Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ

«Μέχρι τέλος του έτους η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές». Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ. «Ειλημμένη η απόφαση του ΕΛΚ για νέα θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ

«Εξετάζουμε να βάλουμε κάποιους πρόσθετους περιορισμούς στα Airbnb, όχι σε όλη τη χώρα, σχετικά με τον τρόπο και τις ημέρες που μισθώνονται τα ακίνητα. Είμαστε σε φάση μελέτης ενός δύσκολου και σύνθετου ζητήματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά fm.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ως «επίτευγμα δημοκρατίας, μια θεσμική τομή για συμπολίτες μας εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Το κράτος οργάνωσε άψογα μια σύνθετη διαδικασία», σημείωσε και προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει στη Βουλή την επέκταση του θεσμού και στις εθνικές εκλογές. «Δεν μπορεί κανείς να έχει άλλοθι, όταν αποδεδειγμένα το μέτρο αυτό έχει πετύχει», είπε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και σημείωσε ότι «η ίδια η Βουλή θα κρίνει αν καλύπτει η επιστολική ψήφος και όσους ψηφίζουν εντός συνόρων».

Για την απεργία των αναισθησιολόγων στα παιδιατρικά νοσοκομεία και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν ιδιώτες, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Πολύ καλά κάνει ο υπουργός. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα πιο ειδικό πρόβλημα, όταν μερικές φορές ζητήματα τόσο ευαίσθητα φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους, το κράτος οφείλει να αντιδράσει».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να αλλάξει αυτό. Μετά τις εκλογές πρέπει να το συζητήσουμε σοβαρά».

Σε ερώτηση αν σκέφτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας το όριο της αυτοδυναμίας, απάντησε πως «δεν έχω καμία σκέψη να αλλάξω το μπόνους».

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και ξεκαθάρισε ότι «το πρώτο κόμμα έχει δικαίωμα να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΕΛΚ έχει επιλέξει να είναι η κυρία Φον ντερ Λάιεν. Δεν υπάρχει plan Β. Είναι ειλημμένη η απόφαση».

Σχετικά με τον επόμενο Έλληνα επίτροπο, είπε: «Σίγουρα η χώρα θα έχει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, αυτό μπορεί να καθορίσει και τις δεξιότητες αυτού που θα το αναλάβει, πρώτα συζητάμε χαρτοφυλάκιο και μετά το πρόσωπο».

Αναφορικά με την προεκλογική δράση των γαλάζιων στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «κάθε εκλογή είναι μια συλλογική προσπάθεια, είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή όλων των στελεχών, όλοι τρέχουν το ίδιο». Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, σημείωσε: «Η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια. Δεν μου αρέσουν οι συχνοί ανασχηματισμοί, όμως όταν διαπιστώνω αδυναμίες, δεν διστάζω να τις διορθώσω».

«Να πάνε να ψηφίσουν»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες «να πάνε να ψηφίσουν γιατί η κάλπη θα είναι άδεια το πρωί της άλλης Κυριακής» και απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στους Νεοδημοκράτες που δεν έχουν αποφασίσει αν θα προσέλθουν στις κάλπες: «Να πάνε να ψηφίσουν, έχει μεγάλη σημασία την επόμενη μέρα το ποσοστό μας. Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντρων. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει».

Για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «έχω εκφραστεί πολύ θετικά για το έργο της», ενώ για το δικό του πολιτικό μέλλον είπε:

«Συμπάσχω για το ενδιαφέρον κάποιων καλών φίλων να απαλλαγούν από μένα με μια κλωτσιά προς τα έξω, όμως είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός, δεν πάω πουθενά. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα αρχής, είναι τιμητικό να ακούγεται το όνομά μου για μια ευρωπαϊκή θέση, όμως είμαι και θα παραμείνω εδώ, θα τιμήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Σε ερώτηση για τον Στέφανο Κασσελάκη, υπογράμμισε: «Καλό είναι να είμαστε φιλόδοξοι, όμως, όταν κάποιοι προεξοφλούν ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί, μοιράζουν υπουργικές θέσεις και κατηγορούν κάποιους άλλους για αλαζονεία, ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους».

Για την αντιπολίτευση τόνισε ότι «δεν επιλέγω αντίπαλο ούτε εκφράζω προτίμηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δικό μου πρόβλημα, ας φροντίσει να το απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης».

Ο κ. Μητσοτάκης, για τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ που τελειώνει στο τέλος Ιουνίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασής του, λέγοντας ότι «θα λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι και η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί», σημείωσε όμως πως «όταν μειώσαμε το ΦΠΑ στον καφέ, δεν είδαμε και μεγάλη διαφορά στις τιμές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v