν την ευρωκάλπη

Ως προς τις συσπειρώσεις και τις διαρροές που καταγράφουν τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών βλέπουμε πως η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 71,9%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 64,3% και το ΠΑΣΟΚ στο 59,6%.

Πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές, η αποχή

Μεγάλη ανησυχία, έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο αυξημένης αποχής από τη διαδικασία κάτι που προκύπτει τόσο από την πεποίθηση του κόσμου που έχει αυξηθεί σχετικά με το ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές με το 19,5% να το πιστεύει αυτό, αυξημένο κατά 4,3% από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση. Το 43,6% τις θεωρεί ισάξιας σημαντικότητας με τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 36,9% τις θεωρεί αρκετά σημαντικές, αλλά όχι όσο και τις βουλευτικές.

Ως προς την βεβαιότητα της επιλογής τους, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν με ποσοστό 66,7%.

ΠΗΓΗ: ANT1

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v