Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η «εκδρομή στην Παλαιστίνη» και τα ψέματα για την ακρίβεια

Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης από την εκπρόσωπο Β. Κεχαγιά για τη «ριψοκίνδυνη» επίσκεψη στη Δυτική Όχθη, την ακρίβεια, το φορολογικό και το νέο spot για τη στεγαστική κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η «εκδρομή στην Παλαιστίνη» και τα ψέματα για την ακρίβεια

Σκοπός της διήμερης επίσκεψης, που ολοκληρώνεται σήμερα, του Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Γάζα είναι να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, που υφίσταται τις συνέπειες ενός πολέμου, που έχει δίκαια αιτήματα και που πρέπει να του παρασχεθεί από την ΕΕ αμέριστη συμπαράσταση και μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, στη διάρκεια του σημερινού briefing, αναφέροντας ως «ένα ακόμα μήνυμα» την προώθηση της λύσης των δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ερωτηθείσα για ειρωνείες περί «εκδρομής στην Παλαιστίνη» η κ. Κεχαγιά απάντησε: «Ο κ. Κασσελάκης και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ διακινδύνεψαν τη ζωή τους πηγαίνοντας σε εμπόλεμες περιοχές και είδατε και όλοι σας ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Αν κάποιοι θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που νοιάζονται για την ειρήνη στην περιοχή είναι ‘τουρίστες’, θα πρέπει να απαντήσουν γιατί άλλοι πολιτικοί αρχηγοί ή ακόμη και ο πρωθυπουργός δεν έχουν πάει στη συγκεκριμένη περιοχή ή αν είναι προτιμότερο να ταξιδεύει ο κ. Μητσοτάκης και να κάνει τουρισμό ή διακοπές στην όαση της Σίβα και μάλιστα με κρατικά έξοδα. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης πήγαν με έξοδα του Κόμματος».

Η ακρίβεια και η μάχη για την τιμή της φέτας

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον θέμα της ακρίβειας, με αφορμή το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η τιμή της φέτας είναι 6,28 ευρώ. «Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια καταδείχθηκε η απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο ακριβές -δεύτερη στην ΕΕ- χώρες, συναγωνιζόμενη τη Βουλγαρία.

Και όχι μόνο αυτό. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη φανέρωσε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός που δηλώνει ότι μάχεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν γνωρίζει τα στοιχειώδη για τις τιμές των τροφίμων στη χώρα μας. Η αναφορά του στη φέτα κατέδειξε ότι είτε δεν ξέρει -γιατί δεν τον ενδιαφέρει αφού δεν είναι δικό του πρόβλημα- πόσο κοστίζει το κιλό η φέτα στην Ελλάδα είτε ότι ξέρει αλλά συνειδητά προσπάθησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, καταθέτοντας την τιμή που αφορά το μισό κιλό φέτας. Τι από τα δύο προτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ως απάντηση;», είπε.

Θέτοντας μία επιπλέον ερώτηση: «Αν η κυβέρνηση αποφασίζει να πει τόσο εύκολα και μάλιστα στη Βουλή ψέματα για την τιμή της φέτας, ας σκεφτούμε τι ψέματα έχει πει και για άλλα θέματα μείζονος σημασίας: Για τα Τέμπη, τις υποκλοπές, τη φορολογία των πολιτών, την οικονομία.

Αναφερόμενη στην κοστολόγηση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια από το ΓΛΚ, τόνισε:

«Το ΓΛΚ ήρθε με την έκθεσή του να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοστολογείται με 16 δισ. ετησίως, όπως ισχυρίστηκε αρχικώς η ΝΔ δια του υπουργείου Οικονομικών. Το ΓΛΚ είπε 5,6 δισ., εμείς 3,2 δισ., όμως, να πούμε ότι πρόσθεσε στην εκτίμησή του και τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 21% που θα εφαρμοστεί από το 2025, ούτε συμπεριέλαβε τα έσοδα από τα υπερκέρδη διυλιστηρίων, εταιρειών ενέργειας και τραπεζών».

Φορολογικό και δημοσιονομική επίπτωση

Αναφορικά με την έκθεση για την έτερη πρόταση νόμου, που αφορά στο φορολογικό, σημείωσε:
«Από τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη φορολογία, τα νομικά πρόσωπα έως 220.000 ευρώ θα έχουν σημαντική μείωση φόρου με θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Προβλέπεται επίσης σημαντική μείωση φόρων για εισοδήματα τουλάχιστον έως 100.000 ευρώ με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Η εξισορρόπηση θα προέλθει από την αύξηση φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα και ομοίως το ίδιο προτείνεται για τον ΕΝΦΙΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και το ίδιο το ΓΛΚ αποδέχεται ότι δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, το ΓΛΚ έκανε ένα μικρό λαθάκι και πήρε τον απόλυτο αριθμό τα 3,7 δισ., αλλά δεν αφαίρεσε τον συμψηφισμό που προκύπτει από την προηγούμενη χρονιά. Είναι ταμειακό το θέμα και όχι δημοσιονομικό».

Στεγαστική κρίση - σποτ

Η κ. Κεχαγιά παρέπεμψε, τέλος, στο τηλεοπτικό σποτ που αναρτήθηκε σήμερα, στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης παραθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη στεγαστική κρίση. Δηλαδή:

  1. Χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ, χαμηλότεροι φόροι στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα σπίτια τους με μειωμένο ενοίκιο.
  2. Πρόγραμμα low rent housing tax credit. Ανέγερση πολυκατοικιών με μειωμένο ενοίκιο, με αντάλλαγμα φορολογική πίστωση από το κράτος.
  3. Στεγαστικά δάνεια με διπλάσιο χρόνο αποπληρωμής και εκκίνηση μετά από 5 χρόνια σε νέους 18 έως 40 ετών που θέλουν να ζήσουν στην επαρχία.
  4. Όρια στις Golden Visa στα αστικά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v