Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Υπάρχει ουσιαστικό πεδίο ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς

Σε δύσκολο περιβάλλον η πορεία της Ελλάδας είναι εκπληκτικά θετική, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τάχθηκε υπέρ των κινήσεων για ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

Μητσοτάκης: Υπάρχει ουσιαστικό πεδίο ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς

Οι κεφαλαιαγορές έχουν αποδειχτεί ανθεκτικές παρά τις συνεχείς αναταράξεις, αλλά νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι παρά αυτή την εικόνα, δεν έχουμε ξεφύγει από τους κινδύνους, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στην Ευρώπη προβλέπεται μέτρια ανάκαμψη και ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που περιμέναμε. Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για ενεργειακές αναταράξεις, παρότι βλέπουμε τα πράγματα να ηρεμούν, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα.

Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον, η πορεία της οικονομίας της Ελλάδας είναι εκπληκτικά θετική. Ηδη ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και κινούμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μετά από μια βαθιά κρίση.

Στόχος μας ήταν να κινηθούμε ταχύτερα προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σταθερά και έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Εχουμε μεγάλη μείωση χρέους, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, που τραβά το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια αλλά και τη σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Επεσήμανε την προσέλκυση ισχυρών ονομάτων από πλευράς ξένων επενδυτών.

Υπάρχει ουσιαστικό πεδίο για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε στις επενδύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το έδαφος που καλύψαμε είναι τεράστιο αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να κινητοποιηθούν πόροι στην Ευρώπη για σειρά θεμάτων, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η άμυνα, θυμίζοντας την πρότασή του για κοινή ομπρέλα αντιαεροπορικής προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόοδος σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη είναι περιορισμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να τοποθετούν κεφάλαια εκτός της Γηραιάς Ηπείρου. Υποστηρίζουμε μέτρα που στοχεύουν στη σύγκλιση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, τόνισε, όπως και δράσεις που έχουν στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα, παράλληλα, στηρίζει τις κινήσεις για ενιαίους κανόνες και εποπτεία των κεφαλαιαγορών και των τραπεζών, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v