Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απασχόληση και νέοι στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Η επίσκεψη στην ΔΥΠΑ και η ανάδειξη της μείωσης της ανεργίας. Η πλατφόρμα JOBmatch για εύρεση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση. Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απασχόληση και νέοι στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κυβέρνησής του θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα ιστορικά από το 2011 και αυτό θέλει να το επικοινωνήσει στον μέγιστο βαθμό κατά την εναπομένουσα προεκλογική περίοδο.

Είναι κάτι που θα επισημάνει με έμφαση και κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας έπεσε κάτω από τις 900.000, με την ποσοστιαία μείωση της ανεργίας κατά την πενταετία της διακυβέρνησής του να φτάνει τις 8,4 μονάδες.

Έμφαση ο πρωθυπουργός δίνει και στην έναρξη λειτουργίας των νέων Γραφείων Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, στο πλαίσιο της προώθησης στην απασχόληση όλων, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις. Έτσι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με συγκεκριμένες δράσεις και υπηρεσίες, η ΔΥΠΑ συμβάλει ενεργά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες, την παροχή ίσων ευκαιριών και την καταπολέμηση των διακρίσεων στην αγορά εργασίας. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) ανέρχονται σε 62.563 άτομα (ΑμεΑ, μονογονείς, πρώην χρήστες, αποφυλακισμένοι, μετανάστες, ειδικές πολιτισμικές ομάδες, άστεγοι, γυναίκες θύματα έμφυλης – ενδοοικογενειακής βίας, διεμφυλικά πρόσωπα, παλιννοστούντες – πρόσφυγες κα).

Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολύ στο θέμα της απασχόλησης, το οποίο -τονίζει σε κάθε ευκαιρία- ήταν ένα από τα βασικά του στοιχήματα από την αρχή της θητείας του.  

Όπως ανέφερε και στην ανάρτησή του στο Facebook την Κυριακή, με τον εβδομαδιαίο απολογισμό της κυβέρνησης, στους άνδρες η ανεργία μειώθηκε κατά 7,4 μονάδες, στις γυναίκες έπεσε σχεδόν κατά 10 μονάδες, ενώ στους νέους έως 24 ετών το θλιβερό υψηλό ρεκόρ ανεργίας που κατείχαμε για χρόνια ανήκει πια στο παρελθόν, αφού η ανεργία σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχει υποχωρήσει κατά 20 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια!

Ειδικά η κατηγορία των νέων βρίσκεται  στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, καθώς, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι ίσως οι πιο επιφυλακτικοί ψηφοφόροι απέναντι στη ΝΔ.

Σε αυτούς απευθύνεται, κατά βάση, η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ, που έχει σκοπό την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς αντίστοιχες ειδικότητες. Μάλιστα, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα 1.398 επιχειρήσεις και 6.714 πολίτες, εκ των οποίων οι 3.064 είναι άνεργοι.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε πολίτες στην Κέρκυρα, προέβλεψε ότι «θα πάμε και φέτος σε μια τουριστική χρονιά-ρεκόρ», ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους επαγγελματίες του κλάδου «που διαφυλάσσουν την ποιότητα του νησιού και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«Σημαντικές αποφάσεις»

Έθεσε δε τα διλήμματα της κάλπης, εξηγώντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν πάλι πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη, χρηματοδοτικού χαρακτήρα:

«Πώς θα χρηματοδοτήσουμε ως Ευρώπη τις σημαντικές επενδύσεις που χρειαζόμαστε, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά με καλές τιμές για όλους τους καταναλωτές.

Θα μπορέσουμε ή δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα μπορέσει να προσθέσει χρηματοδοτική δύναμη στους εθνικούς προϋπολογισμούς;

Μία καλή αντιπυραυλική ομπρέλα προστασίας είναι ένα έργο το οποίο ενδεχομένως η Ευρώπη θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει και προσωπικά βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μία τέτοια πρωτοβουλία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, που σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, αναμένεται να ασκήσει νέα σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην προεκλογική περίοδο. «Αισθάνομαι ότι ξαναζούμε μια επανάληψη ενός προεκλογικού έργου και μιας πολιτικής ρητορικής η οποία έχει πληγώσει την χώρα», ανέφερε κατά την χθεσινή του ομιλία και αναφέρθηκε σε «ένα -μπορεί αυτή την φορά πιο lifestyle- περιτύλιγμα, με άλλες πρακτικές και συνήθειες επικοινωνίας με δύο, όμως, χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την παλιά εποχή του ΣΥΡΙΖΑ: Το ένα είναι η τοξικότητα και το ψέμα. Δύο χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την παλιά εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι το τάξιμο δεκάδων δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα χρηματοδοτικοί πόροι για να μπορέσει αυτό να γίνει πράξη».

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε πολίτες στο Παλαιό Φάληρο και την Πέμπτη θα περιοδεύσει στην Πάτρα και τον Πύργο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v