Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά θα είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών

«Δεν έχουμε μετανιώσει που φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει. «Ο κ. Κασσελάκης έχει αυτοεξαιρεθεί από τη συζήτηση για συγκλίσεις, από την Αριστερά και από τη σοβαρότητα».

Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά θα είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών

Το αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές θα είναι καλύτερο από αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι η θετική έκπληξη, και ναι, θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στις εξελίξεις.

Αυτή τη βεβαιότητα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΕ.ΑΡ. Αλέξης Χαρίτσης κατά τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής. Όπως τόνισε μάλιστα, “δεν έχουμε μετανιώσει ούτε μία στιγμή που αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ”, διότι ήταν “απόφαση αρχής, ευθύνης και προοπτικής για το μέλλον”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να “επιστρέψει” η Νέα Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ τις “κλεμμένες έδρες” εάν δεν πιάσει το 3% ή δεν εκλέξει ευρωβουλευτή, απάντησε, πέραν της βεβαιότητα για το θετικό αποτέλεσμα της κάλπης: “οι βουλευτές εκλέγονται στη βάση προγράμματος και θέσεων, οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά. Δεν θυμάμαι να έγινε αντίστοιχη συζήτηση όταν βουλευτές από άλλα κόμματα ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια”.

Ο κ. Κασσελάκης υπεραμύνθηκε της ανάγκης συγκλίσεων στον κεντροαριστερό χώρο, επικρίνοντας “το lifestyle του κ. Κασσελάκη” και την “αναπαλαίωση του κ. Ανδρουλάκη”.

Στην ερώτηση σε ποιους θα απευθυνθεί το κόμμα του, παρέπεμψε “στις ζωντανές ζωντανές δυνάμεις που υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πρέπει να απεγκλωβιστούν”.

Εμφανίστηκε πάντως περισσότερο και κάθετα επικριτικός προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “η ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης έχουν αυτοεξαιρεθεί από μία τέτοια συζήτηση, από την Αριστερά και από τη σοβαρότητα”.

Λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

Αναφορικά με την φορολογική πρόταση του κόμματός του, ο κ.Χαρίτσης τόνισε: “δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν θα πούμε οριζόντια μείωση φόρων για όλους, όπως ο κ. Κασσελάκης, αλλά δίκαιη κατανομή βαρών”. Αναφέρθηκε, ως εκ τούτου, στις ανάγκες του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στο δημόσιο σύστημα υγείας που είναι υπό διάλυση.

Προχώρησε επίσης σε κριτική-αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν προχώρησε σε διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησία: “Ήταν λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχωρήσαμε στον χωρισμό”, είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για μία τέτοια επιλογή.

Ο πρόεδρος της ΝΕ.ΑΡ. απαρίθμησε τα “τρία συν ένα” μεγάλα διακυβεύματα των ευρωεκλογών:

  • Πόλεμος και ειρήνη (με αναφορά στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη).
  • Κλιματική δικαιοσύνη (όχι μόνο πράσινη μετάβαση αλλά και το πώς θα επιτευχθεί).
  • Ακροδεξιά (είναι τρομακτικό το ότι οι τρεις γυναίκες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ΕΕ είναι οι φον ντε Λάιεν Λεπέν και Μελόνι)
  • Δημοκρατικό έλλειμμα και κοινωνική περιθωριοποίηση

“Αρα, η απάντηση είναι η Αριστερά”, είπε. Με αφορμή την εκτίναξη της ακρίβειας, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε “ντροπιαστική” τη στάση του κ. Μητσοτάκη για την ελληνική κοινωνία.

“Μας κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα μας. Έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, από το καλοκαίρι του ’21 που ξεκίνησε η κρίση στο ενεργειακό σκέλος, αλλά τώρα, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, θυμήθηκε να στείλει επιστολή στην κ.φον ντερ Λάιεν για να την ενημερώσει”. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v