Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λατίνοι μετανάστες μέσω ΗΠΑ στην Ελλάδα; Τι απαντά ο Καιρίδης

Για σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει μετανάστες, που επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, για μετεγκατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, γράφει το CBS επικαλούμενο δύο πηγές. Ποια είναι η αντίδραση του Δημήτρη Καιρίδη.

Λατίνοι μετανάστες μέσω ΗΠΑ στην Ελλάδα; Τι απαντά ο Καιρίδης

Συναγερμό προκάλεσε ρεπορτάζ του CBS που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να οδηγήσει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους της περιοχής από το να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Επικαλούμενο δύο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, σημειώνει ότι η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε διαδικασίες στα γραφεία μετανάστευσης, τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τον έλεγχο των μεταναστών που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Τις πληροφορίες έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης. «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα», έγραψε στο X.

«Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και στην ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο.

Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Νωρίτερα το CBS News έγραψε: 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους της περιοχής από το να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, δήλωσαν στο CBS News δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε διαδικασίες στα γραφεία μετανάστευσης, τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τον έλεγχο των μεταναστών που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, δήλωσαν οι πηγές, ζητώντας ανωνυμία λόγω ρυθμίσεων που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Τα κέντρα, επισήμως γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλλουν αίτηση για να πάνε νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Βάσει των νέων διακανονισμών, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε διαδικασίες στα γραφεία. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στις ΗΠΑ, εάν δεν έχουν ζητήσει προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο -μια τάση που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αποδώσει στις πολιτικές τους και στις προσπάθειες των Μεξικανών αξιωματούχων να σταματήσουν τους μετανάστες από το να ταξιδέψουν βόρεια.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «επέτρεψαν τον εξαπλασιασμό του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «βρισκόμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε να μοιραστούμε πρόσθετες πληροφορίες προς το παρόν».

Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο Mayorkas.

Εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.

Oπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα σχέδια για την ανακατεύθυνση ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Όπως ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, έτσι και η Ιταλία και η Ελλάδα παλεύουν με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που φεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία, αναφέρει το CBS News.

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης για τους μετανάστες που ελπίζουν να εγκατασταθούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Και οι δύο χώρες έχουν γερασμένο πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, γεγονός που τους δημιουργεί κίνητρο για την επανεγκατάσταση ξένων εργαζομένων.

Τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, τα οποία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2023, είναι περιφερειακοί κόμβοι για τις ΗΠΑ που καθορίζουν αν οι μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις για διάφορες επιλογές νόμιμης εισόδου στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω της παραδοσιακής επανεγκατάστασης προσφύγων, προγραμμάτων οικογενειακών βίζα, βίζα εργασίας κ.λπ.

Οι ΗΠΑ έχουν επανεγκαταστήσει περίπου 10.000 μετανάστες οι οποίοι πέρασαν από διαδικασίες στα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας μέσω του Προγράμματος Υποδοχής Προσφύγων, το οποίο απαιτεί από τους δικαιούχους να αποδείξουν ότι διαφεύγουν από διώξεις λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, της θρησκείας τους ή άλλων παραγόντων, σύμφωνα με εσωτερικά κυβερνητικά στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του CBS News.

Το ποιος μπορεί να περάσει από τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας εξαρτάται από τη χώρα υποδοχής. Το αμερικανικό γραφείο στην Κολομβία δέχεται αιτήσεις μεταναστών από την Κούβα, την Αϊτή και τη Βενεζουέλα. Το γραφείο με έδρα την Κόστα Ρίκα επεξεργάζεται μόνο Νικαράγουα και Βενεζουέλα. Στον Ισημερινό, το αμερικανικό κέντρο δέχεται υποθέσεις που υποβάλλονται από Κούβα, Αϊτή, Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Κολομβία. Το γραφείο στη Γουατεμάλα κάνει τις διαδικασίες μόνο για πολίτες της Γουατεμάλας που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v